Opettajat ajattelevat lasten parasta, ja tekevät työtään intohimoisesti, mutta osa vanhemmista käyttäytyy ääliömäisesti - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Lukijalta: Opettajat ajattelevat lasten parasta, ja tekevät työtään intohimoisesti, mutta osa vanhemmista käyttäytyy ääliömäisesti

Kun uusi lukuvuosi syksyllä alkaa, vanhemmat, miettikää lastenne parasta ja tukekaa opettajien työtä, kirjoittaja ohjeistaa.

2.6.2018 17:00

Kouluista päästiin kesälomalle, minäkin. Tein lukuvuoden aikana koulumaailmassa vapaaehtoistyötä. Sain huomata, miten paljon muutoksia on tapahtunut vuosikymmenien aikana, suurin osa parempaan suuntaan.

Tiedostin kuitenkin tietynlaisen polarisoitumisen. Suurin osa koululaisista elää turvallista ja suojattua lapsen elämää, jossa koulunkäyntiä tuetaan kotona ja oppimiseen kannustetaan. Sitten on toinen ääripää, jossa lapsen kotiolot ovat surkeat ja pienen ihmisen harteilla on sellaista vastuuta, mitä ei saisi olla.

Huomioin itse ja luin lisää lehdistä, miten vähän opettajilla on työkaluja haasteellisten tilanteiden selvittämisessä. Teit niin tai näin, aina on joku kimpussa syyllistämässä vääristä toimintatavoista. Ollaanko menty ojasta allikkoon?

Olin pari viikkoa sitten Italiassa kaupunkilomalla. Satuin keskelle pientä episodia. Erään kulttuurikohteen pihalla oli paikallinen luokkaretkiryhmä opettajansa kanssa. Opas yritti puhua, mutta teinit olivat kuin kappa kirppuja, sähläsivät äänekkäästi ja säntäilivät sinne tänne.

Opettaja karjaisi. Suurin osa hiljeni, mutta pari poikaa jatkoi mesoamista. Mitä teki pienikokoinen naisopettaja? Kävi läpsäisemässä kumpaakin takaraivoon. Johan rauhoittuivat.

Melkein taputin. Suomessa oltaisiin tuota pikaa käräjillä.

En tarkoita sitä, että ruumiillinen kuritus pitäisi tuoda takaisin, mutta kyllä aika lapsellista touhua on nostaa meteli, jos lasten kengät heitetään ulos, kun useammasta kehotuksesta huolimatta komento ei mene perille. Esimerkkejä vanhempien tyhmyydestä on satoja. Pahinta on kuitenkin välinpitämättömyys.

Lapset elävät kuin tuuliajolla. Ei ole aamiaista, kun vanhemmat nukkuvat tai ovat omassa uraputkessaan jo lähteneet töihin. Vaatteet ovat väärät säähän nähden.

Ei lueta Wilmaa, joten ei tiedetä koulun ilmoittamista muutoksista. Lapsi tulee kouluun ja luokka onkin lähtenyt tuntia aikaisemmin retkelle. Urheiluvälineitä ei muisteta laittaa lapsen mukaan.

Olen täysin vakuuttunut, että opettajat ajattelevat lasten parasta, ja tekevät työtään intohimoisesti, mutta osa vanhemmista käyttäytyy ääliömäisesti.

Kodin tehtävä on antaa lapselle ikään soveltuvat perustaidot ja -turvan ja koulun opettaa opetussuunnitelman mukaista sisältöä. Milloin tämä on näin solmuun mennyt?

Kun uusi lukuvuosi syksyllä alkaa, vanhemmat, miettikää lastenne parasta ja tukekaa opettajien työtä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: