Koko idea hormonaalisen lääkehoidon suosimisesta on epätasa-arvoinen - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Lukijalta: Koko idea hormonaalisen lääkehoidon suosimisesta on epätasa-arvoinen – naisen ei ole minkään vuoksi otettava täyttä vastuuta ehkäisystä

Pillerit eivät suojaa sukupuolitaudeilta.

28.8.2018 16:32

Ilmainen ehkäisy on ollut huulilla Satakunnassa jo pidemmän aikaa. Myös Satakunnan Kansassa oli asiaa ehkäisystä.

Opiskelijayhdistykset sekä vasemmalla puolella olevat puolueet rummuttavat vapaan ehkäisyn hyödyistä ja sanovat markkinatalouden mahdollisuuksia liian kalliiksi. Nuori ennemmin ostaa ruokaa tai juomaa kuin ehkäisyä, jos vain toiseen näistä on mahdollisuus. Opiskelijan tiukka budjetti aiheuttaa heidän mukaansa kirjaimellista vyön kiristystä.

Kyseessä on tietysti sosiaalista manipulointia. Ehkäisyasioissa tulee olla tarkkana, ettei hyvä idea mene reisille.

Mielellään uutisoidaan ja mielipidevaikutetaan kaikista niistä kaupungeista ja kunnista, jotka tarjoavat ilmaista ehkäisyä. Pienemmälle huomiolle jää se, mitä ja minkälaista siellä tarjotaan.

Lähestulkoon kaikissa täysin ilmaisen ehkäisyn malleissa e-pillerit ovat kohde. Hintaa pillereille tulee vuosittain lääkeaineesta ja tehtaasta riippuen sadasta eurosta ylöspäin.

E-pilleriä käytetään lääkehoitona esimerkiksi kuukautiskipuihin, akneen ja endometrioosiin. Näihin tarkoituksiin Kelalta voi saada korvauksen.

Pillerit, kierukat ja muut naisten käyttämät ehkäisyvälineet eivät suojaa sukupuolitaudeilta. Hintaa varmasti kertyy, kun ilman huppua yössä hurvittelu alkaa kutittaa leviksissä. Eivät antibiootitkaan ole ilmaisia, muutamaan tautiin voi jopa kuolla.

Kondomit ovat suurimmaksi osaksi ilmaisia opiskelijoilla ja nuorille jo useammassa paikassa. Terveydenhoitajat, erilaiset yhdistykset ja järjestöt jakavat niitä mielellään. Muutaman voi saada myös Satakunnan Perussuomalaisten Nuorten Ryhtiliike -illoista.

Paketti preservatiiveja maksaa muutaman euron, netissä vain senttejä ja niitä on helppo jakaa sekä opettaa käyttämään. Jos ei kehtaa ostaa, niin tuskin uskaltaa edes puhua sille, jonka vuoksi on niitä hankkinut. Jos ei osaa käyttää, niin sitten takaisin kasvamaan.

Mitä tuntemuksiin tulee, niin voi miettiä, mikä on mielekkäämpää: elatusmaksu, antibioottikuuri vai pieni tunnottomuus?

Koko idea hormonaalisen lääkehoidon suosimisesta on epätasa-arvoinen. Naisen ei ole minkään vuoksi otettava täyttä vastuuta ehkäisystä.

Hormonien syönnillä on aina riskinsä ja seuraamuksensa, niitä käyttäessä tulee olla tarkkana monesta terveyteen vaikuttavasta asiasta. Akne, painon nousu, pahoinvointi ja verisuonitukokset ovat vain osa haittavaikutuksista. Epäsäännöllinen pillerien syönti voi olla hengenvaarallista.

Kun miehien hormoniehkäisy tulee mahdolliseksi, niin väestökasvu tippuu kuin kivi. Suomi tarvitsee vahinkoja, vaikka monet eivät tästä totuudesta pidä. Suomalaiset hankkivat myöhemmin ja vähemmän lapsia kuin ennen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: