Kolme päivää Ässien mukana – katso mielenkiintoinen dokumentti kulisseista

”Pukukoppi on pyhä. Sinne ei ole ulkopuolisilla mitään asiaa. Mitä tapahtuu pukukopissa, jää pukukoppiin.” Ässät lähti rikkomaan myyttiä ja otti toimittajan sekä kuvaajan pukukoppiinsa kolmeksi päiväksi – palavereihin, erätauoille ja päivittäiseen arkeen. Satakunnan Kansa sai elää ja hengittää jääkiekkoa Ässien mukana keskellä kiivainta taistelua puolivälieräpaikoista.

Kari Mankonen
Kolme päivää Ässien mukana – katso mielenkiintoinen dokumentti kulisseista

Jyrki Aho lataa joukkuetta illan peliin.

Juha Luotola

Päivä 1

– Ei liiku mihinkään.

– Ei mihinkään vai? Ei eteen eikä taakse?

– Ei mihinkään.

– Voi p..kele.

Hyökkääjä Niko Ojamäki käy kertomassa huonoja uutisia valmentajakopin ovella päivää ennen KalPa-ottelua. Alaselkä on niin jumissa, ettei peliin valmistaviin harjoituksiin ole asiaa.

– Ei mitään hätää. Ojis pelaa huomenna, se on pelkkä kramppi, Ässien fysioterapeutti Hero Mali rauhoittelee.

Ojamäki vetää verkkarit takaisin jalkaansa ja lähtee hallilta kotiin.

Muu joukkue kerääntyy ottamaan kahvia ja katsomaan yön NHL-maalikoostetta. Videotykki heijastaa seinälle Mikko Koivun puolesta kentästä vippaaman osuman, joka yllättää täysin vastustajan maalivahdin.

Yläkroppa paljaana viihtyvää Charles Bertrandia eli tuttavallisemmin Kallea naurattaa. Ranskan Kalle raaputtaa tarraa irti luistimistaan ja sanoo silmää iskien huomenta. Hymy tarttuu kanssapelaajiin.

Kalle ei taida olla koskaan huonolla tuulella?

– Paitsi pelipäivinä, jos hänellä ei kulje. Muuten mies on aina pelkkää hymyä, Tommi Paakkolanvaara vahvistaa.

Pelaaja kerrallaan Ässät siirtyy sohvalta ja kahvipöydän äärestä oman lokeronsa kohdalle pukuhuoneeseen. Viimeisimpienkin takapuolet nousevat sohvalta, kun päävalmentaja Jyrki Aho marssii päättäväisen oloisena kohti pukukoppia fläppitauluaan samalla käsivarrellaan pyyhkien.

On aamupalaverin aika.

Musiikki vaimenee, Aho kulkee pientä ympyrää hartiat kumarassa katse kohti lattiaa ja ottaa hetken hiljaisuuden ennen kuin avaa puheensa. Pelaajat istuvat paikoillaan kuin tuomiotaan odottaen.

– Vedetään terävä 45-minuuttinen, Aho päättää muutaman minuutin puheenvuoronsa ja pelaajat käyvät aplodien jälkeen nopeasti vääntämässä fiilismusiikin uudelleen päälle.

Video pukukopin uumeniin

 

Palaverin jälkeen Aho pyörittelee valmentajakopin seinällä palapeliä, joka koostuu hänen pelaajiensa sukunimistä. Apuvalmentajat Mikael Kotkaniemi ja Petteri Niittynen ovat mukana miettimässä viikkoja ehjänä säilyneiden kentällisten rukkaamista.

– Jonkun pitää ihan oikeasti puhua tolle yhdelle, Niittynen miettii ääneen.

Viime aikojen pelit eivät ole sujuneet kaikilta odotusten mukaan. Joku kaipaa herättelyä, ja jonkun toisen kohdalla mietitään siirtoa toiseen kentälliseen tasapainon säilyttämiseksi.

Sukunimillä koristetut magneetit liikkuvat taululla ja valmentajat raapivat päätään.

– Kohta pitää muuttaa jotain, ellei tulosta ala tulla. Annetaan niiden pelata KalPa-peli ainakin vielä yhdessä, valmentajat päättävät.

Niittynen laittaa kuulokkeet korvilleen ja alkaa katsoa Ässien edellistä peliä tietokoneelta. Valmentaja leikkaa talteen jokaisen Matti Kuparisen johtaman ketjun vaihdon HPK-ottelusta.

Osa pelaajista haluaa saada koosteen omasta pelistään ja Niittynen tekee työtä toivottua. Koostamisen jälkeen valmennus käy videolta pelaajan kanssa läpi hyvät ja huonot asiat. Osa ottaa opikseen, osalta ohjeet menevät ohi korvien.

Niittystä vastapäätä istuva Kotkaniemi työstää jo viikonloppuna odottavaa HIFK-ottelua. Videomateriaalia on saatavilla nykyään netin kautta niin paljon, etteivät valmentajat juuri enää kierrä halleissa vakoilemassa tulevien vastustajien otteluita.

Kotkaniemi kerää tilastoa HIFK:n tekemistä ja päästämistä maaleista viidessä edellisessä pelissä. Miten ne ovat syntyneet, mistä ne ovat johtuneet ja miten vastustaja pelaa erikoistilanteensa.

Niittynen on tehnyt jo samaa raporttia KalPasta. Seuraavaksi suurelle seinäpaperille piirtyy kuopiolaisten edellisen ottelun kokoonpano, johon on merkitty erikseen jokaisen pelaajan henkilökohtaiset tilastot.

Paperi teipataan pelaajien nähtäväksi pukukoppiin. Se antaa yksilöllistä tietoa vastustajasta. On jokaisen pelaajan oma asia, kuinka paljon tilastoille haluaa antaa painoarvoa.

Pelaajat ovat ehtineet tällä välin ottaa lämpöä ennen jäälle luistelemista. Hero Mali johdatti joukot päätykatsomoon hyppimään rappusia ja osa haluaa polkea kuntopyörää vielä ennen varusteiden pukemista.

Maalivahdit liukuvat jäälle kymmenen minuuttia muita aiemmin. Andreas Bernard on jäällä ensimmäisenä, kuten aina. Usein hän myös lähtee viimeisten joukossa jäältä.

Maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahl lämmittelee maalivahdit yksi kerrallaan ennen muun joukkueen saapumista.

Pelipäivää edeltävä aamujää lupailee hyvää. Meno jäällä on terävää ja ajatus pysyy kirkkaana.

Pukukopin uumenissa huoltajat jatkavat näkymätöntä työtään. Kimmo ”Kinke” Korhonen on teroittanut pelaajien luistimia jo parikymmentä vuotta, eikä kyllästymisestä näy merkkiäkään.

Jukka Väkevä ja Markku Kukkula valmistautuvat lataamaan pyykkiä pesukoneeseen. Kukkulan on oltava KalPaa vastassa yöllä, kun joukkue saapuu Vaasasta Poriin.

Ässien huolto pesee KalPan pelipaidat Porin ottelua varten.

Kari Mankonen
Huoltaja Kimmo Korhonen laittaa luistimet kuntoon aina ennen jäätä.

Huoltaja Kimmo Korhonen laittaa luistimet kuntoon aina ennen jäätä.

Muiden pelaajien riisuessa jo varusteitaan, Ässien kuntoutusosasto luistelee jäälle. Paluusta kaukaloon haaveilevat Matias Varttinen ja Jere Seppälä saavat valmentaja Niittyseltä erityishuomion. Pelikunnon lähestyessä kierroksia on lisättävä, jotta pelaajat ovat mahdollisimman valmiita hypätessään tositoimiin.

Niittynen pistää kaksikon puuskuttamaan kunnon happotreenillä. Varttinen ja Seppälä kiitävät ovaalia rataa kaukalossa kuin rata-autoilijat konsanaan. Puuskuttava kaksikko pystyy pitämään aamupalan sisällään, mutta harjoituksen jälkeen puhuminen sujuu kuin maalin juuri saapuneelta hiihtäjältä.

Pelipäivä

Niko Ojamäki on keittiössä keittämässä kahvia jo aamuyhdeksän jälkeen.

Onko selkä kunnossa?

– On, loistavassa kunnossa. Ei mitään ongelmaa. Pystyn pelaamaan.

Ojamäki lataa kaksi pannua täyteen ja kertoo, että termoskannusta löytyy jo valmista kahvia.

Pukukopissa pauhaa musiikki, kun keittiöstä kuuluu yhtäkkiä iloinen nauru. Ranskan Kalle pistää taas parastaan. Herrasmies on leiponut naistenpäivän kunniaksi puolisolleen ranskalaisia suklaaherkkuja kuulemma neljän tunnin ajan, mutta lopputulos kerää pelkkiä nauruja kateellisilta joukkuekavereilta.

Hero Mali uskaltaa laittaa ensimmäisenä koiranluuta muistuttavan pötkön suuhunsa.

– Ihan hyväähän tämä on, Mali lohduttaa.

Kari Mankonen
Fysioterapeutti Hero Mali kyseli Jouka Juholan päivän virettä aamujumpan jälkeen.

Fysioterapeutti Hero Mali kyseli Jouka Juholan päivän virettä aamujumpan jälkeen.

Pelipäivän fiilis ei juuri eroa tavallisesta treenipäivästä. Valmentajien kopissa on ehkä hieman kireämpää.

Seinäkankaalla pyörivä NHL-maalikooste katkeaa leikaten, kun Aho astelee terävästi pukuhuoneeseen.

– Olemme hävinneet ihan liikaa pelejä täällä kotihallissamme viime aikoina. Siihen on tultava muutos!

Päävalmentaja aloittaa jykevästi aamupalaverinsa ja sammuttaa valot huoneesta. On aika katsoa KalPan pelaamista videoleikkeiden kautta.

Aho käy läpi puolustusalueen puolustuspelaamisen (PAPP) ja hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisen (HAHP) pinchaamisineen ja avauskuvioineen. Nuolet piirtyvät ruudulle, kun Aho näyttää, mitä kentällä pitää tehdä ja mitä ei saa tehdä.

Päävalmentajan ote on vakuuttava. Kukaan ei häröile tai kaiva nenäänsä, kun valmentajalla on asiaa. Kolme peräkkäistä kotitappiota on luonut negatiivista vibaa joukkueen ympärille. Kukaan ei halua poistua kaukalosta tänä iltana pää roikuksissa.

Ketjukaverukset Jussi Makkonen ja Ville Korhonen piirtävät taululle liikeratoja. Simon Suoranta kääntää vieressään istuvalle Maksim Matushkinille Jyrki Ahon sanoja toisella äidinkielellään ruotsilla.

Matushkin on kopin ainoa pelaaja, joka ei ymmärrä suomea. Hän yrittää kovasti ja toivottaa joka aamu reippaasti suomen kielellä huomenta, mutta aika oppimiselle ei ole ollut vielä tarpeeksi pitkä.

– Kirosanat oppii nopeimmin, Matushkin nauraa.

Pelipäivän aamujää ei tyydytä täysin valmennusta. Aho pistää joukkueen luistelemaan viivoja loppuminuuteiksi. Illalla kaivataan terävyyttä.

Jäiden jälkeen on aika käydä erikoistilannepelaamiset läpi. Aho nappaa niiden aikana vastuuta saavat pelaajat keittiön puolelle ja puhuu ylivoimaviisikoille. Kotkaniemi käy videoiden avulla läpi alivoimapelaamista. Sen jälkeen pelaajat jäävät keskenään puhumaan sijoittumisesta ja liikeradoista.

Kaikki alkaa olla valmista iltaa varten.

Kari Mankonen
Jussi Makkonen, Simon Suoranta, Antti Kerälä ja kumppanit kävivät läpi erikoistilannepelaamista ennen KalPa-ottelua.

Jussi Makkonen, Simon Suoranta, Antti Kerälä ja kumppanit kävivät läpi erikoistilannepelaamista ennen KalPa-ottelua.

Joukkue poistuu harjoituksen jälkeen kopista lounaalle ja päiväunille. Kokoontuminen samassa paikassa odottaa muutaman tunnin kuluttua.

Päävalmentajan päivä on pidempi kuin pelaajien. Jyrki Aho oli jo aamukahdeksalta kauppakeskus Puuvillassa vierailleen Radio Rockin vieraana ja ennen peliä odottaa vielä yhteistyökumppanien tapaamista sekä radio- ja televisiohaastatteluja.

Ahon tapoihin kuuluu juosta lenkki ennen ottelua. Hän tekee sen yksin korvanapit korvassa.

Hikinen päävalmentaja palaa koppiin jo ennen kuin yhdessä lenkillä käyvät Niittynen ja Kotkaniemi ovat päässeet liikkeelle. Ahon ilme on keskittynyt, eikä hän sano sanaakaan.

Valmentajan korvanappien läpi tunkeva Elastisen biisi Eteen ja ylös täyttää muuten täysin hiljaisen huoneen. Hikipisara pyörähtää Ahon nenän päästä tietokoneen näppäimistölle.

KalPa-pelin merkitys on suuri sarjasijoitusta ajatellen. Paikka kuuden joukossa ei ole enää omissa käsissä toisin kuin pari kierrosta sitten. Vain kolmen pisteen voitto kelpaa.

Kotkaniemi ja Niittynen lähtevät lenkille. Yleensä Katinkuruun, kun on kotiottelusta kyse.

Pelaajat latautuvat jokainen tavallaan. Kuntopyörät saavat taas kyytiä, pilatesrullat lämmittävät lihaksia ja osa potkii jalkapalloa ringissä pihalla. On niitäkin, jotka venyttelevät ja ottavat spurtteja katsomon seassa sekä areenan käytävillä.

Kello käy ja peli lähestyy.

Kopissa on paljon hiljaisia miehiä. Ei ole epäselvää, miksi Matti Kuparisen rintaan on ommeltu C-merkki. Kapteeni on yksi niistä harvoista, jotka saavat suunsa auki jännityksenkin keskellä.

Ilman paitaa usein viihtyvä Niko Peltola on toinen. Myös Jussi Makkonen ja Ville Korhonen uskaltavat tsempata ääneen ja antaa ohjeita. Sen jälkeen onkin hiljaisempaa. On paljon pelaajia, jotka vain kuuntelevat ja seuraavat toimintaa taka-alalta. Onko heitä liikaakin?

Pelaajien tehtävä on ladata ja sytyttää itse itsensä peliin. Aho käy vielä ennen ottelua kopissa pitämässä voimakkaan puheen, jossa hän kehuu puolet pelaajista nimeltä ja muistuttaa, missä he ovat hyviä.

Jokaisella pelaajalla on vahvuutensa, joka täytyy saada kaukalossa esille. Heikkouksista ei tarvitse nyt muistuttaa.

Kari Mankonen
Matti Kuparinen, Ville Korhonen ja Maksim Matushkin valmistaumassa harjoituksiin.

Matti Kuparinen, Ville Korhonen ja Maksim Matushkin valmistaumassa harjoituksiin.

Tsemppipuhe tehoaa. Ässät ottaa isännän otteet kaukalossa ja nujertaa KalPan 2–1. Maalintekijöinä kunnostautuvat selkäkramppinsa kanssa vain päivää aiemmin taistellut Niko Ojamäki ja flunssansa selättänyt Jarno Kärki.

Kärjen maali aiheutti viluväristyksiä Ässien penkillä. Kiekko liikkui Ojamäen ja Antti Kerälän lapojen kautta Kärjelle maalintekosektoriin kuin Punakoneella aikanaan.

Tehottomuutensa kanssa kuusi edellistä ottelua taistellut kakkosketju saa vapauttavia onnistumisia hymy leviää pelaajien kasvoille.

Kari Mankonen
Jarno Kärki loisti KalPan kaadossa iskemällä tehot 1+1.

Jarno Kärki loisti KalPan kaadossa iskemällä tehot 1+1.

Kärki saa joukkueelta parhaan pelaajan kiertopalkinnon, jonka Aho on kuulemma tuonut mukanaan Jyväskylästä. Se on helppo uskoa, sillä palkinto on pehmolelutraktori.

Sitten on voittohuutojen aika. Kärki nostaa kiekon kohti kattoa, kiertää kätensä vuorollaan kohti huutavia pelaajia ja kolauttaa mustan pöytään. Sama toistuu kolme kertaa. Kerran jokaiselle sarjapisteelle. Sen jälkeen sarjapisteitä kuvaavat kiekot asetellaan kopin keskelle läpinäkyvään laatikkoon, jonka täyttyminen tietäisi asetetun pistetavoitteen saavuttamista. Katto on jo lähellä, kolmen kiekon päässä.

Valmentajat jäävät koppiinsa puimaan illan tapahtumia ja puhumaan loppuviikosta. Pelaajat lähtevät palauttavalle loppulenkille fanien vielä soittaessa autojensa torvia parkkipaikan ruuhkissa.

Päivä 3

Joukkue kokoontuu yhden välipäivän jälkeen areenalle. Samat rutiinit toistuvat; kahvia, banaaneja, proteiinijuomaa, NHL-maalikooste ja hurttia huumoria. Voiton tuoma rentous heijastuu pelaajista.

Tänään ohjelmassa ovat aamujäät, ruokailu Patasydämessä ja lähtö Helsinkiin. Siellä Ässät kohtaa HIFK:n seuraavana päivänä. Poikkeuksellisesti bussi starttaa pääkaupunkiin jo päivää ennen ottelua sen suurten panosten takia.

Valmentajien kopissa on taas mietintämyssyille käyttöä. Maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahl on hoidellut hotelli- ja ruokavarauksia, kun sillä välin muut pohtivat mukaan lähtevää kokoonpanoa.

Puolustaja Jere Seppälä on pelikunnossa, eikä hänen kanssaan enää vitkutella. Mies napataan suoraan pelaavaan kokoonpanoon ja Juuso Wallille jää tällä kertaa kotiin jäävän varamiehen ruutu.Matias Varttinen lähestyy pelikuntoa, mutta lauantaina ei haluta ottaa vielä mitään riskiä hyökkääjän kanssa. Hän jää Poriin.

Varttinen saa luvan osallistua lauantaina A-nuorten harjoituksiin, mutta vain osaan harjoitteista. Myös Walli saa käskyn omiin pudotuspeleihinsä valmistautuvan A:n treeniryhmään.

Ojamäen selästä ei ole enää mitään puhetta. KalPa-pelin läpiajomaali ilmeisesti rentoutti loputkin kireydet lihaksistosta.

Päävalmentaja Aho muistuttaa aamupalaverissaan, että HIFK:n voittamalla Ässillä on mahdollisuus varmistaa paikka puolivälierissä, mikäli Kärpät voittaa Pelicansin lauantaina Lahdessa jatkoajalla.

Joukkue treenaa keskittyneesti, mutta sitten alkaa tulla liikaa helppoja kiekonmenetyksiä ja lepsuja syöttöjä. Se saa Ahon pipon sauhuamaan.

– Alkukauden Ässät on taas jäällä, Aho manaa.

Pilli käskee terävästi pelaajia parempiin suorituksiin. Kauden tärkeimmällä hetkellä on oltava kauden kovimmassa kunnossa. Nukkumateille ei ole käyttöä.

Kari Mankonen
Maksim Matushkin, Simon Suoranta ja Juho Tommila käyvät kopissa peliä läpi.

Maksim Matushkin, Simon Suoranta ja Juho Tommila käyvät kopissa peliä läpi.

On lounaan aika. KalPa-peli on purettu atomeiksi ja HIFK-peliin valmistautuminen on jo täydessä käynnissä. Samalla sivusilmä tuijottaa jo maanantaina odottavaan TPS-otteluun.

Valmentajien kopissa käy armoton spekulointi ja pisteiden laskeminen sarjataulukosta. Kaikesta käy ilmi, että kuudes sija olisi Ässille kuin mestaruus. Suoraan puolivälieräpaikkaan ei uskonut kopin ulkopuolella kukaan ennen kauden alkua, mutta nyt se on enää vain pienen kurotuksen päässä.

Aho käy nopeasti kotona, kun muu joukkue kokoontuu yläkerran ravintolaan syömään. Areena on kiekkoilijoille paikka, jossa moni viettää enemmän aikaa kuin kotonaan. Siellä juodaan aamukahvit ja syödään lounas. Katsellaan NHL-kierroksen maalit ja pureskellaan edellisen päivän tapahtumat kaverien kanssa.

Näin pienessä kopissa ei ole tilaa sooloilijoille. Yhteisöstä tulee nopeasti tulehtunut, jos joku ei kuulu joukkoon.

Ässistä sellaista vaikutelmaa ei saa millään irti. Yhden päivän vierailulla moni olisi pystynyt teeskentelemään käytöstään niin halutessaan, mutta kolmen päivän kiinteän mukanaolon aikana esittäjät olisivat paljastuneet.

Joukkuehenki ja yhtenäisyys. Niiden puuttumista ei tarvitse tämän vierailun jälkeen epäillä. Ässät on tiivis ryhmä, jossa jokainen jäsen tulee toimeen toistensa kanssa.

Ehkä siinä on yksi suurimmista syistä siihen, miksi Ässät oli loppuun saakka mukana taistelussa suorasta puolivälieräpaikasta. Joukkue on sitoutunut yhteisiin päämääriin.

Jos kausi loppuu toivottua aiemmin, epäonnistumisen syyt ovat jossain muualla. Ehkä pelaajamateriaalissa tai johtavien pelaajien vähäisessä lukumäärässä. Sitä ei kannata miettiä liian syvällisesti vielä, kun kausi on yhä kesken ja kaikki sijoitukset yhdestä yhdeksään ovat mahdollisia.

Ranskan Kalle pakkaa pelikassinsa linja-autoon ja iskee silmää. Matushkin heiluttaa kameralle ja huutaa ”moi, moi”. Makkonen jää bussin ovelle juttelemaan toimittajan kanssa ja kiittelee seurasta. Kolme päivää jääkiekkojoukkueen jäsenenä on kulunut nopeasti ja huomaamattomasti.

Linja-auto kaartaa Isomäki-areenan pihasta kohti kakkostietä. Kauden huipennus on vasta edessä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös