Lapsella oikeus molempiin vanhempiin, mutta myös turvaan väkivaltaiselta vanhemmalta - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Lapsella oikeus molempiin vanhempiin, mutta myös turvaan väkivaltaiselta vanhemmalta

23.7.2020 20:00

Lapsen oikeus molempiin vanhempiin (Silja Aitoahon artikkeli SK 20.7) on vahvasti kirjattu lapsenhuoltolakiin ja käytännössä se on ollut vuosia tärkein hyvää erovanhemmuutta kuvaava ja määrittelevä tekijä.

Kiistämätön tosiasia on, että molemmat vanhemmat ovat lapselle tärkeitä, mutta joskus joudutaan puntaroimaan, kumpi on tärkeämpää: lapsen oikeus psyykkiseen ja fyysiseen turvallisuuteen vai kultaisen säännön noudattaminen oikeudesta molempiin vanhempiin?

Näissä väkivaltataustaisissa tapauksissa usein noudatetaan tärkeimpänä jälkimmäistä. Lapsen elämästä voi muodostua painajaismaista. Toisella huoltajalla voi olla suunnaton hätä ja huoli lapsesta.

Tämä usein kääntyy ajatukseksi, että tämä huoltaja on niitä, jotka vieraannuttaa, haluaa rajoittaa lapsen ja toisen vanhemman suhdetta. Häneltä pitää ottaa huoltajuus pois. Ja niin lapsi joutuu vielä asumaankin väkivaltaisen vanhemman luokse.

Olen toiminut vertaistukena lapsen huoltajuus- ja tapaamisoikeuskiistoissa 20 vuotta. Pitkittyneet huoltokiistat ovat usein perheväkivallan jatketta. Lasta käytetään välineenä jatkaa toisen kontrollointia ja alistamista.

Olen vuosikymmenten jälkeen ottanut yhteyttä huolto- ja tapaamisoikeuskiistoissa eläneisiin vanhempiin ja kysellyt lasten kuulumisia. Lähes kaikki tapaamisiin pakotetut ja väkivaltaisen vanhemman huoltoon joutuneet lapset ovat aikuispsykiatrian asiakkaita. Kun lapsia ei ole suojeltu psyykkiseltä ja fyysiseltä väkivallalta, seuraukset ovat kauaskantoiset, kalliit ja epäinhimilliset.

Tapaavan vanhemman tukemiseen liittyvät toimet ovat retuperällä. Kotikuntalain mukaan tapaava vanhempi ei voi saada tukitoimia.

Tuetut ja valvotut tapaamiset ohjaisivat monia eri syistä puutteellisia vanhemmuustaitoja omaavia toimimaan oikein, jolloin lapsen ja vanhemman suhde kehittyisi turvalliseksi. Tällöin myös toisella vanhemmalla ei olisi enää syytä olla huolissaan ja tapaamiskiistat eittämättä lähes häviäisivät.

Kaikki tuntemani erovanhemmat olisivat ilomielin suostuneet valvottuihin tapaamisiin, jos he olisivat palvelun lapsilleen saaneet. Tuetut ja valvotut tapaamiset maksaisivat itsensä takaisin korkojen kanssa aikuispsykiatrian ja sairauspoissaolojen tarpeen pudotuksena.

Anne Tuomikoski

Kankaanpää

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: