Reposaaren koulun lakkautus ei pelasta Porin taloutta – päättäjät eivät ymmärrä saaristolisän merkitystä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Reposaaren koulun lakkautus ei pelasta Porin taloutta – päättäjät eivät ymmärrä saaristolisän merkitystä

2.6.2020 21:36

Surkuhupaisaa, mutta Reposaaren koulua ollaan taas lakkauttamassa. Vuonna 2014 perusteeksi nimettiin säästö, vuonna 2019 perusteeksi vaihdettiin opetuksen laatu, kun huomattiin, että varsinaista säästöä ei koulun lakkauttamisesta synnykään. Mutta vuonna 2020 säästöä taas syntyykin, noin 150 000 euroa per vuosi.

Tuolla summalla ei Porin kaupungin taloutta kohenneta. Sen sijaan Porin taloutta kohentaa saaristolisä, jota Porin kaupunki on saanut vuodesta 2017 lähtien, hieman yli miljoona euroa yhteensä.

Tuo raha on tarkoitettu saaristoalueen peruspalveluiden lisäkulujen kattamiseen. Saaristolisän suuruus määräytyy alueen asukasmäärän perusteella. Tällä hetkellä se on noin 300 000 euroa vuodessa.

On hämmentävää, että porilaiset päättäjät ja virkamiehet eivät tunnu käsittävän tätä: Pitämällä Reposaari elinvoimaisena ja houkuttelemalla sinne lisää asukkaita, korotamme samalla vuosittaisen saaristolisän määrää. Valtio maksaa Porille siitä, että saaristoalueella on asukkaita.

Kouluun liittyvillä päätöksillä on merkitystä. Vuoden 2014 koulun säilyttämisen jälkeen Reposaareen on muuttanut vähän yli 50 lasta perheineen. Kuluneen vuoden aikana lapsia on muuttanut 11.

Sen sijaan, että virkamiehet haikailevat saaristokoulun lakkauttamisesta tulevien minimaalisten säästöjen perään, meidän tulisi kaikin voimin varmistaa, että halukkaat voivat muuttaa saarelle niin pian kuin mahdollista.

Esimerkiksi uusien tonttien kaavoittaminen voisi olla hyvä alku.

Tiina Puska

(sd.), Reposaari

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: