Lukijalta: Hävittäjähankintojen kustannuksia ei tunnu tietävän kukaan - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Hävittäjähankintojen kustannuksia ei tunnu tietävän kukaan

9.6.2020 14:51

On sanottu, että maanpuolustus on liian tärkeä asia jätettäväksi upseereille. Mikäli viime aikojen uutisia on uskominen, Suomessa asiaa hoidetaan pitkälti ohitse demokraattisen prosessin upseeriston suureksi iloksi.

Tuntuukin, ettei kukaan esimerkiksi tiedä hävittäjähankintojen kokonaiskustannuksia tai ei ainakaan niitä julkisesti sano. Selvää kuitenkin on, että kustannuksia on arvioitava kyseisten sotakoneiden elinkaarikustannuksilla.

Elinkaarikustannukset liikkuvat valistuneiden arvioiden mukaan jopa kymmenissä miljardeissa euroissa.

Mikäli 1990-luvun Hornet-kauppa antaa osviittaa, ovat julkisuudessa tähän mennessä esitetyt ja tulevat viralliset luvut selkeästi alakanttiin. Todellisia kustannuksia ei uskallettu sanoa silloin, eikä niitä uskalleta nytkään.

Myös kriittinen keskustelu hyökkäyssotaan soveltuvien koneiden tarpeellisuudesta on ollut vähäistä. Sen sijaan eri sotayhtiöiden lobbarit ja testikoneiden jylinästä haltioituneet toimittajat ovat kyllä päässeet ääneen.

Suomi on ollut ylpeä imagostaan kansainvälisen politiikan sillanrakentajana. Viimeisen 25 vuoden aikana lisääntynyt USA/Nato -yhteistyö on kuitenkin saanut aikaan muutoksen, joka on oikeuttavinaan tällä kertaa miljardien hyökkäyssotakaluston hankkimisen.

Suurvaltojen sotilaallisessa konfliktissa pieni Suomi jää takuulla jalkoihin ja siksi vastakkainasettelujen lieventämiseen ja rauhantyöhön panostaminen olisi nyt ensiarvoisen tärkeää.

Joni Kalliomäki

Pori

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos