Esitystaiteen iskuryhmä: Hautumon viisikko matkustaa kohti tuntematonta - Lukemisto - Satakunnan Kansa

Esitystaiteen iskuryhmä: Hautumon viisikko matkustaa kohti tuntematonta

Jaana Pirskanen, Elisa Itkonen, Salla Valle, Laura Puska ja Liina Kuittinen eivät tunteneet toisiaan ennalta, mutta jo ensikohtaaminen sai heidät inspiroitumaan toistensa tekemisistä ja Rauman eksoottisesta ympäristöstä.­

19.1.2017 11:41

– Vau, mitä tyyppejä!

Tämä oli nuoren porilaistaiteilija Salla Vallen reaktio, kun hän tutustui Hautumo-viisikon muihin jäseniin.

Hautumo on suomalaisista esitystaiteen saralla toimijoista koottu iskuryhmä, joka työskentelee yhdessä vuoden mittaan, tähtäimenään kansainväliset esitystaiteen kentät. Valle pääsi mukaan valittuun viisikkoon, joka kokoontui ensimmäisen kerran viime viikonloppuna Raumalla.

Valle on vasta keväällä valmistumassa Kankaanpään taidekoulusta ja on siten ryhmän kokemattomin. Hän on kuitenkin jo ehtinyt saavuttaa performansseillaan huomiota ja kiitosta valtakunnallisesti.

– Hautumo-hanke sopi minulle tähän väliin loistavasti. Ajattelen, että se toimii siltana opiskelemisen ja ammattiuran välillä.

14047670

Hautumoon on valittu mukaan viisi kiinnostavaa tekijää, joista kullakin on aivan oma tulokulmansa esitystaiteeseen.

Mukana ovat nykytaiteen tuottaja ja kuraattori, ANTI-festivaalin päällikkö Elisa Itkonen Kuopiosta, esitystaiteilija, tila-aikataiteiden maisteriopiskelija Liina Kuittinen Helsingistä, drag- ja burleskiesiintyjä, elokuvantekijä Jaana Pirskanen Helsingistä sekä kuvataiteilija Laura Puska Haagista, Alankomaista.

Niin – ja performanssitaiteilija, esitystaiteen ammattikorkeakouluopiskelija Salla Valle Porista.

Se, mitä viisikko Hautumossa tulee tarkalleen tekemään, on vielä arvoitus. Ensitapaaminen Raumalla vei osallistujat leiriolosuhteisiin, joissa he tutustuivat toisiinsa ja toistensa tekemisiin.

Muut osallistujat saivat Vallen inspiroitumaan, mutta hän haluaa pitää oman roolinsa toistaiseksi mahdollisimman joustavana.

– Minä olen tämän porukan opiskelija-aines, ja siten ehkä helpoiten muokattavissa.

Sparrausohjelma Hautumossa esitystaiteen ammattilaisista koottu ryhmä kypsyttää itsenäisiä projekteja, jalostaa omaa työskentelyään ja etsii väyliä kansainvälistymiseen. Hautumon järjestävät yhteistyössä LADAF – Live Art Development Agency Finland, Frame ja Taiteen edistämiskeskus.

Pioneerihanke on käynnistynyt, ja startti on mitä lupaavin.

Hautumo kutsui hakijoita sen verran avoimella konseptilla, etteivät vetäjät uskaltaneet odottaa suurta ryntäystä. Odotukset ylittyivät roimasti sekä määrän että laadun osalta.

Tähtäimenä oli koota ryhmä, joka valmistelee väljästi määriteltyä esitystaiteellista konseptia vuoden 2017 aikana. Yhteisten workshop-viikonloppujen, sparrauksen ja itsenäisen työskentelyn päätepisteenä kajastaa matka Iso-Britanniaan, jonne LADAF on luonut laajaa kontaktiverkostoa.

Mukaan haki 31 esitystaiteen kentällä ja sen liepeillä työskentelevää – taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä, mutta myös tuottajia, kuraattoreja ja kirjoittajia.

– Hakemuksia oli paljon ja ne olivat tasokkaita. Tämä on todella hieno juttu, iloitsee Hautumon ideoija Aapo Korkeaoja.

Satakunnan esitystaiteen läänintaiteilija Marika Rädyn mukaan suurin osa hakijoista olisi ansioillaan voinut tulla valituksi lopulliseen viisikkoon.

– Sen lisäksi, että halusimme mukaan parhaita tyyppejä, pyrimme muodostamaan toimivan ryhmän, jossa jäsenten osaamiset täydentävät toisiaan.

Ruokailukaan ei ole pelkkä ruokailu vaan jäätä murtava harjoite. Aapo Korkeaoja, Laura Puska, Liina Kuittinen, Elisa Itkonen ja Jaana Pirskanen nauttivat pöydän antimista toisiinsa sidottuina.­

Raumalla vietettyyn viikonloppuun mahtui monenlaista, kuten hyppäys avantoon ihan kirjaimellisesti.

Vallen kaltainen performanssitaiteilija saattaa hyödyntää avantokokemusta omassa taiteessaan.

– Olen erityisen kiinnostunut tutkimaan esityksissäni kehollisia kokemuksia tilassa ja ajassa. Avantoon pulahtaminen oli hyvin inspiroivaa.

Valle kertoo profiloituneensa esitystaiteilijaksi täysin tietoisesti jo muuttaessaan opiskelemaan Kankaanpäähän.

– Olen intohimoinen maalari, mutta huomasin, että kuvataiteen saralla kaltaisiani tekijöitä on pilvin pimein. Esitystaiteen saralla on enemmän tilaa, Valle perustelee.

– Performanssitaide on Suomessa melko nuori taidemuoto, jonka kenttä vasta muokkautuu. Haluan itse olla mukana tuota kenttää muokkaamassa.

Aivan erilaisesta taustasta Hautumoon ponnistaa kuopiolainen Elisa Itkonen. Kun muut ryhmän jäsenet ovat taustaltaan taiteilijoita, Itkonen on kunnostautunut tuottajana, kuraattorina ja kansainvälisen esitystaidefestivaali ANTI:n päällikkönä.

– Vaikka kaikilla meistä on erilaiset taustat, kaikki ovat tässä hankkeessa samalla viivalla. Olen Hautumossa mukana omana itsenäni. Hautumo on minulle itseni kehittämistä, kun taas päivätyöni on festivaalin kehittämistä, Itkonen korostaa.

Itkonen laati ensitapaamista varten melko tarkankin suunnitelman siitä, mitä haluaa Hautumossa tehdä. Viikonlopun aikana hän pisti ideansa romukoppaan ja heittäytyi avoimempaan lähestymistapaan.

– Totesimme Hautumon mentori Essi Kausalaisen kanssa, että hanke voisi olla minulle enemmän unelmointia kuin tekemistä. Totta kai kuraattoritaustastani on apua muille mukanaolijoille, mutta tuntuu siltä, että muista on vielä enemmän apua minulle.

Itkosen mukaan jo irtautuminen tutusta ympäristöstä vapauttaa ajattelemaan uudella tavalla. Hän ei ollut koskaan aiemmin käynyt Raumalla.

– Totesinkin viikonlopun aikana moneen kertaan, että vau – ihan niin kuin olisin ulkomailla.

Hautumoon Suomessa toimiville performanssi- ja esitystaiteen ammattilaisille tarkoitettu mentorointiohjelma.

Se tarjoaaosallistujilleen valmiuksia kansainvälisellä taidekentällä toimimiseen.

Ohjelmaankuuluvat yhteiset työpaja- ja sparrausviikonloput satakuntalaisissa residensseissä joka toinen kuukausi.

Näiden välissätapahtuu itsenäistä etätyöskentelyä ohjelman mentorina toimivan esitystaiteilija Essi Kausalaisen tuella.

Hautumoonvalittiin mukaan viisi esitys- tai performanssitaiteen kentällä toimivaa ammattilaista.

Työskentelyaikaon tammi–lokakuussa 2017, ja ensimmäinen kontaktijakso vietettiin Raumalla 13.–15. tammikuuta.

Seuraavankerran ryhmä kokoontuu Kankaanpäässä maaliskuun alussa.

Syksyllä ryhmätekee tutkimus-, työskentely- ja esiintymismatkan Iso-Britanniaan. Sisältö tarkentuu vuoden mittaan, kun ryhmän tekeminen hakee muotonsa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?