Omat puoluetoverit Porissa päättivät, että 29-vuotiaan kunnallisvaaleissa ja osuuskauppavaaleissa hyvin menestyneen naisen ura oli siinä – "Ole nöyrä ja tiedä oma paikkasi" - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Omat puoluetoverit Porissa päättivät, että 29-vuotiaan kunnallisvaaleissa ja osuuskauppavaaleissa hyvin menestyneen naisen ura oli siinä – "Ole nöyrä ja tiedä oma paikkasi"

Kirjoittajan mukaan SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Esa J. Wahlman kertoo, miten tehdään ja miten päätetään.

12.11.2018 21:25

Satakunnan SDP:n piirikokous kokoontui "päättämään" asioista. Kokousten pitäminen on kuitenkin pelkkä kulissi, koska päätökset on tehty jo aiemmin pienissä ydiryhmissä. Porissa SDP:llä on 11 yhdistystä ja näistä isoimmat eli Työväenyhdistys, Porin Demarit ja Länsi-Porin Demarit muotoilevat pitkälti Porin SDP:n kannat.

Yhdistysten jäsenillä ei ole sanavaltaa, vaan päätökset tekevät yhdistysten johtokunnat. Johtokuntaan kuuluu noin seitsemän henkilöä. Johtokunnassa, jos nuorena pääsee edustamaan, kannattaa olla vain hiljaa ja toimia kumileimasimena. Asioista sanominen aiheuttaa negatiivisen vastareaktion ja sinua aletaan systemaattisesti kampittaa.

Eli päätökset nuijitaan johtokunnassa jopa vastaväitteistä huolimatta, niin kuin eniten valtaa pitävät sanovat. Tämän jälkeen näennäispäätökset menevät kunnallisjärjestöön, joka koostuu yhdistysten puheenjohtajista. Kunnallisjärjestöön, kuten muihinkin paikkoihin, jäsenet valitaan yhdistysten johtokunnissa.

Kunnallisjärjestössä ei ole yhtäkään naista tai alle 40-vuotiasta. Kunnallisjärjestön puheenjohtajana toimii Esa J. Wahlman, joka sanoo, miten tehdään ja miten päätetään. Muistan edelleen tuulivoiman kaava-alueesta äänestettäessä, miten hän aloitti kokouksen kertomalla, miten päätöksestä poikkeavat erotetaan ja saavat kärsiä.

Lopulta jo päätetyt päätökset viedään piirihallitukseen, joka naputtelee päätökset ja "esittää" ne piirikokoukselle. Piirikokouksen pitäisi olla korkein päättävä elin, jolle esitellään esitykset, koska näitähän kyseisten päätösten pitäisi olla. Kuitenkin ne esitetään jo päätettynä asiana, johon ei ole juuta tai jaata sanottavana.

Eduskuntavaaliehdokkaiden valinta ei ollut tästä kuviosta poikkeus. Järkyttävämmän vielä asiasta tekee se, että omat puoluetoverit päättivät, että 29-vuotiaan nuoren kunnallisvaaleissa ja osuuskauppavaaleissa hyvin menestyneen naisen ura oli siinä, jottei mitään muka voisi asiasta sanoa.

Tilalle valittiin henkilö, joka sai 27 ääntä, eikä ole tehnyt vielä Porissa mitään. Olen saanut kuulla perusteluita, että ehdokkaan pitää kerätä yli 1 000 ääntä. Ehkä oma logiikkani on outo, kun minusta 148 ääntä saanut on todennäköisempi vaihtoehto silloin.

Minulle on sanottu, että toverit kyllä laittavat toverit heidän ansaitsemilleen paikoille. Eli heistä nuorten aktiivi, joka on kolme vuotta ollut aktiivi Porissa ja tuonut nuoria jäseniä puolueeseen, nuoria ehdokkaita vaaleihin ja uusia äänestäjiä vaaleissa, ei ansaitse paikkaa.

Parasta oli ehkä se, kun minua esitettiin ehdokkaaksi yhdistyksen johtokunnassa ja esitystä puollettiin, mutta asiasta ei suostuttu äänestämään. Olin kuulemma "ehdokas, ehdokas" ja minut laitettaisiin ehdolle kunnallisjärjestössä sen mukaan, jos olen saanut enemmän ääniä kunnallisvaaleissa kuin joku muu ehdokas. Näin ei käynyt.

Sitten sanottiin, että jos piirikokouksessa lista jää vajaaksi, olen ensimmäinen joka saa paikan. Näinkään ei käynyt.

Tärkein asia, mitä koko prosessista jäi käteen, oli se, kun minulle sanottiin: "Ole nöyrä ja tiedä oma paikkasi". Eli ole hiljaa, älä tartu epäkohtiin, omista oikeat vanhemmat ja tiedä ketä nuoleskelet.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: