Mielipidekirjoitus: Pihasusista on tullut iso ongelma - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Pihasusista on tullut iso ongelma – Kankaanpään keskustan valvontakameroihin on tallentunut useita kertoja ydinkeskustassa jolkotteva susi

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös varmistaa, että sudenmetsästykseen myönnettävien poikkeuslupien ehdot pysyvät huomattavasti aiempaa tiukempina. Kuvituskuva.

13.11.2019 20:14

Sain olla läsnä asiantuntijoiden joukossa tilaisuudessa, jossa yhtenä aiheena oli EU:n luontodirektiivi ja siinä sudet Suomessa. Tilaisuudessa opin uuden eläinlajin eli pihasusien rantautumisen maahamme. Asiantuntijat käyttivät avoimesti tätä termiä susista, jotka vierailevat jo varsin avoimesti pihoissamme eri puolilla Suomea.

Biologian tunnilla opetettiin, että maamme metsissä asuu susi (latinaksi lupus). Nyt ilmeisesti on olemassa myös lupus piha. Kysymys on vakava, nyt ei ole sijaa huumorille.

Pihasusien puolustajat vetoavat siihen, että tällä vuosisadalla susi ei ole tappanut yhtään ihmistä, siis vielä. Kysyin infossa asiantuntijalta mitä vastaan seutukuntamme asukkaille, siis lapsien vanhemmille ja maanviljelijöille, jotka pitävät lampaita ja karjaansa pihalla tai metsästäjille, joilla koira on perheenjäsen. Onko pihasusien kanssa elettävä sopusoinnussa ja laitettava kädet ristiin, ettei vahinkoja tapahtuisi?

Sain vastaukseksi, että ei se nyt niin vaarallista ole, jos pihasusi joskus kulkee pihan poikki metsään tai toisen pihaan. Nyt on kuitenkin asenteita muutettava ja tiedottamista parannettava. Koulukyydityksillä voidaan taata maaseudulla asuvien lasten turvallisuus. Kerroin myös, että meillä Kankaanpäässä jo kaikki lapset kuljetetaan maaseudulla kouluun.

Kaupungin keskustassa on valvontakameroista nähty useita kertoja suden jolkottelevan kaupunkimme ydinkeskustassa. On tiedossa, että Kankaanpäässä ja lähialueella olisi jo muodostumassa kolme laumaa, näin ainakin metsästäjät ovat havainneet.

Nyt väitetään, että Suomessa on tällä hetkellä 19 laumaa ja EU:n minimitavoite on Suomen kohdalla 25 laumaa. En pysty todentamaan valtion asiantuntijoiden asiantuntemusta, mutta hieman epäilen laskentaperusteita, jos Pohjois-Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla on jo yksistään yli puolenkymmentä laumaa.

Onneksi asioista vastaava ministeri vastasi esittämääni kysymykseen sanantarkasti näin: ”Sutta ei tarvitse pihassa sietää”.

Tällä hetkellä on olemassa kaksi tapaa puuttua asiaan, poliisin poistolupa ja vahinkoperusteinen poistolupa. Ministeri lupasi edesauttaa myös kannanhoidollisen mahdollisuuden metsästyslupaa kolmantena vaihtoehtona.

Toivotaan näin ja erityisesti pikaista puuttumista siihen, että susi saisi rauhan elää metsissä, siellä minne se kuuluukin. Pihasusista pitää päästä eroon mitä pikimmin.

Jari Koskela

Kansanedustaja (ps.), Kankaanpää

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut