Porin Vesi säilytettävä liikelaitoksena - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Porin Vesi säilytettävä liikelaitoksena

Kirjoittajan mukaan Porin Vesi on toiminut hyvin liikelaitosmuotoisena, eikä hänen mielestään muutokseen ole tarvetta.

22.6.2020 19:14

Jälleen on nostanut päätään ehdotus yhtiöittää Porin Vesi. Viime vuonnakin on asiaa selvitetty ulkopuolisten toimesta ja jälleen ollaan käynnistämässä uutta selvitystä.

Liikelaitosmuoto on Porissa aivan onnistunut. Huolimatta aiemmin melko korkeista katevaatimuksista, käyttöveden hinta ollaan pystytty pitämään kohtuullisena, talousarvioissa on hienosti pysytty ja kaupunki on tulouttanut joka vuosi sijoitetun pääoman korkoa 2,21 miljoonaa euroa.

Lisäksi voittoa tuottavana on saatu kaupungin kassaan lainaa korottomasti. Perusmaksuja on korotettu hieman viimeksi vuoden 2015 alusta ja käyttömaksuja tätäkin aiemmin, eli Porissa vesimaksut ovat jo alle valtakunnan keskitason.

Laitokset ovat hyvässä kunnossa ja niin vesi- kuin viemäriverkostoakin on saatu saneerattua viime aikoina kohtuullisia määriä johtuen muun muassa vähäisestä uudisrakentamisesta, yhä pidentyneestä verkosta huolimatta.

Saneeraukset ovat edelleen parantaneet hyvää veden laatua.

Runkovesivuotojen määrä on edelleen alentunut ja on ollut vuosien 1950-60-luvun tasoa, ollen 41 kappaletta vuonna 2020. Jäteveden puhdistus on sujunut kiitettävästi ja puhdistukselle asetetut tavoitteet on alitettu reilusti.

Osakeyhtiömuotoisena toiminta muuttuu pääosiltaan salaiseksi ja altistaa toiminnan kaupunginjohdon ohjauspolitiikan alaiseksi.

Tämä tarkoittaa nykytilanteessa sitä, että yhtiö tai sen osia, tullaan myymään syistä, jotka eivät millään muotoa liity vesihuoltoon. Vesi ei ole kauppatavaraa ja sen omistaminen ja hallinta kuuluu kuntalaisille. Tämä on tärkeä eettinen ja moraalinen kysymys.

Vesi on välttämättömyyshyödyke jokaiselle, joten sen myynnin luovuttaminen jollekin muulle ei tänä päivänä enää ole järkevää. Kuntatalous on huonossa tilassa, kuten kuntalaisten maksukykykin, ja yhä heikentyy. Emme voi antaa rahastusautomaattia kaupallisille toimijoille. Yhtiömuoto jo kaupunginomistuksessakin, asettaisi toiminnan muun muassa ALV:n ja yhteisöveron alaiseksi ja maksajiksi päätyisivät Porin Veden asiakkaat.

Kirjoittaja on ollut Porin Veden johtokunnan pj 2012-2017 ja vpj 2017 alkaen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: