Koulu on elintärkeä kaikille ahlaislaisille, oli siellä sitten omia lapsia tai ei – Ennen kuin tehdään peruuttamattomia virheitä, mietitään vielä uudelleen - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Koulu on elintärkeä kaikille ahlaislaisille, oli siellä sitten omia lapsia tai ei – Ennen kuin tehdään peruuttamattomia virheitä, mietitään vielä uudelleen

Nyt viisainta olisi, että siirretään uuden koulun rakentamista eteenpäin, ja jatketaan siihen saakka opiskelua Ahlaisissa entiseen tapaan, kirjoittaa Mikko Haapatie.

28.5.2020 11:29

Upea maalaismaisema puolen tunnin ajomatkan päässä Porin keskustasta. Tilavia tontteja, hyvin varusteltu kyläkauppa, uimaranta, tunnelmallinen pubi, paloasema, päiväkoti, täysin toimiva alakoulu terveessä kiinteistössä.

Veneellä pääsee kylänrannasta merelle ja porukka on kylällä aktiivista, huumorintajuista ja auttavaista. Kuulostaako unelmapaikalta asua, kasvattaa lapsia ja elellä leppoisaa elämää?

Sitähän se onkin, Ahlaisissa. Tosin kaikki nämä eivät ole aivan itsestäänselvyyksiä. Myönteisten ihmisten, kyläläisten niskaan sataa kylmää vettä aika ajoin, liian usein. Milloin tuulimyllyjä, huonoja teitä tai heikkoja nettiyhteyksiä.

Näiden kanssa on nyt jo jotenkin totuttu elämään, kunnes taas tässä toukokuisena päivänä Porin kaupungin sivistystoimialan johtaja vetäisi oikein huolella ahlaislaisia vyön alle täysin ilman varoitusta.

Hän on sitä mieltä, että meille ahlaislaisille keväällä 2019 luvatun uuden koulu-/kylätalorakennuksen rakentaminen unohdetaan, vanha täysin terve koulu puretaan. 3.–4. luokan oppilaat siirretään Noormarkun jo valmiiksi täyteen kouluun kuljettamalla heidät jopa kaksi tunnin kestävällä koulukuljetuksella aamuin-illoin. 1.–.2 luokan oppilaille rakennetaan puretun koulun raunioille parakkikoulu.

Mitä? Kuulinko oikein? Kuulit, tällä haetaan nyt mukamas säästöjä kaupungin 50 miljoonan euron talousloveen, jonka kuulemma koronavirus on tehnyt.

Ahlaisten koulun tämänhetkisistä noin 50 (1.–6. luokka) oppilaasta noin 30 (3.–6. luokka) kuljetettaisiin takseilla tai linja-autoilla vieraaseen kouluun, pois omalta kylältä, isoihin luokkiin, joissa oppiminen ei varmasti ole yhtä tehokasta ja antoisaa kuin nyt totutuissa noin 15 oppilaan yhdistelmäluokissa. Myös Noormarkun jo täydessä koulussa noormarkkulaiset joutuisivat antamaan tilaa uusille tulijoille, jotka taas hekin kärsisivät tästä järjestelystä.

Ahlaisten koulussa on kolme opettajaa ja muu koulun henkilökunta on enemmän tai vähemmän kiertävää Porin muissakin kouluissa eli heitä edelleen tarvitaan eikä heidän työsuhteitaan voida lopettaa.

Koulurakennus itsessään on vanha, lukuun ottamatta noin 10 vuotta sitten valmistunutta upeaa hyvin varusteltua liikuntasalia. Pihassa on monitoimikaukalo ja todella toimivat aktiviteetit koululaisille. Koulussa ei ole sairastunut lapsia sisäilmaongelmien vuoksi koskaan ja rakennus on hyvin ryhdissään, vanha mutta kunnossa.

Päiväkodissa on lapsia paljon, tiloihin nähden maksimimäärä, eli koululaisia on tulossa lisää jatkuvalla tahdilla. Pienehköllä remontilla päiväkoti olisi mahdollista sijoittaa myös koulun yhteyteen, koska koululla on tilaa yli koulun tarpeen.

Kuten jo tästä jokainen osaa varmasti laskea, näiden lasten sijoittaminen toiseen kouluun ja vanhan koulun purkaminen ei todellakaan muuta kaupungin kassaa suuntaan eikä toiseen, ei ainakaan tuo euronkaan säästöä. Pitkällä aikavälillä sairaspoissaolot tulevat taatusti lisääntymään, koska tautien leviäminen helpottuu ja pitkittyy isoissa ihmismassoissa.

Kaverisuhteet, turvallisuus, kontrollointi ja ohjaaminen ovat aivan eri tasolla täällä kuin isossa laitoksessa.

Ennen kuin tehdään peruuttamattomia virheitä, joista seurauksia kantavat kaikki, mietitään vielä uudelleen.

Kieltämättä tuli sellainenkin olo, että oliko viime kevään uuden koulurakennuksen taustalla vain tarkoitus miellyttää meitä hetki ja samassa jo kuitenkin mietittiin, että milloin saadaan syy perua koko homma. Nyt korona toi tilaisuuden livistää paikalta muka pahoitellen.

Toivottavasti taustalla ei ole näin moukkamainen juoni vaan ajatusvirhe, joka on vielä helposti korjattavissa. Lapsemme ovat kysyneet, että eikös aikuistenkin kuuluisi pitää lupauksensa? Mitäs siihen kuuluu vastata, jos kerran valtuuston ja hallituksen nuijima päätös voidaan kumota vain virkamiehen ilmoituksella ja muka perua koko päätös?

Nyt viisainta olisi, että siirretään uuden koulun rakentamista eteenpäin, aikaan, jolloin talous alkaa elpyä ja maailma on enemmän ennallaan. Jatketaan siihen saakka opiskelua Ahlaisissa entiseen tapaan eikä stressata pieniä oppilaita jatkuvilla uhkilla koulumme kaatamisesta. Koulu on elintärkeä meille kaikille ahlaislaisille, oli siellä sitten omia lapsia tai ei.

Me kaikki kyläläiset haluamme kehittää Ahlaisten kylää vetovoimaiseksi ja houkuttelevaksi, parhaaksi paikaksi asua. Emme halua käyttää voimiamme pelkästään kylämme olemassaolon säilyttämiseen, vaan sen kehittämiseen. Porin alueella ei ole vastaavia kyliä enää, joista löytyisi nämä palvelut. Ihmisillä on oltava Suomessa oikeus päättää, millaisessa ympäristössä asumme.

Mietitään vielä kerran ja tehdään järkevä päätös, haetaan se säästö sieltä, mistä sen voi löytää. Ei lasten ja nuorten oloja heikentämällä.

Sovitaan myös samalla, että ahlaislaisten kiusaaminen lopetetaan nyt. Ei kaiveta asioita uudelleen auki vuoden välein, me haluamme asua täällä emmekä ole muuttamassa täältä pois.

Kaikkien ahlaislaisten puolesta,

neljän lapsen isä Mikko Haapatie

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: