Mielipidekirjoitus: Perussuomalaisten muutosesitys oli keskustelun avaus avustuskäytännöistä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Perussuomalaisten muutosesitys oli keskustelun avaus avustuskäytännöistä

Kirjoittaja muistuttaa, että perussuomalaisten Porin talousarviokäsittelyssä tekemä muutosesitys liittyen monikulttuurisuusyhdistyksen avustuksiin oli tarkoitettu herättämään keskustelua ja kysymyksiä vakiintuneista avustuskäytännöistä.

15.11.2019 18:55

SK:n pääkirjoituksessa (14.11.) kritisoitiin perussuomalaisten Porin talousarviokäsittelyssä tekemää muutosesitystä monikulttuurisuusyhdistyksen avustukseen. Kyseisen yhdistyksen saamasta rahoituksesta on jonkin verran takavuosina käyty keskustelua, esimerkiksi avustuksen korottamisen yhteydessä. Aina muutosehdotuksista seuraa enemmän tai vähemmän kritiikkiä.

Valtuuston talousarviokokouksessa samassa avustuksia käsittelevässä asiakohdassa tehtiin perussuomalaisten toimesta myös toinenkin muutosesitys, jossa Otsolan opisto olisi saanut 50 000 euroa avustuksen. Tämä olisi katettu varatusta 200 000 euron ”rakkaudella Poriin” -avustusmäärärahasta.

Ennen valtuuston kokousta olevassa ryhmäkokouksessa, jossa muutosehdotukset nousivat esiin, pidimme todennäköisenä, ettei kumpaankaan avustukseen tulla saamaan mitään muutosta.

Muutosesitysten varsinainen tarkoitus olikin nostaa esiin tiettyjä ristiriitoja sekä herättää kysymys tietyistä vakiintuneista käytännöistä ja niiden mahdollisesta syventämisestä.

Otsolan opiston toimintaan ja tarjontaan voi tutustua helposti yhdistyksen internet –sivustolta. Opisto tarjoa yli 10 000 tuntia opetusta vuosittain, sisältäen kymmeniä erilaisia opintoja ja opetuksen parissa työskentelee toista sataa opettajaa.

Opiston koulutustarjonnan aihepiireissä on muun muassa kielten opetusta, kehitysvammaisten liikuntaa, käsityötaitoja ynnä muuta. Opetustarjontaa löytyy myös keskusta-alueen ulkopuolella esimerkiksi Noormarkun alueella, jossa muutoin tarjonta on vähäisempää.

Porissa ei nähtävästi ole valmiutta tukea edellä mainittua Otsolan opiston toimintaa ollenkaan. Perussuomalaisille ei ole milloinkaan asiallisesti selvitetty, mistä tämä kohtelu lopulta johtuu, vaikka joitain huhupuheita korviimme onkin kantautunut.

Monikulttuurisuutta avustetaan ja tuetaan monin tavoin. Meille ei ole mielestämme kuitenkaan riittävästi tuotu esiin näin suuren summan eli 100 300 euron yksittäisen yhdistyksen avustamisen perusteita.

Tämän lisäksi kehityssuuntana vaikuttaa olevan, että kumppanuussopimuksin toimintaa ollaan vahvemmin sitomassa kaupungin toimintoihin. Perussuomalaiset ovat erinäisissä yhteyksissä pyytäneet selvityttämään, miten eri toiminnan tasoilla näihin erilaisiin monikulttuurisuuden ympärillä oleviin toimintoihin verorahaa käytetään.

Ainoa keino saada asiassa keskustelua on nostaa se esille. Lisäksi on todettava, että kaupungissa toimii useita eri yhdistyksiä, joilla on osin samankaltaista toimintaa, kuten kahvila- tai kerhotoimintaa. Yhdistysten avustaminen ja niihin suhtautuminen tulisi olla yhdenmukaista. Jatkossa perussuomalaiset haluavat edistää jaettavien avustusten osalta vaikuttavuusarviointien tekemistä.

On lopuksi todettava, että mainitut yhdistykset ovat nyt sattuneista syistä tässä keskustelussa toisistaan ja oikeastaan itsestään riippumatta. Avustuksia hakevat ja osin myös saavat lukuisat muutkin tahot.

Kautta linjan perussuomalaiset pyrkivät toimimaan realistisesti, analyyttisesti ja loogisesti, eivätkä kaihda kysyä tai nostaa esiin asioita, joita pyritään esimerkiksi vain yleisellä paheksunnalla painamaan pinnan alle.

Ismo Läntinen

Porin perussuomalaisten valtuustoryhmän pj.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos