Populismia totuudenjälkeisessä maailmassa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Populismia totuudenjälkeisessä maailmassa

25.1.2020 20:47

Hämmästelen joskus lehtien ja muun median suhteellisuutta uutisoinnissa. Hyvin tuntemani henkilö sai vuodenvaihteessa noin 40 euron korotuksen kuukausieläkkeeseensä. En ole huomannut tästä minkäänlaista, edes pientä mainintaa tiedotusvälineissä.

Sen sijaan iso uutinen oli mahdollisesta polttoaineen veronkorotuksesta johtuva keskivertoautoilijan polttoainelaskun 60-70 euron vuosikorotus. Tietysti alle 20 sentin, kaikkia autoilijoita koskeva korotus päivää kohti voi tuntua merkittävämmältä kuin lähes kahdeksankertainen päiväkorotus kaikkein surkeinta eläkettä saavien tuloihin.

Jo kuukausia ennen kuin kyseisen korotuksen oli määrä astua voimaan, kertoi toiseksi suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja vihaisesta mummosta, joka ei ollut saanut satasta ja vakuutteli, ettei korotusta ole tulossakaan. Luulin, että kyse olisi populismista, mutta huomasin erehtyneeni, kun saman puolueen naiskansanedustajalta kysyttiin syytä hänen puolueensa nousseeseen kannatukseen. Edustaja totesi ihmisten ehkä huomanneen, että he ovat vaihtoehto populismille.

Nykyään on vaikea tietää, mikä on tarua ja mikä totta. Kovalla äänellä esitetyistä puolitotuuksista, jopa valheista tulee vaihtoehtoisia faktoja, jotka iskostuvat ihmisten tajuntaan. Enää ei ole tärkeää se mitä tapahtuu, vaan miltä se saadaan näyttämään.

Rauli Vainio

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut