”Kutsun nykyhallintoa Instagram-hallitukseksi, koska se on sitä, mitä me halusimme näyttää Suomesta muille maille ulospäin, vaikka asiat seinien sisällä olisivat kuinka huonosti” - Lukijalta - Satakunnan Kansa

”Kutsun nykyhallintoa Instagram-hallitukseksi, koska se on sitä, mitä me halusimme näyttää Suomesta muille maille ulospäin, vaikka asiat seinien sisällä olisivat kuinka huonosti”

Tyhjät tuolit, tyhjät pöydät. Kirjoittajan mielestä närää on herättänyt muun muassa se, ettei toistaiseksi mitään kunnollista ole annettu ihmisille ja yrityksille, jotka joutuvat lomautetuksi tai pitämään ovet säpissä. ­

5.4. 2:00

Jared Diamond kirjoitti kirjan Tykit, Taudit ja Teräs (1997), joka sittemmin palkittiin Pulitzer-palkinnolla tietokirjallisuuden aihealueella (1998). Kirja kertoo geopolitiikan keinoin, miten keksinnöt, tietyt eläinlajit, sekä kansan keskuudessa olevat taudit antoivat Euraasian mantereelle etulyöntiaseman Amerikan valloituksessa.

Isorokko, joka leviää pisaratartuntana, auttoi Konkistadoreja taistelemaan alkuperäisasukkaita vastaan lähes ilman vastarintaa, ja sitä käytettiinkin biologisena aseena jakamalla käytettyjä vilttejä Intiaaniheimoille.

Suomessa rokotettiin isorokkoa vastaan vielä 1980-luvulla, ja rokotusten avulla tauti on saatu lähes katoamaan. Isorokko saattaa tappaa 30 prosenttia siihen sairastuneista, ja 1970-luvun alussa siihen kuoli vielä 2 miljoonaa ihmistä vuodessa.

On siis valitettava fakta, että taudit kuuluvat edelleen elämäämme.

Suomessa valmiuslain nojalla halitus on rajoittanut monen ihmisen elämää poistamalla perusoikeuksia, kuten liikkumisen vapauden. Ohjeistukset olivat myöhässä sekä puutteelliset, ja osin siksi koko Uusimaa suljettiin paniikinomaisesti.

Presidentti Niinistö ehdotti nyrkki-ryhmän perustamista hoitamaan poikkeustilaa. Tämä ei hallitukselle käynyt, vaan pääministeri Marin otti asian hyökkäyksenä omaa egoaan kohtaan.

Nyt eri virkatahot ja poliisi pyytelevät anteeksi tiedotuskatkoksiin vedoten. Kukaan ei kanna todelllista vastuuta. On päällä korona-paniikki, eikä harkittu strateginen toiminta.

Ruotsin-malli lähtee erilaisista lähtökohdista.

Siinä ymmärretään, että sosiaalinen etäisyys yhdistettynä riskiryhmien turvaamiseen saattaa tuoda parhaat lopputulokset, kuitenkin pitämällä talouden rattaat rullaamassa.

Tukholmaa ei ole suljettu. Pääosin suurin riski kohdataan yli 70-vuotiaiden ikäryhmässä.

Pankkipuolella EKP päätyi rahoittamaan yrityksiä yksityisen sektorin osto-ohjelman (CSPP) nimissä. Listalla ovat muun muassa Citycon, Fingrid, Fortum, Kojamo ja Sampo.

Logiikka tässä lienee, että pankkien taseita koitetaan vapauttaa lainaamaan rahaa muillekin, tilanteesta huolimatta. Kuitenkin närää tässä herättää se, että toistaiseksi mitään kunnollista ei ole annettu ihmisille ja yrityksille, jotka joutuvat lomautetuksi tai pitämään ovet säpissä.

“Ottakaa lainaa” kuulostaa kansalaisen korvissa täysin absurdilta. Yrittäjä joutuu Finnveran takauksesta huolimatta laittamaan talonsa tai nimensä lainan vakuudeksi. Ei osakeyhtiökään saa lainaa vastikkeetta. Finnvera takaa siksi, että jos ihmisen elämä romuttuu täysin, pankki saa vielä omansa.

Tarvitaan vastuullista johtajuutta. Kutsunkin nykyhallintoa Instagram-hallitukseksi, koska se on sitä, mitä me halusimme näyttää Suomesta muille maille ulospäin, vaikka asiat seinien sisällä olisivat kuinka huonosti.

Valittiin siis kokemattomia ja pelokkaita johtajia. Normaalisti hallitus ei saa kaikkea pilattua, kun asiat hoidetaan virkamiestyönä valmistelun kautta. Kohta kokemattomuus kylvää kuolemaa, eikä se viikatemies kanna pelkkää koronaa, vaan myös lomalappuja ja konkurssihakemusta.

Sillä myös köyhyys tappaa, mutta hitaasti.

Kirjoittaja on ex-poliitikko (kok.), EMBA

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?