Simo Nieminen, 82, ajaa yhä 107-vuotiaalla moottoripyörällä ja muilla erikoisilla harvinaisuuksilla - Liikenne - Satakunnan Kansa

Simo Nieminen, 82, ajaa yhä 107-vuotiaalla moottoripyörällä ja muilla erikoisilla harvinaisuuksilla – ”Jokaisella niistä on oma käyntiäänensä, jopa oma hajukin”

Suomessa harva tietää moottoripyörien historiasta yhtä paljon kuin Simo Nieminen, joka aloitti harrastuksensa jo kymmenkesäisenä 1940-luvun lopulla. Hän ei säilö pyöriä vitriiniin, vaan ajaa yhä itse niillä kaikilla – myös vanhimmalla vuoden 1914-mallisella Rudgella. Porista puolestaan löytyi Pyynikinajojen unohtunut helmi. Nyt Nieminen luovuttaa keräilyharvinaisuutensa kesän ajaksi näytille Kangasalle.

Pyynikinajoissa 1930-luvulla nähty Norton on yksi Simo Niemisen aarteista. Vastaavia tehdasvarusteltuja kilpapyöriä tuotiin maahan vain kolme kappaletta.

8.6. 18:10

Harvan moottoripyörän historiaan liittyvät Venäjän vallankumous, hurja pako Suomeen ja maatalo Toijalassa. Ainakin tarinan mukaan Rudge Multi 3 1/2 -pyörän tulomatka Suomeen eteni kuin toimintaelokuva ikään.

Joskus vuoden 1917 paikkeilla, kun Suomen raja Venäjälle oli vielä auki, tuntemattomaksi jäänyt tsaarin armeijan upseeri haistoi tuulten kääntyneen lopullisesti. Hän päätti paeta Pietarista nopeimmalla tietämällään tavalla – moottoripyörällä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: