Ruokatuotanto kunniaan, Satakunta saa olla ylpeä – ruoka ei lopu Suomessa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Ruokatuotanto kunniaan, Satakunta saa olla ylpeä – ruoka ei lopu Suomessa

Satakunta saa olla erittäin ylpeä itsestään ruuan tuotannossa. Olemme muun muassa kunnostautuneet vihannesviljelyssä, kirjoittaa Matti Hatanpää.

19.4.2020 11:07

Suomen valtion ja kuntien toimenpiteet koronaepidemian estämiseksi ovat olleet erittäin hyviä ja tarpeellisia. Hallituksen päätökset tuntuvat ja näkyvät laajasti ihmisten arjessa. Vaikeissa tilanteissa mitataan myös yhteiskunnan toimintakyky poikkeuksellisella tavalla.

Yksi tärkeimmistä asioista on ruuan saannin turvaaminen kansalaisille. Suomessa ruokahuolto on onneksi erittäin hyvässä kunnossa. Suomessa ruuan omavaraisuusaste on laajan kotimaisen tuotannon ansioista hyvin korkea.

Suomalaisten ei tarvitse pelätä, että ruoka loppuisi kauppojen hyllyiltä. Suomessa ruuan omavaraisuusaste on 80 prosenttia. Se on huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa se on vain 50 prosenttia.

Satakunta saa olla erittäin ylpeä itsestään ruuan tuotannossa – olemme Suomen ruoka-aitta. Satakunnalla on vahvat perinteet ruoantuotannossa ja ruokaketjun kehittämisessä. Täällä viljellään ja kasvatetaan puhtaita ja turvallisia raaka-aineita ja jalostetaan niistä valmiita tuotteita kuluttajille.

Olemme muun muassa kunnostautuneet vihannesviljelyssä: pelkästään pakastevihanneksia tuotetaan Satakunnassa noin 30 miljoonaa kiloa vuodessa. Satakunnassa tuotetaan myös runsaasti liha- ja kalatuotteita. Suurin osa kalkkunanlihasta tuotetaan täällä sekä valtaosa maamme silakkasaaliista pyydetään Satakunnan edustalta Selkämeren alueelta.

Satakunnassa on noin 3 100 maatilaa, joista liki 2 700:llä harjoitetaan viljan- tai kasvinviljelyä. Peltopinta-ala on yli 140 000 hehtaaria. Lypsykarjatiloja on vähän alle 300 ja sika-, nauta- tai muita kotieläintiloja vajaa 400.

Kotimaisen ruuantuotannon puolustajia ei ole viime vuosina ollut ruuhkaksi asti – päinvastoin. Monet ihmiset ovat viime vuosina vaatineet ruuantuotannon alasajoa ilmastosyistä taikka taloudellisista syistä. Viime aikoina nämä puheet ovat loppuneet.

Suomalaisen ruuantuotannon arvostus on noussut epidemian aikana ansaitsemalleen paikalle – ja se on hyvä asia. Ruuantuottajat ovat viimeisten vuosien aikana joutuneet liiallisen kritiikin uhreiksi. Liian monia on pidetty muun muassa ilmastonsaastuttajina.

Nyt tilanne on täysin uusi. Entinen kansanedustaja Mikael Jungner (ex. SDP) kirjoitti Twitterissä: ” Valtion tukiohjelmassa on syytä huolehtia siitä, että maatiloja ei nyt mene nurin. Jokaisen on aika herättää se sisäinen uinuva kepulainen.”

Nyt onkin aika kiittää kaikkia päättäjiä sekä muita tukijoita, jotka ovat puolustaneet kotimaisen ruuan tuottajia vaikeina aikoina. Tästä tuloksesta nautimme nyt kaikki.

Lopuksi: muistetaan tukea lähiruoan käyttöä – se edistää paikallisen maataloustuotannon säilymistä sekä paikallista elinkeinoelämää.

Matti Hatanpää (kesk.)

Söörmarkku

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut