Reposaaren saaristokoulu on liian arvokas poliittiseksi kauppatavaraksi - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Reposaaren saaristokoulu on liian arvokas poliittiseksi kauppatavaraksi

Kirjoittajan mukaan vaikuttaa siltä, että Reposaaren kohtalona on joutua poliittiseksi pelinappulaksi.

5.6.2020 19:25

Olen viime viikkoina pöyristyneenä lukenut Porin uutta palveluverkkoesitystä. Vuosi sitten käytiin sama keskustelu ja silloin Porin kaupunginvaltuusto päätti säästää Reposaaren koulun.

Silloisen kouluverkkotoimikunnan puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen korosti, että koulut ja päiväkodit tulevat nähdä elinkeinopoliittisena investointina tulevaisuuteen.

Vaikutti siltä, että Pori todellakin uudistuu ja että kuntalakia noudattaen kuntalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa heihin liittyviin asioihin.

Tuli koronakevät; maailma mullistui ja kuntien talous romahti. Säästöjä on löydettävä ja sehän onkin hyvä syy ottaa jälleen palveluverkot käsittelyyn. Pikkukouluja on vasaran alla viisi, joista neljä “armahdetaan” kaupunginjohtajan esityksessä. Ilman armahdusta jää se koulu, joka on erityinen saaristoasemansa takia, saaristokoulu.

Olette kaikki varmaan hyvin tietoisia siitä, että jokainen uusi reposaarelainen tuo lisää rahaa Porin kaupungille saaristolisän muodossa. Tiedätte varmasti myös sen, että aloite saaristoaseman hakemisesta Porille tuli reposaarelaisilta ja että Porin kaupunki on saanut yli miljoona euroa saaristolisää valtionosuuksissa.

Säästötavoitteet romukoppaan kesken päätösprosessin, koska huomattiin että Reposaareen suunnitelluilla muutoksilla on hyvin pieni taloudellinen vaikutus kaupungille. Asiaa perustellaan jälleen kerran oppilaiden oikeudella päästä opetussuunnitelman mukaisiin oppimistiloihin.

Perustelut ontuvat, sillä Reposaaressa on jo nykyisellään hyvät mahdollisuudet toteuttaa opetussuunnitelmaa ja toisaalta oppilailla on jo nyt mahdollisuus valita koulunsa. Vanhemmat ja lapset ovat tyytyväisiä ja opetus sujuu. Holhoavasta asenteesta on päästävä, kuka kokee olevansa pätevämpi arvioimaan lasten etua kuin heidän omat vanhempansa?

Vaikuttaakin siltä, että Reposaaren kohtalona on joutua poliittiseksi pelinappulaksi. Onko nyt käymässä niin, että demarit saavat haluamansa jättikoulun Pohjois-Poriin ja Kokoomus saa vaihtokauppana Reposaaren koulun päänahan? Kysyn vaan.

Reposaarelle on vuoden 2019 kouluverkkopäätöksen jälkeen, siis yhdessä vuodessa, muuttanut lähes 20 uutta lasta ja lisää olisi tulossa. Viime vuodet ovat osoittaneet, että suuri osa uusista reposaarelaisista, on myös uusia porilaisia. Lähikoulu on yksi tärkeimmistä houkuttimista ja luokat 1-6 on ehdottomasti säilytettävä Reposaaressa.

Marjaana Holm

Reposaari

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: