Malmin lentokentältä Nummelaan pääsee sähkölentokoneella 20 minuutissa ja alle 10 kilowattitunnin sähkönkulutuksella. Sähköauto tarvitsee 55 minuuttia ja kuluttaa 12 kilowattituntia.
Tämän vertailun esitti Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen vetäjä Janne Vasama sähköisen ja ekologisen lentämisen tapahtumassa Helsingissä maaliskuussa.
Vastaavat vertailut voivat muuttua arkisiksi nopeammin kuin vielä äsken uskottiin.
Alan yritykset lupaavat säännöllisiä sähkölentoreittejä parin kolmen vuoden päästä ainakin Kiinassa, Japanissa, Yhdysvalloissa, Tanskassa ja Norjassa.
Kiinalaiset ovat jo keksineet hauskan nimenkin uudelle sähkölentolaitteelle: Lentävä tiikeri. Muilla on tavallisesti kirjain- ja numerolyhenteitä.
Pystysuoraan nouseva neljän matkustajan Midnight voi lentää kansainvälisen lentokentän ja kaupungin keskustan välillä New Yorkissa ja Chicagossa jo vuonna 2025 Archer Aviationin ja United Arilinesin mukaan.
Kiinan ”Lentävä tiikeri” kohtaa kovan kilpailun. Sähkölentouutisia tulee melkein päivittäin
Neljä vuotta sitten tutkimusyritys Roland Berger löysi pari sataa sähkölentohanketta. Nyt pelkästään pystysuoraan nousevia sähkökoneita kehitetään alan verkkosivun mukaan yli 700 hankkeessa.
Juuri pystysuoraan nousevat ja laskeutuvat sähköiset eVTOL-koneet ovat nousseet suosioon. Loivasti nousevien koneiden kehitystyö jatkuu rinnalla.
Vuonna 2050 taivalla lentää erilaisia sähkökoneita 160 000 kappaletta, ennakoivat Rolls-Royce ja Roland Berger viime vuonna.
Puolet koneista lentäisi Tyynenmeren rantavaltioissa, yksin Kiinassa vajaat 40 000 kappaletta.
Kuhina ilmassa lisääntyisi siis melkoisesti. Nykyään maailmassa on lentokoneita laskutavasta riippuen 25 000 ja 40 000 välillä.
Taiteilijan näkemys Heart Aurospacen Air Canadalle suunnittelemasta 30 matkustajan sähkölentokoneesta
”Lentävän tiikerin” esittelyversio lensi tammikuussa jo vapaasti, kertoo kehittäjä, Volkswagenin Kiina-ryhmä.
Koneessa on kymmenen potkuria, joista jokaista pyörittää oma sähkömoottorinsa. Kahdeksan moottoria nostaa konetta pystysuoraan, kaksi kuljettaa eteenpäin.
Tuotantokoneen yhtiö kertoo kuljettavan neljä matkustajaa noin 200 kilometrin etäisyydelle tunnin kuluessa.
Ensimmäisessä vaiheessa käyttäjät olisivat yhtiön arvion mukaan maksukykyisiä ja tekniikasta kiinnostuneita kiinalaisia.
Tyynenmeren toisella puolella kalifornialainen Archer aikoo valmistaa vuosikymmenen jälkipuoliskolla 2 000 konetta vuodessa.
Lentoyhtiö United Airlinesin kanssa yhtiö on sopinut kaupallisen reitin avaamisesta New Yorkin lentokentän ja Manhattanin välillä. Lento vie kymmenen minuuttia, kun autolla matkaan kuluisi ruuhka-aikana tunti tai enemmän.
Samanlainen reitti on tarkoitus avata myös Chicagossa. Lennot on tarkoitus aloittaa molemmissa kaupungeissa vuonna 2025, kertoo Avionics International -lehti.
Niin ikään kalifornialainen Joby on sopinut lentoyhtiö Deltan kanssa tulevien eVTOL-koneidensa käyttämisestä syöttöliikenteessä.
Molempien yhtiöiden koneet ovat 4–5 hengen lentotakseja.
Sähkökone lentäisi lähikentältä New Yorkin tai Los Angelesin suurille kentille, joilta matka jatkuisi perinteisillä koneilla.
Japanissa
Toyota on investoinut Jobyn sähkölentohankkeeseen 400 miljoonaa dollaria. Suunta on kohti sarjavalmistusta. Koneet tekevät testilentoja.
”Hybridikoneen rinnalle toisena ratkaisuna on noussut esille vetysähkökone.
Euroopassa suunnitellaan yhtä lailla sähköisiä lentoja.
Norjassa uusi yhtiö Widerøe Zero aikoo aloittaa Rolls-Roycen vuonna 2026 lennot italialaisen Tecnamin valmistamalla yhdeksänpaikkaisella P-Volt-sähkökoneella.
Ruotsin Göteborgissa Heart Aerospace lupaa 19-paikkaisen sähkökoneen kaupalliseen liikenteeseen vuonna 2028.
Täysikokoista viisi kertaa pienempi malli lensi toissa vuonna. Yhtiö on sopinut Kanadalaisen lentoyhtiön Air Canadan kanssa 30-paikkaisten koneiden toimittamisesta.
Hankkeen aikataulua ei ole kerrottu. Tekniikan kehittäminen valmiiksi voi viedä aikaa.
Kanadan koneisiin tulee neljä sähkömoottoria. Reservivoimaa tuottavat kaksi polttomoottoria, joissa käytetään perinteistä lentopolttoainetta eli kerosiinia.
Se olisi ympäristön kannalta kestävästi tuotettua. Kestävää kerosiinia tarjoavat jo muutamat polttoainevalmistajat, Neste yhtenä alan pioneereista.
Kerosiinilla saataisiin myös tarvittaessa lisää toimintamatkaa. Pelkällä sähköllä kone lentäisi 200 kilometriä. Kone on siis hybridi, jollaiset voivat olla autoteollisuuden mallin mukaan yksi kehityksen suunta myös ilmailussa.
Kun halutaan sähköistää pitkiä lentoja, hybridikoneen rinnalle toisena ratkaisuna on noussut esille vetysähkökone.
Vety muutetaan polttokennossa sähköksi, joka pyörittää moottoreita. Tutkijat laskevat, että vetysäiliön ja kennon yhdistelmä painaa vähemmän kuin akut.
Brittiläinen ZeroAvia esittelee kaunista energiaketjua. Ensin aurinkovoimala erottaa vedestä vetyä. Koneen polttokenno muuntaa vedyn sähköksi, joka käyttää sähkömoottoreita.
Vuonna 2025 olisi valmiina kone, joka ottaa 9–19 matkustajaa ja lentää 450 kilometriä. Vuonna 2027 matkustajia olisi 40–80 ja matkaa kyettäisiin tekemään 1 500 kilometriä.
Tekniikan yksityiskohdista yhtiö vaikenee. Muutaman tiedon ZeroAvian markkinointipäällikkö Dominic Weeks kertoo sähköpostissa.
”Vety on kaasumaista testikoneen järjestelmässä ja 600 kilowatin järjestelmässämme, joka otetaan käyttöön vuoteen 2025 mennessä”, Week kertoo sähköpostissa.
”Siirrymme kryogeeniseen isommissa lentokoneissa, joissa on 40 paikkaa ja enemmän.”
Kryogeeninen järjestelmä toimii hyvin alhaisessa, jopa 253 celsiusasteen kylmyydessä, jossa vety on nestemäistä.
Tärkein asia on laitteen painon pitäminen kurissa.
Jos vetysähköjärjestelmä ei paina enempää kuin nykyiset voimalinjat, sähkökoneesta tulee erittäin kiinnostava.
Vetypuolellakin riittää kilpailua. Yhdysvaltalainen Universal Hydrogen muuntaa nykyisiä polttomoottorikoneita vetypolttokennoilla ja sähkömoottoreilla toimiviksi.
Yhtiö lupaa matkustajalentoja vuonna 2025 ja rahtilentoja vähän myöhemmin.
Yhtiö aikoo aloittaa lennot Tanskassa vetykäyttöiseksi muunnetulla koneella jo vuonna 2025. Kumppani on lentoyhtiö DAT ja kone ATR-72-600, jota nykyään käytetään alueellisilla lennoilla.
Atlantin ylittävät lennot yhtiö aikoo siirtää vedylle pidentämällä nykyisiä koneita. Näin saadaan vetysäiliölle ja polttokennolle tilaa. Matkustajapaikkojen määrä säilyy entisellään.
Yhtiöiden antamiin aikatauluihin on suhtauduttava pienellä varauksella. Uusien teknologioiden kehityshankkeissa tulee usein viiveitä.
Testaamisessa on vielä tekemistä. Sijoittajainfossaan Joby Aviation ilmoittaa, että yhtiö on edennyt ensimmäisen vaiheen läpi Yhdysvaltojen viisivaiheisessa lupahaussa.
Vaiheiden 2 ja 3 työt ovat melkein valmiit. Neljäs ja viides vaihe ovat vielä edessä.
Aikaa sähkölentoihin lasketaan kuitenkin enää vuosissa, ei vuosikymmenissä.
””Matkustajia kehotetaan käymään vessassa ennen lentoa.”
Suomessakin sähköinen lentäminen etenee. Tietoa sähköisestä lentämisestä levittävät Helsingin sähkölentokoneyhdistys ja Mission Aviation Fellowship, joka on lähetyslentäjien järjestö. MAF toimittaa pienillä lentokoneilla terveydenhuollon palveluja tiettömille seuduille Aasiassa ja Afrikassa.
Maaliskuussa järjestöt pitivät Helsingissä viidennen konferenssinsa sähköisestä ja ekologisesta lentämisestä.
Vähitellen tieto on levinnyt. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin teettämän selvityksen mukaan sähkölentokoneet ovat meillä 2030-luvulla kilpailukykyisiä yli 200 kilometrin matkoilla.
Selvityksen tekijät muistuttavat, että sähkölentämisen lähestyessä arkea alan toimijat joutuvat pohtimaan muutakin kuin akkuja ja moottoreita.
Pitääkö lyhyiden matkojen sähkökoneessa esimerkiksi olla käymälöitä? Sekin pitää ottaa huomioon. Janne Ropponen MAF:ista rauhoittaa viittaamalla kokemukseen lennoista pienkoneilla.
”MAF:n koneissa ei ole vessoja, eikä ohjaaja voi poistua paikaltaan. Lentäjät käyvät vessassa ennen lentoa, eikä asia ole ongelma, sillä lennot ovat yleensä lyhyitä. Myös matkustajia kehotetaan käymään vessassa ennen lentoa.”