New Yorkin porilainen suunnittelee villejä koruja – ”Mitä isompi, sen parempi”

Helena Pietiläinen muutti Yhdysvaltoihin ja eteni ompelijasta suunnittelijaksi suuryrityksiin. Matkoillaan hän kerää materiaalia omaperäisiin ja suurikokoisiin uniikkikoruihin.

Heikki Westergård
New Yorkin porilainen suunnittelee villejä koruja – ”Mitä isompi, sen parempi”

Helena Pietiläinen etsii materiaalia koruihinsa Porissa muun muassa SPR:n kirpputori Kontista.

Sini Kuvaja

Korusuunnittelija Helena Pietiläinen kutsuu itseään New Yorkin porilaiseksi. Hän tuntee yhtä lailla Porin kirpputorit kuin suurten yhdysvaltalaisten liiteketjujen työkulttuurin.

Pietiläinen on suunnitellut koruja suurille vaateketjuille, kuten Chico’sille. Mieluiten hän kuitenkin luo omannäköisiään, uniikkeja koruja.

– Mitä isompi, sen parempi, Pietiläinen kertoo motokseen korujen suhteen.

Hänen suunnittelemansa korut ovat kaukana suomalaisesta pelkistetystä designista. Ne ovat kaukana myös nyt muodissa olevista, veistoksellisista ja yksinkertaisista koruista.

Onneksi boheemityyli on aina muotia.

Pietiläinen kertoo kasvaneensa Porissa kangaspakkojen keskellä. Taiteellinen äiti Raakel Pietiläinen maalasi, sisusti ja ompeli vaatteita.

Helena Pietiläinen alkoi 12-vuotiaana suunnitella omat korunsa ja vaatteensa. Eipä Porista 1980-luvulla muuten löytynytkään sellaista, mitä hän halusi. Buutsitkin piti itse värjätä kirkkaan vihreiksi.

Yhdysvaltoihin hän lähti ensin vaihto-oppilaaksi ja myöhemmin työharjoitteluun Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta.

– Olin ensimmäinen oppilas siitä koulusta, joka pääsi ulkomaille harjoitteluun. Pitkän kädenväännön jälkeen sain luvan lähteä, ja niinhän siinä sitten kävi, että sille tielle jäin, Pietiläinen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Renato Zacchia
Helena Pietiläinen saa koruhin vaikutteita muun muassa Aasiasta ja Pohjois-Afrikasta.

Helena Pietiläinen saa koruhin vaikutteita muun muassa Aasiasta ja Pohjois-Afrikasta.

Ensimmäinen työpaikka oli New Yorkin osavaltiossa Aldenissa teatteripuvustamossa. Pietiläinen muutti New Yorkiin, suunnitteli freelancerina kodintekstiilejä ja sisustustavaraa ja somisti Yhdysvaltojen ensimmäisen H&M -liikkeen ikkunaa.

Macy´s -tavarataloketjussa hän työskenteli ensin stailaajana. Työnantaja huomasi Pietiläisen suunnittelijan kyvyt, ja tämä alkoi suunnitella vuodevaatemallistoja pussilakanoista koristetyynyihin.

Nyt Pietiläinen pääsi osaksi amerikkalaista lippulaivayritystä tarkkoine nokkimisjärjestyksineen. Hän kutsuu sitä urallaan onnenpotkuksi. Ketjuun kuului yli 400 tavarataloa.

Pietiläinen pääsi työmatkoille suurille tekstiilimessuille Pariisiin, Lontooseen, Brysseliin ja ketjun tehtaille Intiaan ja Taiwaniin.

Kaikilta niiltä matkoilta hän keräsi materiaaleja koruihin, joita hän teki aluksi vain itselleen.

– Kaverit alkoivat kysellä, mistä niitä sai ostaa. Joskus myin niitä suoraan päältäni.

Korut syntyvät erilaisesta kierrätysmateriaalista, jota Pietiläinen kerää: metalliketjuista, luista, helmistä, korukivistä, kankaista, korunosista tai vaikka lasinalusesta. Hänen omat korunsa eivät ole koskaan pieniä ja pelkistettyjä vaan runsaita, painavia ja näyttäviä.

Pietiläinen on miettinyt paljon, mistä se johtuu. Hän jäljitti syyn Poriin.

– Porissa oli puistojen risteyksessä 1970-luvulla Intian basaari. Äiti käytti paljon sieltä ostettuja kaapuja ja kaftaaneita. Ne on somistettu kultakirjailulla. Sieltä olen saanut sykkeen: ihania prinsessajuttuja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Rannekoru sarjasta Fiesta Africana

Rannekoru sarjasta Fiesta Africana

Viitisen vuotta sitten Pietiläinen suunnitteli koruja suurten vaateketjujen mallistoihin, Chico’sille ja Lane Bryantille. Koruja valmistettiin Kiinassa satojatuhansia kappaleita.

Pietiläinen oli suunnitellut koko ikänsä koruja itselleen. Nyt yrityksiltä tuli tarkat ohjeet vaatemallistojen väreistä ja materiaaleista, joihin korujen piti sopia.

– Se työ oli aika uuvuttavaa. Olin kuin kone. Joka sarjassa piti olla kuusi kaulakorua, kahdeksan rannekorua ja 15 erilaista korvakorua. Päivät päästään istuin ja väänsin niitä prototyyppejä, Pietiläinen muistelee.

Pidemmän päälle hän ei nauttinut työstä.

– En saanut tehdä omannäköisiä koruja, vaan piti olla kaupaksi meneviä, jokaiselle sopivia koruja. Mun korujen pitäjältä vaaditaan vähän persoonallisuutta, Pietiläinen sanoo.

Nykyään hän tekee uniikkikoruja omalla Lenalux-tuotemerkillä.

Pietiläisen koruja käytetään muotinäytöksissä ja muotikuvauksissa. Niissä on poseerannut muun muassa Noisettes-bändin keulahahmo Shingai Shoniwa.

Korut olivat myös vähällä päätyä Playboy-lehteen supermalli Carol Altin yllä. Malli poseerasi ne yllään, mutta Pietiläisen pettymykseksi lehden sivuille valittiinkin lopulta toiset kuvat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Helena Pietiläisen suunnittelemia koruja käytetään usein muotikuvauksissa.

Helena Pietiläisen suunnittelemia koruja käytetään usein muotikuvauksissa.

Pietiläinen ompelee nyt päähineitä Broadway-näytöksiin, kuten 1940-luvulle sijoittuvaan uuteen War Paint -musikaaliin. Lisäksi hän myy freelancerina yrityksille ideoita kodintekstiileihin. Sekä tietysti omia korujaan.

Pietiläinen haaveilee oman tuotemerkin laajentamisesta koruista asusteisiin.

– Haluaisin tehdä Helenan näköistä lifestylea, johon kuuluu myös etnisiä vaatteita ja kodin sisustusta, kuten tyynynpäällisiä.

New Yorkissa kulttuurivaikutteita tulee joka suunnasta, eikä inspiraatiota saadakseen tarvitse mennä kauemmas kuin katsomaan kadulla käveleviä ihmisiä.

– Siellä on aina vipinää ja koko ajan tapahtuu. Visuaalista stimulaatiota on niin paljon, että joskus menee ylikierroksille. Täytyy mennä välillä kotiin tuijottamaan valkoista seinää, että silmät puhdistuvat.

Pori on säilynyt vuosikymmenten ajan Pietiläisen rakkaana kotikaupunkina, johon hän palaa joka vuosi, äitiä ja ystäviä tapaamaan. Freelancerina hän saattaa viettää Suomessa pari kuukautta ja palata New Yorkiin matkalaukku pullollaan kirpputorilöytöjä. Vaikka vanhasta patalapusta voi saada inspiraation koristetyynyssä käytettävään kudontatekniikkaan.

– Kun tulen Poriin ja olen täällä pari päivää, tuntuu kuin en olisi pois lähtenytkään. Kun palaan Nykiin, olen pari päivää ihmetyksissäni ja sitten sujahdan siihen. Uskon, että siinä on ollut pärjäämiseni syy: sopeudun helposti. Ei ole ollut koskaan koti-ikävää, Pietiläinen sanoo.

Helmet Pink frost -sarjasta

Helmet Pink frost -sarjasta

Helena Pietiläinen

Syntynyt Heinolassa 1966.

Asui lapsuutensa Porissa. Kirjoitti ylioppilaaksi Riihikadun lukiosta 1986.

Opiskeli Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa. Saanut hopeasepän koulutuksen.

Asunut Yhdysvalloissa vuodesta 1989.

Työskennellyt muun muassa teatteripuvustamossa ompelijana, H&M:n ikkunasomistajana, vuodevaatemallistosuunnittelijana, stylistinä mainoskuvauksissa ja freelancer-suunnittelijana (koruja, sisustustavaroita, kodintekstiilejä ym.).

Muotikorujen suunnittelija. Suunnitellut koruja Joan Rivers -koomikon nimikkokorusarjaan, sekä Chico’s ja Lane Bryant -vaateketjuille.

Suunnittelee uniikkikoruja omalla Lenalux-merkillä.

Asuu ja työskentelee New Yorkissa. Harrastaa kirpputorikierroksia.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Riihikedon ei -kadun

  • Aija

    Kiva ja mielekiintoinen kirjoitus. Mukavaa, että rikkinäisistä koruista kehitellään uusia. Mukavaa kevättä Helenalle!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio