Yllättävä sähkökatko voi pysäyttää koko Suomen - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Yllättävä sähkökatko voi pysäyttää koko Suomen – ohjeet ja huoltovarmuus puuttuvat

Kirjoittaja muistuttaa, että 90 prosenttia viemäröinnistä lakkaa toiminnasta, kun sähkökatko on kestänyt yhden päivän. Veden jakelusta jopa 99 prosenttia keskeytyy, kun sähkökatko on kestänyt 12 tuntia ja yli 90 prosenttia kaupoista joutuu laittamaan ovet kiinni välittömästi sähkökatkon sattuessa.

26.3.2019 21:08

Tekniikka&Talous lehdessä oli (15,3,) pysäyttävä artikkeli, miten yhteiskunta selviää laajasta sähkökatkosta. Tai oikeammin miten ei selviä. Artikkeli perustui konsulttiyhtiö Swecon tekemään selvitykseen laajan sähkökatkon vaikutuksista yhteiskunnan eri toimintoihin. Ei liene yllätys, että yhteiskuntamme toiminnot ovat yhä enemmän riippuvaisia sähköstä.

Sähkö on jo niin arkipäiväistä, että emme tule edes ajatelleeksi. Perusasiat, kuten esimerkiksi veden jakelun ja viemäröinnin toiminta vaatii sähköä. Swecon selvityksen mukaan 90 prosenttia viemäröinnistä lakkaa toiminnasta, kun sähkökatko on kestänyt yhden päivän. Veden jakelusta jopa 99 prosenttia keskeytyy, kun sähkökatko on kestänyt 12 tuntia.

Entäpä ruoka? Kaupat tarvitsevat sähköä ja yli 90 prosenttia kaupoista joutuu laittamaan luukut kiinni lähes välittömästi sähkökatkon sattuessa. Jotkut isot marketit pystyvät jatkamaan toimintaansa 12 tunnin ajan oman varavoiman avulla, mutta sitten niidenkin toimintaedellytykset päättyvät.

Laajan sähkökatkon syitä voi olla monia. Luonnonilmiöt, inhimillinen virhe, tahallinen sabotaasi tai kaikkein ei toivotuin - sotilaallinen isku. Koska yhteiskuntamme on sähköriippuvainen, tulee tähänkin skenaarioon varautua.

Yksi vaaliteemoistani on huoltovarmuus. Huoltovarmuus käsittää oman kotimaisen ruuan tuotannon lisäksi myös varautumisen edellä esitettyihin skenaarioihin ja niistä selviytymiseen. Toki viranomaisilla on toimintasuunnitelmat tällaisten tapahtumien varalle, mutta tätä varautumista ja selviytymistä ei tule jättää vain viranomaisten vastuulle. Ainakaan, jos haluaa esimerkiksi syödä mahdollisen sähkökatkon pitkittyessä.

Ruotsissa jokaiseen kotiin on jaettu ohjeet, kuinka varautua tällaisen tilanteen varalle, kuinka toimia poikkeustilanteessa ja mitä tarvikkeita on hyvä varata kotiin. Meillä Suomessa vastaavaa ei ole toistaiseksi tehty. Toki netistä löytyy esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin sivuilta hyviä ohjeita, mutta sähkökatkon aikana meillä ei taida olla pääsyä nettiin ja silloin on jo muutoinkin myöhäistä.

Ohjeistus on asia, joka voitaisiin laittaa myös meillä Suomessa kuntoon. Monessa kodissa ei ole enää tulipesiä tai kaivoja, joiden avulla onnistuu muun muassa talon lämmitys ja ruuan kypsentäminen, eikä omaa ruuan varmuusvarastoa löydy.

Olethan varautunut, jos virta loppuu?

Kirsi Hassinen

Energiatekniikan DI, eduskuntavaaliehdokas (kesk.), Eurajoki

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut