Himmelin tulevaisuus voisi olla Winnovan palvelukadun kaltainen - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Himmelin tulevaisuus voisi olla Winnovan palvelukadun kaltainen – Himmeli olisi vanhuksille yhteinen paikka, aivan kuin nuorisotalo

Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Vanhainkoti Himmeli oli valmistuttuaan vuonna 1990 suuri nähtävyys, jota ulkomaiset arkkitehtuurin opiskelijat ja diplomaattikunta kävivät katsomassa. Pori suunnittelee vanhainkodin siirtämistä pois Himmelistä.

30.7.2019 21:18

Himmeli on jätetty oman onnensa nojaan, eikä siitä ole pidetty huolta. Tästä on turha kinata. Miksei yhteisestä omaisuudesta pidetä huolta, vaan jo 30 vuoden jälkeen rakennus pitäisi purkaa?

Porissa vuokraus ja rakennus ovat erittäin kannattavaa liiketoimintaa. Omat keskukset homehtuvat alla, uusia rakennetaan tilalle ja vuokrattujen paikkojen vuokrat nousevat tasaisen tappavaan tahtiin. Sote-uudistukselta odotettiin synninpäästöä mutta toisin kävi.

Himmeli voisi olla vanhuspalveluiden tuotteistamisen pilottiprojekti. Tulevaisuudessa tarvitaan sekä lisäkapasiteettia tehostettuun palveluasumiseen että tukipalveluja kotihoitoon.

Tämä tarkoittaa sitä, että Himmelin kokoiselle laitokselle on tarvetta, kunhan se palvelee joustavasti kunnan asukkaiden tarpeita. Himmeli olisi vanhuksille yhteinen paikka, aivan kuin nuorisotalo.

Jos tilanpaljoutta on, niin ottakaamme mukaan vanhuspuolella toimivat yrittäjät sekä yhdistyksiä. Näiden toimijoiden vuokratuloilla voidaan maksaa osa korjauskustannuksista.

Himmelin tulevaisuus voisi olla Winnovan palvelukadun kaltainen. Sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi palvelukadulla voisi olla kirjasto, kahvila, kampaamo, kuntosali ja kauppoja. Palvelukatu olisi one-stop-shop kaikille vanhemmille ihmisille sekä heidän omaisille ja tuttaville.

Ystävien kanssa jutustelu on yhtä tärkeää terveydelle kuin liikunta ja yhteisökeskuksella voidaan taata sosiaalinen verkosto senkin jälkeen, kun terveys pettää. Enää ei mummojen ja pappojen tarvitsisi jäädä kotiin eristyksiin, kun jalkojen kunto heikkenee tai kumppani lähtee ikuiseen seurankuntaan.

Estetään eläkeläisten erakoituminen, alkoholisoituminen ja itsemurhat tuottamalla heille kestäviä palveluja sekä yhteisöllisyyttä.

Kirjoittaja on Porin Perussuomalaisten sihteeri.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut