Maailman tulevaisuus tehdään nyt - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Maailman tulevaisuus tehdään nyt – Greta ja muut nuoret ovat oikealla asialla

Kummallisesti Greta Thunberg on kiihottanut erikoisesti ukkoikään tulleita miehiä kuten suomalaista Lasse Lehtistä, kirjoittaja toteaa.

30.9.2019 20:27

Satakunnan Rauhanpuolustajat olivat tehneet hienosti osansa, että viime perjantain ilmastomarssi saatiin alulle. Heillä oli vain vähän aikaa järjestellä tapahtumaa. Oli hienoa, että Porin kokoisessa kaupungissa suuri ihmisjoukko lähti marssille Raatihuoneen puistosta. Erityisesti nuorten tullessa paikalle tuli tarmokasta ja iloista säpinää. Yhdessä harjoiteltiin huutamaan megafonin perässä: ”Pallo on tärkeä, käyttäkää järkeä! Meillä on voimia, pallo vaatii toimia!” Ja niitä toimia vaadittiin nyt.

Toisaalla nuorten ilmastolakot ovat herättäneet suuttumusta siksi, että heidän ei uskota ymmärtävän ympäristömuutosten syitä ja seuraamuksia. He itse ovat kuulema syyllisiä - hehän vaihtavat kännykkää usein, lentävät ulkomaille ja ostavat merkkituotteita. Näinköhän? Onko yltäkylläisyydessä eläneillä länsimaisilla ihmisillä varaa syyllistää nuoria? Eihän se ole nuorten vika, että maapallo on saatettu huonoon tilaan. Viimeisimmät sukupolvet ja vastuutunnottomat rahanvaltiaat ovat toimineet jo kauan yli maapallon kestokyvyn.

Iso herätys tuli vasta Greta Thunbergin kautta. Kummallisesti hän on kiihottanut erikoisesti ukkoikään tulleita miehiä kuten suomalaista Lasse Lehtistä. Hän on kirjoittanut, että Greta on söpö soturi, ilmastopelolla säikytelty lapsi. Lehtinen kuvaa ilmastotouhua lahkoksi. Niissä piireissä hänen mukaansa aina käytetään keskenkasvuisia ja hyväuskoisia hyväksi.

Mielestäni Lasse Lehtinen on nolannut itsensä pahasti. Onneksi ihmiset heräilevät vähitellen. Yhteisen maapallon ja ihmisten tulevaisuutta ei saa yhtään enempää tärvätä vastuuntunnottomuudella eikä sotavarustelulla. 16-vuotias Greta Thunberg ei vaikene. Hän jatkaa ja on puhunut kovin sanoin YK:n ilmastokokouksessa:

”Te petätte meidät. Mutta nuoret alkavat ymmärtää teidän petoksenne. Jos te päätätte pettää meidät, emme koskaan anna sitä teille anteeksi. Emme päästä teitä palkähästä. Vedämme rajan tähän. Muutos on tulossa, halusitte tai ette. Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoillanne.”

Lasse Lehtinen on kirjoittanut, että Greta on söpö soturi, ilmastopelolla säikytelty lapsi. Mielestäni Lehtinen on nolannut itsensä pahasti.

Greta Thunberg ja nykyiset nuoret ovat enemmänkin oikeassa kuin tämä ilmastokeskustelu ja tietoisuus ympäristön muuttumisesta kertoo. Monilla on kokemusta köyhyydestä ja huostaanotoista ja perheiden työttömyydestä. Mistä tämä kaikki kertoo? Se ainakin näkyy, että suuri osa ihmisistä elää mukavissa elintavoissa köyhiin verrattuna, minäkin ja kaikki tuttavani.

Sen sijaan useat elävät niukkuudessa ja köyhyydessä ja he joutuvat kerjäämään rahaa sossusta sekä seisomaan leipäjonossa. Kehitysvammaiset ovat kuin vangit laitoksissa passivoituna liikalääkityksellä, vaikka heidän piti päästä osaksi yhteiskuntaa. Monestakin syystä siis on tapahduttava muutoksia asenteissa ja teoissa.

Tarja Pitkänen

Kokemäki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: