Kansallakin on oikeus ottaa osaa hävittäjäkeskusteluun, eikä vain Puolustusvoimilla - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Kansallakin on oikeus ottaa osaa hävittäjäkeskusteluun, eikä vain Puolustusvoimilla

8.6.2020 21:05

Puolustusvoimien komentajakieltää kansalaisia osallistumasta keskusteluun hävittäjähankinnoista, mutta miksi? Onko tämä noin 10 miljardin euron kauppa vaan Puolustusvoimien asia niin, että ei siihen ole mitään sanomista meillä maksajilla, sinulla ja minulla?

Minulla kuitenkin on Puolustusvoimien komentajasta riippumaton mielipide ja minusta tämä kauppa voitaisiin jakaa kahtia. Nyt hankittaisiin vaan 32 hävittäjää ja seuraavat kaupat tehtäisiin 15 vuoden kuluttua, jolloin myös hankittaisiin puolet laivastosta eli toiset 32 hävittäjää.

Näin saataisiin rahoituskuormaa hävittäjähankinnoissa kevennettyä ja se jakautuisi tasaisemmin eri vuosille. Myös koneiden osalta voitaisiin jakaa kahteen eri konetyyppiin hankinta. Voisi olla 32 vaikka USA:sta ja toiset 32 Euroopasta hankittuja koneita.

Niiden sijoittaminen voisi olla niin, että Lapissa ja esimerkiksi Rissalassa olisi toiset koneet, ja taas toiset esimerkiksi Tikkakoskella ja Hämeen lennostossa Tampereella. Näin voitaisiin jakaa konetyypit omaan "karsinaansa" ja sieltä ne voisivat operoida siellä, missä tarvetta on.

Nyt käytössä olevien Hornettien käyttöikää voitaisiin pidentää niin, että niistä osaa voitaisiin käyttää vielä 15 vuotta, kunnes toinen hankinta saadaan myös tehtyä. Ei voi olla niin, että näiden koneiden käyttöikä on se 30 vuotta ja sen jälkeen ne eivät enää nouse ilmaan.

Nyt korona-aikaan tarvitaan harkintaa myös hankintoihin, sillä kukaan ei vielä osaa kertoa, mitä tämä aika ja vuodet meille tulee maksamaan.

Rauno Jokiniemi

Noormarkku

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: