Ahlaisten Lammin vuosien tuulivoimarallin on loputtava - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Lukijalta: Ahlaisten Lammin vuosien tuulivoimarallin on loputtava

Tuulivoimaan on jo nyt uponnut satoja miljoonia euroja verorahojamme, myös porilaisten maksamia, kirjoittajat toteavat.

9.12.2017 20:00

Taas kerran pitää pohjoisen Porin asukkaiden yrittää estää keskelle asuinaluetta suunniteltujen jättimäisten tuulivoimaloiden rakentaminen. Hanketta on vuosien ajan yritetty väkisin ajaa läpi laajasta vastustuksesta huolimatta. Asukkaat alkavat olla täysin väsyneitä tähän yhä uudelleen toistuvaan ralliin.

Uuden kaavaehdotuksen karmein muutos koskee voimaloiden korkeutta, jota on lisätty 30 metriä, 6-kerroksisen talon verran. Kokonaiskorkeutta kertyisi jopa 220 metriä.

Uudessa kaavaehdotuksessa voimaloiden määrää on vähennetty 18:sta 14:ään. Neljän voimalan vähentäminen ei mitenkään ole suhteessa haittoihin, jotka aiheutuisivat 14:n entistäkin korkeamman jättimyllyn jyskyttämisestä ihmisten lähipiirissä.

Voimalat, tiettävästi Euroopan suurimmat, ollaan sijoittamassa asutuksen keskelle. Muualla maailmassa on haitoista jo opittu, voimaloita ei enää sijoiteta asutuksen lähelle.

Meillä Suomessa tai Porissa asukkaiden ja viihtyisän elinympäristön arvostaminen näyttää olevan aivan toisella, alemmalla tasolla. Jyrkkä vastakkainasettelu asukkaiden ja kaupungin välillä on outo. Näin sitä brändiä ja vetovoimaa luodaan.

Ikävästi näyttää siltä, että pohjoista Poria voidaan pitää suuren luokan kaatopaikkana, johon on helppo upottaa epämiellyttäviä ja haitallisia asioita. Peittoon alueelle on kipattu jo pitkään erilaisia jätteitä. Lisäksi Suomen suurimpiin kuuluva tuulivoimala-alue toi mukanaan isoja ongelmia, joita ei ole vieläkään ratkaistu.

9. lokakuuta pidetyssä Ahlaisten tuulivoimatilaisuudessa ei yhdellekään paikalle olleelle valtuutetulle pitänyt jäädä epäselväksi, kuinka kovana uhkana hanketta pidetään.

Luontoarvojen menetys, terveysuhat, satojen kiinteistöjen arvon romahtaminen, maiseman ja asuinviihtyvyyden menetys, epäselvyydet haittojen arvioinneissa, voimalinjan rujo vaikutus ympäristöön, tv- ja tietoliikenneyhteyksien häiriöt ja se, ettei tuulivoima olekaan niin vihreää energiaa, ovat esille nousseita asioita, joita myös tuossa tilaisuudessa tuotiin esille.

Asukkaita kohtaan projekti, sen käänteet ja viivytykset takinkääntöineen tuntuvat epäreiluilta. Tuulivoimafirman ja kaupungin ”koneistot” ajavat asiaa työkseen.

Käytössä on työaikaa, kaavoitusteknisten asioiden hallintaa, välineitä ja verkostoja, joilla projektia yritetään saada toteutukseen. Samalla asukkaat yrittävät saada äänensä jotenkin kuuluville ja vastata uusiin käänteisiin, kalvava epävarmuus tulevaisuudesta stressaa. Ei ole häävi asetelma pitemmän päälle.

Tuulivoimaan on jo nyt uponnut satoja miljoonia euroja verorahojamme, myös porilaisten maksamia. Hankkeiden toteutus ja junttaaminen niin, että suuren ihmisjoukon elämänlaatu on pahasti kärsinyt, ei vastaa sitä mitä suomalaiselta oikeusvaltiolta kansalaiset odottavat.

Tämä yhdistelmä on pilannut sinänsä hyvän asian. Porissa Peittoon tapaus on tällainen, Lammin hankkeesta on uhkana tulla toinen. Emme kai oikeasti halua, että 100 vuotta täyttävässä Suomessa asiat ovat tällä mallilla.

Hätäisellä aikataululla esillä ollut uusi kaavaehdotus ehti lyhyellä varoitusajalla saamaan aikaan melkoisen mielipiteiden myrskyn. 16 muistutusta, paikalliset asukkaita edustavat yhdistykset mukana, allekirjoittajia yli 400.

Asukkaat laittavat toivonsa Porin valtuutettujen ymmärrykseen ja siihen, että he näkevät asioiden todellisen laidan huolimatta lobbareiden ylioptimistisista työllistymislupailuista.

Pori on osaltaan kantanut jo selvästi keskimääräistä enemmän vastuuta tuulienergian tuottamisen mahdollistamisesta sekä Peittoon että Meri-Porissa sijaitsevien kymmenien voimaloiden muodossa.

Harras toive on, että voimme kiittää valtuutettuja oikeasta päätöksestä. Lammin tuulivoimakaava on hylättävä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos