Lukijalta: Hallituksen sote-mallille on olemassa toimiva vaihtoehto – kuntayhtymä antaisi Satakunnan päättää itse palveluistaan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Lukijalta: Hallituksen sote-mallille on olemassa toimiva vaihtoehto – kuntayhtymä antaisi Satakunnan päättää itse palveluistaan

Kirjoittajan mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajama sote-malli on ongelmallinen. Hän ehdottaa mallin tilalle kuntayhtymää.

28.7.2018 11:00

Pyrin alkuvuoden mielipidekirjoituksilla osoittamaan, että nykyinen sote-järjestelmä on kustannustehokas ja väestön tukema. Sitä arvostetaan myös kansainvälisesti.

Viimeisen kolmen vuoden aikana on tehty joukko tutkimuksia, joissa on selvitetty väestön näkemys suunniteltuun sote-uudistukseen. Enemmistön tukea sille ei ole. Tämän vuoden maaliskuulla tehdyssä gallupissa kolme viidestä vastaajasta halusi valmistelun keskeyttämistä.

Hallituksen sote-mallille on olemassa ainakin Satakunnassa parempi vaihtoehto. Se on kuntayhtymämalli. Sille on luotu hyvä pohja Satasote projektissa. Ymmärtääkseni sille on olemassa myös vahva kannatus.

Pienillä kunnilla on vajavaiset mahdollisuudet kantaa vastuuta alati kallistuvista sosiaali- ja terveysmenoista. Kunnissa ei ole välttämättä riittävää asiaosaamista kohdentamaan olemassa olevat resurssit siten, että niistä koituu paras terveys- ja hyvinvointihyöty.

Toiseksi, mitä pienempi väestöpohja on, sen suurempi on vuosittainen vaativan erikoissairaanhoidon tarpeen satunnaisvaihtelu. Siksi olen pitänyt mielekkäänä ajatusta, että Satakunnassa voisi olla vain vaikkapa neljä kuntaa. Sille ei ole kuitenkaan toistaiseksi löytynyt riittävää tahtotilaa.

Niinpä ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja kirjoitin mielipidekirjoituksen, jossa soten näkökulmasta päädyin kannattamaan maakuntamallia. Ajatukseni oli, että maakunnalla olisi soten lisäksi vastuu sivistystoimesta. Varsinkin varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa tarvitaan soten ja sivistystoimen synkronoitua yhteistyötä.

Koska meillä on kasvava tarve priorisoida olemassa olevat resurssit toimintaan, josta saadaan paras vaikuttavuus, niin pidin ja pidän edelleen tavoitteena mallia, jossa maakunnalla tai mitä nimeä vahvasta toimijasta sitten käytetäänkin, on oma veropohja. Silloin on pakko miettiä mihin rahat kohdennetaan.

Hallituksen esittämässä maakuntamallissa ei ole näitä elementtejä. Siinä käy kehnosti varsinkin terveyskeskuksille. Jaan erään porilaissyntyisen valtakunnan tason auktoriteetin sanat: Terveyskeskukset menevät tuhansiksi päreiksi.

Näin menetetään taho, joka on ollut menestyksekkäästi terveyspalvelujen koordinoija ja jolla on ollut luonteva yhteys sosiaalipalveluihin.

Näistä lähtökohdista olen päätynyt kannattamaan Satasoten kuntayhtymää, jonka vastuulla olisi sosiaali- ja perusterveydenhuolto sekä erikoissairaanhoito.

Tällaisia menestyksekkäästi toimivia kuntayhtymiä on esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Karjalassa. Muutaman vuoden käynnissä ollut Satasoten valmistelu luo Satakunnan omalle kuntayhtymämallille hyvän pohjan. Tällainen malli säilyttäisi Satakunnalla oman vapauden päättää miten palvelut järjestetään.

Tämä on mahdollista nykyisen lainsäädännön puitteissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: