Mielipide: Jätevedessä on energiasampo – miksi Porin uimahallissa oteta käyttöön lämmön talteenottoa jätevedestä ja ilmastoinnista? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Mielipide: Jätevedessä on energiasampo – miksi Porin uimahallissa oteta käyttöön lämmön talteenottoa jätevedestä ja ilmastoinnista?

10.2.2020 19:40

Marko Järvinen on oikeassa kirjoittaessaan jätevesien lämmön talteenotosta (SK 10.2.). Tosin jätevesipuhdistamojen lämmön talteenotto saattaa olla ongelmallista biologisen puhdistusprosessin kannalta. Tämä on asiantuntijoiden etukäteen arvioitava.

Keskustan uimahallissamme kävijämäärä on vuodessa noin 330 000 kävijää vuodessa. Heidän käyttämänsä lämmin vesi ja muu lämmitys tuotetaan lähes kokonaan kaukolämmöllä. Uimahallin poistovedessä on alkeellinen säiliökierukka ja ilmastoinnin poistopuhaltimissa (8 kpl) on yritetty lämmön talteenottoa. Hallissa on myös aurinkokeräimiä, joiden merkitys on vähäinen, hallin ollessa kesän suljettu.

Neljä vuotta sitten toimitin Porin kaupungin ylimmälle viranhaltijalle ammattisuunnittelijan laatiman toimenpideohjelman lämmön talteenotosta jätevedestä ja ilmastoinnista (PILP) uimahallistamme.

Suunnitelma on kattava, sisältäen laitekokonaisuudet ja kustannuslaskelman (380 000 euroa) ja vuotuisen (60 000 euron) säästön. Yksilöidyllä suunnitelmalla olisi heti voitu laitteet tilata ja aloittaa työ. Koko asiasta ei muuta ole kuulunut, kuin että asia pistettiin ”eteenpäin”.

Vuonna 2017 esitin teknisessä lautakunnassa esille tekojääradan lauhduttimien uusimisen yhteydessä toisiopuolen hukkalämpöä Karhuhallin kaukolämpölaitteiden tueksi. Ilokseni olen saanut tietooni näin edetyn. Laitteet ovat jo asennettuina odottamassa pakkasjaksoa tai kesää yhdistettäväksi. Liisantorin uuteen tekojäähän energian talteenottoa valitettavasti ei tehty.

Kiinteistöjen uusi kaukolämmön hinnoittelu aiheuttaa taloyhtiöissä tarkastelua, miten tässä eteenpäin. Energialaitoksen Olo-tarjous keskihinnaltaan (energia+tehomaksu) ylittäessä reippaasti taloyhtiöille tarjottuna sähkönkin hintatason, tulee pohdittavaksi miten kustannussäästöjä olisi muulloin löydettävissä.

Porin keskustan kerrostaloihin onkin hankesuunnitelmia menossa, joissa poistoilmalämmön lisäksi on jätevesien lämmön talteenotto. Yksityisellä puolella raha ja talous kulkee tässäkin edellä.

Markku Tanttinen

Kaupunginvaltuutettu (Ikivihreä), Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: