Laki säätelee asumistuen maksamista vuokranantajille - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Laki säätelee asumistuen maksamista vuokranantajille

23.10.2019 20:00

Markku Kanninen on mielipidekirjoituksessaan (SK 20.10.) ottanut kantaa asumistuen maksamiseen vuokranantajan tilille. Muutamat kohdat kirjoituksessa kaipaavat kommentointia.

Se, milloin Kela maksaa asumistuen vuokranantajalle, ei perustu Kelan ohjeisiin tai käytäntöihin, vaan asiasta säädetään laissa. Kuten muutkin sosiaalietuudet, yleinen asumistuki ja eläkkeensaajan asumistuki maksetaan lähtökohtaisesti asumistuen saajalle itselleen. Tuensaajan vastuulla on tällöin huolehtia itse vuokranmaksusta.

Kela voi kuitenkin maksaa asumistuen vuokranantajalle, jos tuensaaja on valtuuttanut Kelan tekemään niin. Valtuutuksen luonteeseen kuitenkin kuuluu, että tuensaaja voi halutessaan perua sen ja vaatia asumistuen maksamista itselleen.

Lisäksi Kela voi lain mukaan maksaa asumistuen suoraan vuokranantajalle, jos vuokranantaja vaatii sitä siksi, että tuensaaja on jättänyt kokonaan maksamatta vähintään kahden peräkkäisen kuukauden vuokran. Tällaisessa tilanteessa Kela kuulee tuensaajaa ennen kuin tuki aletaan maksaa vuokranantajalle.

Asumistuki voidaan taas maksaa tuensaajalle itselleen, kun hän osoittaa maksaneensa vuokrarästit ja huolehtivansa vuokranmaksusta jatkossa. Kela kuulee aina vuokranantajaa ennen maksujen siirtämistä takaisin tuensaajalle.

Asumistuki ei koskaan kata vuokramenoja kokonaan. Tästä seuraa se, että vuokralaisella on aina myös oma vastuunsa siitä, että vuokranantaja saa vuokrasopimuksen mukaisen vuokran. Suurin osa asumistuen saajista huolehtii vuokranmaksusta asiallisesti.

Petri Hassel

Lakimies, Kela

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?