Mielipidekirjoitus: Utopiasta voi syntyä ajan kanssa realistisia tavoitteita - Lukijalta - Satakunnan Kansa

Työaika: Utopiasta voi syntyä ajan kanssa realistisia tavoitteita – Missä ovat kokoomuksen suuret visiot?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi, ettei valtio kiritä neuvotteluja lupaamalla kunnille lisärahaa korotuksiin.­

20.8.2019 12:07 | Päivitetty 20.8.2019 15:34

Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) kyseenalaistaa Satakunnan kansassa SDP:n ymmärtävän nykymaailman realiteetteja ministeri Sanna Marinin (sd.) visioiman kuuden tunnin työpäivän ja neljän päivän työviikon perusteella.

Marin esitti vision moderoimassani paneelissa SDP:n 120-vuotisjuhlassa lauantaina. Paneelissa pohdittiin 120 vuoden takaisia poliittisia tavoitteita ja teemoja nykypäivänä. SDP:n perustamisen aikaan Suomi oli köyhä maa, jossa demokratiasta tai kansalaisoikeuksista ei oikein osattu vielä edes haaveilla.

Puolueen ensimmäisessä puolueohjelmassa esitettiin täysin utopistisia tavoitteita yleisestä ja yhtäläisestä äänioikeudesta, kahdeksan tunnin työpäivästä, kaikille mahdollisesta koulutuksesta, naisten ja miesten välisestä yhdenvertaisuudesta ja monesta muusta, nyttemmin toteutuneesta asiasta. Hyvin monia näistä hyvinvointivaltiota rakentaneista tavoitteista kokoomus edeltäjineen vastusti jyrkästi.

Keskustelussa haettiin tulevaisuuden visioita, jotka tuntuvat nyt utopistisilta, mutta joiden pitäisi kuulua SDP:n tavoitteisiin. Marinin visio lyhyemmästä työajasta kuultiin lapsiperheköyhyyden poistamisen, koulutustason nostamisen, sukupuolten välisen palkkaeron poistamisen, hiilineutraaliin hyvinvointivaltioon pyrkimisen ja muiden mahdollisten tavoitteiden kanssa.

Voikin väittää, että SDP:ssä ei tyydytä nykytilan säilyttämiseen tai vain lyhyen aikavälin tuunaamiseen, kuten Satosen mainitsemalla kiky-sopimuksella pyrittiin, vaan sosialidemokratia haluaa edelleen olla suureen yhteiskunnalliseen muutokseen pyrkivä liike, jonka keskiössä on ihmisen elämän parantaminen. Oikea kysymys SDP:n realiteettien tajun kyseenalaistamisen sijaan onkin se, missä ovat kokoomuksen suuret visiot tulevalle vuosisadalle?

Kirjoittaja on Kalevi Sorsa Säätiön toiminnanjohtaja Tampereella, sd.

Otsikkoa muutettu 20.8. kello 15:34

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?