”Kainulainen lopetti keittiön toiminnan ja sulki uima-altaan, yksityinen kahvilanpitäjä lopetti” – nyt ihmetellään Himmelin tyhjiä tiloja ja talon huonoa kuntoa - Lukijalta - Satakunnan Kansa

”Kainulainen lopetti keittiön toiminnan ja sulki uima-altaan, yksityinen kahvilanpitäjä lopetti” – nyt ihmetellään Himmelin tyhjiä tiloja ja talon huonoa kuntoa

Himmelin sauna- ja allasosasto toimii nykyisin varastona.

1.8.2019 21:00 | Päivitetty 1.8.2019 21:11

Kiitos Jyri Astokari erittäin hyvästä kirjoituksesta koskien Himmelin toimintaa (SK 31.7.). Juuri tällaiseksi päiväkeskukseksi vanhainkodin lisäksi Himmeli suunniteltiin ja siten se toimikin ainakin ensimmäiset 10 vuotta.

Talon asukkaiden aterioiden lisäksi ulkopuoliset kävivät syömässä ja keittiöstä vietiin koteihin 120 ateriaa päivässä. Saunassa ja uimassa oli mahdollisuus käydä kerran viikossa, oli päiväosasto, kampaamo, jalkahoitola, hieroja. Toisessa kerroksessa oli kirjasto, alakerrassa kuntosali, uima-altaat, kahvio ja sali, jossa pidettiin erilaisia tilaisuuksia. Ei ollut tyhjää tilaa, talossa oli elämää.

Kainulainen lopetti keittiön toiminnan ja sulki uima-altaan, yksityinen kahvilanpitäjä lopetti ja nyt ihmetellään tyhjiä tiloja ja talon huonoa kuntoa.

Alakerrasta voisi tehdä juuri Itä-Porin alueen ikäihmisten palvelu- ja tapahtumakeskuksen, kuten Astokari ehdottikin. Porin Linjojen palvelulinja voisi kulkea Himmelin kautta ja tuoda ikäihmisiä kauempaakin.

Jos talo ei sovellu tehostettuun palveluasumiseen, niin kolmanteen kerrokseen voisi suunnitella yhteisöllistä palveluasumista. Toinen kerros voisi olla kokonaan lyhytaikaispaikkoja (60 paikkaa). Niitä tarvitaan tulevaisuudessa lisää omaishoidettaville ja yksinäisille vanhuksille.

Omaishoidettavien hoitojaksot olisivat kuntoutusta antavia hoitojaksoja ja myös yksin kotona asuvat vanhukset voisivat päästä kuntouttaville hoitojaksoille. Tämä tukisi kotona pitempään selviytymistä ja omaishoitajien jaksamista.

Kuntoutuksen merkitystä vanhustenhuollossa on valtakunnallisesti korostettu jo monia vuosia ja monet kunnat ovat sen palvelutarjonnassaan huomioineetkin. Tähän meilläkin pitäisi päästä, tämä olisi vanhusten arvostamista kuten 30 vuotta sitten.

Kaupunginhallitus voisi perustaa suunnitteluryhmän talon korjaamiseksi ja perusturva suunnitteluryhmän toiminnan kehittämiseksi. Kaupunginvaltuusto on viime kädessä se taho, joka päättää talon kohtalosta.

Valtuusto valitsi arkkitehdit Reima ja Raili Pietilän Himmelin suunnittelijoiksi ja teki vuonna 1985 päätöksen talon rakentamisesta kaikkine siihen kuuluvine toimintoineen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut