Kunnolla tehty gradu vaatii kovaa työtä - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Lukijalta: Kunnolla tehty gradu vaatii kovaa työtä – Huhtasaaren menettelyssä ja vähättelyssä on mahdollisimman vähän suomalaista perustaa

Tarkoittavatko lainsäätäjä Laura Huhtasaari ja hänen kannattajansa asian merkitystä vähätellessään, että kaikki gradun kanssa tuskailevat voivat ryhtyä vilppiin ja harhautuksiin, kirjoittaja kysyy.

28.8.2018 11:19

Pro gradun tekemisestä on annettu kepeitä lausuntoja. Jos jokainen voisi sen tehdä kopioimalla muiden tekstejä ja esittelemällä ne ominaan, suomalaisessa korkeakoulutuksessa olisi vältytty monelta traumalta.

Vuosikymmeniä ihmiset esittelivät itsensä ”gradua vaille maisteriksi” eli syystä tai toisesta gradu oli jäänyt tekemättä. Opiskelut oli hoidettu, mutta gradu jäänyt tekemättä. Se kertoo, että kynnys, usein jopa korkea, oli olemassa. En ole kuullut koskaan aikaisemmin, että gradun ohjaaja olisi kehottanut vilppiin tai välinpitämättömyyteen lähteiden käytössä.

Tarkoittavatko lainsäätäjä Laura Huhtasaari ja hänen kannattajansa asian merkitystä vähätellessään, että kaikki gradun kanssa tuskailevat voivat ryhtyä vilppiin ja harhautuksiin? Näillä kannanotoilla halveksutaan kaikkia, yleensä nuoria ihmisiä, jotka tuskailevat lopputyön, gradun tai väitöskirjan kanssa. Työnsä rehellisesti tehneet tietävät, että puristus on vaatinut istumalihaksia, ja työntäyteisiä päiviä ja öitä.

Huhtasaaren menettelyssä ja vähättelyssä on mahdollisimman vähän suomalaista perustaa. Suomalaisissa kouluissa ja perheissä on aina opetettu, että rehellisyys on kansallinen peruskalliomme.

Lakeja säätävän kansanedustajan malli opiskeleville suomalaisille on ala-arvoinen.

Kirjoittaja on entinen Porin kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: