Postilakko määrittelee sinunkin palkkatasosi - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Postilakko määrittelee sinunkin palkkatasosi – palkkojen alentamisesta voi tulla maan tapa

Kuvituskuva.

21.11.2019 21:20

Parhaillaan käynnissä oleva postilakko määrittelee meidän kaikkien palkkatason. Väite on kova, mutta tosi. Postin hallitus on ryhtynyt leikkaamaan postilaisten palkkoja 30-50 prosenttia nykytasostaan harjoittamalla työehtoshoppailua; siirtämällä työntekijöitä halvempien työehtosopimusten piiriin perustamalla uusia yhtiöitä, joilta Posti ”ostaa” palveluja.

Mikäli postin työntekijät epäonnistuvat kamppailussaan, leviää palkka-ale muillekin aloille. Tokihan työnantajien kannattaa ajaa palkkakiistat jopa pitkäaikaisiin lakkoihin, mikäli lopputuloksena olisi lupa leikata palkkoja jopa kolmasosan. Suoranainen kapitalistin unelma.

Jo nyt tämä on nähtävissä muuallakin. Esimerkiksi Turussa kuntatyöntekijöiden palkkoja leikataan siirtämällä heidät kunnan omistamaan yhtiöön. Kuntien toimintojen yhtiöittäminen on alkanut jo aikoja sitten ja johtanut muun muassa Porissa Winnovan myötä ammatillisen koulutuksen henkilökunnan vähennyksiin. Nyt kun Winnovan henkilökuntaa ei voi enempää vähentää, aletaan vähentää palkkoja.

Palkka-ale tosin lorottaa työnantajienkin kintuille. Mikäli ihmisillä ei ole varaa ostaa tuotteita ja palveluja, eivät työnantajatkaan saa voittoja. Mutta kun jokainen työnantaja miettii asian vain omalta kannaltaan ja kuvittelee saavuttavansa lisää voittoja leikkaamalla palkkoja, ei kukaan mieti kokonaisuutta.

Postin hallitus on tosiasiassa ajamassa Suomea lamaan. Kun kysyntää leikataan palkkoja alentamalla, johtaa se myös tarjonnan eli tuotannon vähenemiseen. Sitten itketään, että miksi näin.

Aki Nummelin

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut