Kelan asumistukikäytäntö vaatisi pikaista korjausta - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kelan asumistukikäytäntö vaatisi pikaista korjausta

Tukipetoksia tehtailleen miehen ja häntä avustaneen ex-puolison selitykset eivät tuomareita vakuuttaneet.

20.10.2019 21:00

Kelan asumistukea saava henkilö, joka on ohjannut asumistuen siirrettäväksi suoraan vuokranantajan tilille, voi halutessaan perua tämän maksusiirron ja käyttää rahat omiin tarpeisiinsa. Joku voi ajatella, että tuo on laitonta. Ei ole.

Kelan virkailija kertoi puhelimessa seuraavasti: Vuokranantaja voi anoa maksua takaisin vasta kun on kaksi täysin maksamatonta vuokranmaksukuukautta. Eli jos vuokralainen maksaa esimerkiksi perustoimeentulotuestaan 30 euroa kuukaudessa, niin edellä mainitun säännön turvin vuokralainen saa jatkaa tuota toimintaansa todella pitkään. Vuokrarästiksi ei lasketa maksamattomia vesi- ja muita maksuja. Nekin menevät vuokranantajan piikkiin.

Uskallan väittää, että säännössä on muotovirhe. Se kuuluisi olla näin: Jos saatavat vuokralaiselta yhteensä vastaavat kahden kuukauden vuokrasaatavia, niin vuokranantajalla on oikeus saada Kelan maksut takaisin itselleen.

Nykyinen käytäntö aiheuttaa sen, että vuokranantajalle ei jää muuta tietä kuin hakea vuokralaiselle häätöä. Lisäksi kukaan ei enää uskalla vuokrata asuntoaan "Kelan asiakkaalle". Tämä kuormittaa aivan turhaan jo nyt ylityöllistettyjä oikeusistuimia ja ulosottoviranomaisia. Toivonkin, että tämä osuu jonkun oikeusoppineen silmään, joka lähtisi tekemään ja esittämään muutosta tuolle Kela-ohjeistukselle.

Markku Kanninen

Säkylä

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: