Mistä löytyvät keinot talouden tasapainottamiseksi? - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Mistä löytyvät keinot talouden tasapainottamiseksi? – päättäjiä ei käy kateeksi

”Olisi erinomaista, jos me porilaiset voisimme näyttää mallia muille ja latoa pöytään tukuittain talouden tasapainottamiskeinoja, leikkauksia, ynnä muita niukkuuden jakamisen keinoja”, kirjoittaa Veikko Kaivola.

3.7.2020 19:00

On selvää, että kuntien ja valtion talouden tasapainottamiseksi eivät kansalaiset juuri mitään leikkauksia hyväksy. Näin se on ollut kaikkina aikoina. Kaikkia esityksiä vastustetaan aina kiivaasti. ”Verot valtion maksettavaksi”. Tietenkin jossain määrin aiheellisia ja hyvin perusteltujakin vastusteluja esitetään.

Saavutettuja etuja ei voi vähentää. Pori ei tee poikkeusta tässä asiassa. Päivittäin tälläkin palstalla säästöesityksiä milloin lytätään ja milloin vastustetaan poliitikkojen ja kansalaisten toimesta.

Lisäksi vaalien läheisyys vaikeuttaa aina talouden tasapainottamista.

Jos haluaa, syylliseksi tähän talouden kurjuuteen voi pitää Timo Aron ”oppia” (SK 24.6): Syyllinen on väestön ikärakenteen muutos. Aro muistuttaa, että meillä on neljä isoa pulmaa ratkaistava samanaikaisesti: syntyvyyden aleneminen, väestön vanheneminen, työllisten ja työikäisten väheneminen sekä muuttoliike.

Näitä pulmia ei tosin kyetä Porissa paljon poistamaan, mutta tämä kuvaa, kuinka massiivinen tehtävä edessämme on, Porissakin. Ja korona kasvattaa vielä vaikeuskerrointa.

Olisi erinomaista, jos me porilaiset voisimme näyttää mallia muille ja latoa pöytään tukuittain talouden tasapainottamiskeinoja, leikkauksia, ynnä muita niukkuuden jakamisen keinoja. Kaikkia niitä tultaisiin tietenkin edelleen vastustamaan, mutta se kuuluu asiaan. Se on demokratiaa ja sananvapautta.

Minun pääohjeeni olisi, että lakisääteisten velvoitteiden lisäksi kaupunki tuottaisi pääosin vain sellaisia hyödykkeitä, joita toimielimet haluavat tilata ja maksaa. Tämä tarkoittaa, että kaupungin sisäisten laskutusten määrät on julkaistava ja pidettävä aina esillä.

Kansalaisten tulisi nyt olla kiitollisia siitä, että ei tarvitse tällaisena aikana olla itse päättämässä säästöistä, sopeuttamisista, karsimisista ja leikkaamisista. Politiikan teko ei ole nyt kivaa, ”ei käyp katteeks”.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: