Mielipide: Tehoaako hyväosaisten verokapina? Rahat vanhusten hoitoon otettava verotuksen kautta - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Mielipide: Tehoaako hyväosaisten verokapina? Rahat vanhusten hoitoon otettava verotuksen kautta

26.5.2019 20:09

Hallitusneuvottelujen päätteeksi nähtäneen, että tehosiko hyväosaisten ja heidän tukijoidensa käynnistämä verokapina, jonka tarkoituksen on estää veronkorotukset sekä uusien verotuskohteiden käyttöön ottaminen? Tämä kyllä tietäisi sitä, että Suomessa monin paikoin ala-arvoinen vanhustenhoito sekä myös eläkeläisköyhyys saisivat luvan jatkua. Pienituloisten eläkeläisten ”vappusatasesta” puhuminenkin on hyväosaisten edustajille myrkkyä.

Suomessa viime eduskuntavaalien edellä taas huomattiin, kuinka huonosti meillä vanhuksia kohdellaan. Tästä julkisuudessa nousseen kohun seurauksena viranomaiset joutuivat antamaan monille vanhusten hoitokodeille vakavia huomautuksia jopa joitakin kohtasi sulkutuomio.

Yhtenä suurena puutteena jälleen ilmeni, että vanhusten hoitokodeissa on hoitavia käsiä liian vähän. Hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin on vaadittu jo pitkään. Nyt puolueista enää vain kokoomus venkoilee kiintiöitä vastaan.

Vielä eduskuntavaalikeskusteluissakin lähes kaikki puolueet olivat yksimielisiä siitä, että vanhusten hoitoon on nyt satsattava resursseja. Kyse on siis rahan lisäämisestä, jotta voidaan muun muassa hoitajia palkata nykyistä enemmän.

Silloiset yhteisvastuullista korostavat puheet näyttävät nyt unohtuneen. Mutta mistä muustakaan voidaan vanhusten hoitoon satsata kuin yhteisvastuullisesti verotuksen kautta?

Meneillä oleviin hallitusneuvotteluihin on ulkopuolelta väitetty, että kaikenlainen lisäverottaminen tyrehdyttää talouskasvun.

Lisäverotuksen estäminen kuuluu myös hallitusneuvotteluin osallistuvan keskustan reunaehtoihin, joista puolueen väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä on ilmoittanut pitävänsä kiinni.

Pentti Välimaa

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?