”Kuorojen vierailut häiritsevät eri uskontojen tasa-arvoa” – Jouluaattoisin Satasairaalaa kiertänyt Teljän Kamarikuoro sai osastoille vierailukiellon - Lukijalta - Satakunnan Kansa

”Kuorojen vierailut häiritsevät eri uskontojen tasa-arvoa” – Jouluaattoisin Satasairaalaa kiertänyt Teljän Kamarikuoro sai osastoille vierailukiellon

20.12.2019 10:54 | Päivitetty 20.12.2019 10:57

Jouluaaton kuorovierailu Satakunnan keskussairaalan (nyk. Satasairaalan) vuodeosastoilla on ollut kuoromme yli puolen vuosisadan ajan perinteellinen joululahja sairaalan vuodepotilaille ja henkilökunnalle.

Vielä vähän yli kymmenen vuotta sitten seurakuntien kuoroista kaksi kiersi jouluaattona kolmesta viiteen vuodeosastoa eri puolella keskussairaalaa ja yksi kuoro vieraili kaupunginsairaalassa.

Nyt viimeisen vuosikymmenen ajan Teljän Kamarikuoro on jatkanut yksin jouluaaton kuorovierailutraditiota tuoden laulutervehdyksen sairaalaan jouluksi jääneille potilaille ja sen henkilökunnalle. Välillä mukana on ollut myös kuorolaisten perheenjäseniä pikkutonttuina ja onpa joulupukkikin joskus ehtinyt laulamaan mukaan.

Kutsua jouluaaton kuorovierailulle on arvostettu ja odotettu, sitä on pidetty kunnia-asiana. Musiikillinen tervehdyksemme on sisältänyt perinteisiä joululauluja ja hyvän joulun toivotuksia sairaalan väelle. Kulloinkin työvuorossa ollut sairaalapastori on johdattanut meitä joulumielellä osastosta toiseen, ja sairaala on tarjonnut vierailun päätteeksi vielä joulutorttukahvit kahviossa.

Kokemukseni mukaan laulutervehdys on luonut molemminpuolista joulumieltä – sekä laulajille että kuulijoille. Useasti vuoden aikana kulkiessani kaupungilla olen saanut kiittävää palautetta jouluaaton kuorovierailusta, varsinkin silloin kun potilas oli vuoteenomana eikä pystynyt sieltä nousemaan – laulu oli tuonut jouluiloa. Tutkimustieto elävän musiikin tervehdyttävästä vaikutuksesta tuli todeksi vuosittain.

Mutta nyt tuli Satasairaalan johdolta osastoille kuorovierailukielto. Tiedotteen mukaan ”---Kuorojen vierailut häiritsevät eri uskontojen tasa-arvoa eikä osastoilla tapahtuvia kuorovierailuja pidetä enää sopivina. Vuodeosastoilla ei enää kuorovierailuja sallita. Kuorovierailuja voi edelleen tapahtua Satasairaalan eri toimipisteiden yhteisissä tiloissa (esimerkiksi Talvipuutarha ja lastentalon leikkipiha). Potilaan/omaisen toiveesta on edelleen asianmukaista, että esimerkiksi sairaalapastori voi vierailla potilaan luona ja esittää musiikkia/laulua potilaan vuoteen vierellä. Muita huoneen potilaita tulee informoida tilanteesta.---”

Olen sanaton – missä maassa minä elän ja asun, onko tämä kotimaani Suomi?

Joulu on kristikunnan yhteinen – perinteitä ja yhteisiä kulttuurillisia juuria kautta vuosisatojen ammentava juhla. Joululaulut kaikuvat eri puolella maapalloa, joulumusiikki soi ympärillämme – kodeissa, kaduilla, kaupoissa, kouluissa, kirkoissa, konserttisaleissa ja sydämissämme.

En ole tietoinen, että julkisilla paikoilla kuultavista joululauluista poistettaisiin joulun kristillisyyteen viittaavia sanoja. Maa on niin kaunis, Oi, terve joulukuusi, Hiljaa, hiljaa joulunkellot kajahtaa ja En etsi valtaa loistoa – ympäröivät meidät jo marraskuusta lähtien tavarataloissa ja marketeissa. Joululaulut ovat merkittävä osa joulun juhlaperinnettä ja siitä paras esimerkki on maailman tunnetuin ja eniten laulettu joululaulu Jouluyö, juhlayö.

Teljän Kamarikuoron puolesta olemme hämmentyneitä Satasairaalan johdon uusista linjauksista ja rajoitteista, ne eivät ole uskontojen tasa-arvoa edustavia linjauksia, vaan suomalaisen kristillisen kulttuuri- ja juhlaperinteemme mitätöimistä.

Haluamme toivottaa kaikille joulun iloa ja rauhaa tasa-arvoisesti laulun sanojen kautta.

"Me käymme joulun viettohon

taas kuusin kynttilöin.

Puun vihreen oksat kiedomme

me hopein kultavöin,

vaan muistammeko lapsen sen,

mi taivaisen tuo kirkkauden.”

Anne-Marie Grundstén

MuT, DU, Teljän Kamarikuoron taiteellinen johtaja

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut