Mikäli lakejamme ja äidinmaidossamme opittuja arvoja rikotaan, siitä pitää seurata nopea ja tehokas sanktio – mikään ihmisoikeussopimus ei kiellä niskapersotetta, jos mikään muu ei auta - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Mikäli lakejamme ja äidinmaidossamme opittuja arvoja rikotaan, siitä pitää seurata nopea ja tehokas sanktio – mikään ihmisoikeussopimus ei kiellä niskapersotetta, jos mikään muu ei auta

15.1.2019 16:27 | Päivitetty 15.1.2019 19:34

Opiskellessani kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia Uppsalan yliopistossa havaitsin, että suomalaisessa keskustelussa ihmisoikeudet on usein ymmärretty väärin. Sopimuksissa on useita ristikkäisiä oikeuksia ja ne pitää suhteuttaa toisiinsa ja ennen kaikkea toisten ihmisten oikeuksiin.

Myös Etyjin Suomen valtuuskunnan jäsenenä opin huomaamaan, että muutkin ihmisoikeusorientoituneet delegaatit ymmärsivät oman kansallisen identiteettinsä merkityksen. Delegaatiomme puheenjohtajana toimi nykyinen Tasavallan Presidentti. Toisen hyväksyminen on eri asia kuin toiseen identiteettiin alistuminen.

Jokaisella ihmisellä on oikeus turvaan vainon alla. Jokaisella ihmisellä on myös itsemääräämisoikeus ja oikeus fyysiseen koskemattomuuteen – myös naisella ja lapsella. Se, että tunnustamme, että näitä oikeuksia tulkitaan ja arvotetaan eri kulttuureissa eri tavoin, ei ole millään muotoa rasismia, eikä sitä pidä väärin ymmärtää väestöryhmien leimaamiseksi.

Sekin on totta, että sodan ja väkivallan alla kasvaminen voi johtaa vääristyneisiin toimintamalleihin. Juurettomuus ja sosiaalisen kontrollin puute voivat altistaa vääriin valintoihin.

Suomea ei ole usein tuomittu ihmisoikeustuomioistuimissa. Tulkintalinja kansainvälisistä sopimuksista on ollut tolkullinen. Kansainväliset sopimukset ja voimassaoleva kansallinenkin lainsäädäntömme mahdollistavat huomattavan määrän keinoja, joilla suomalaisten tärkeinä pitämiä arvoja voidaan turvata.

Rikoksista annettavat rangaistukset viestivät siitä, miten rikoksiin suhtaudutaan. Rangaistukset ovat kuitenkin jälkijättöisiä.

Tärkeämpää on tehdä jokaiselle Suomeen tulevalle ja täällä oleskelevalle selväksi, miten täällä ylipäätään toimitaan ja käyttäydytään. Myös eri kulttuureista tulevien on omaksuttava meidän kulttuurimme peruspilarit ja meille tärkeimmät arvot. Liiankin moni tuntuu kaipaavan jatkuvaa vierihoitoa ja tukiopetusta.

Mikäli lakejamme ja äidinmaidossamme opittuja arvoja rikotaan, siitä pitää seurata nopea ja tehokas sanktio. Oleskeluluvan saaneenkin fyysiseen koskemattomuuteen ja liikkumisvapauteen voidaan kajota, jos se on edellytys muiden ihmisoikeuksien toteutumiselle. Mikään ihmisoikeussopimus ei kiellä niskapersotetta, jos mikään muu ei auta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos