Mikä auto kannattaisi nyt ostaa? Tähän on yksi pätevä perussääntö - Liikenne - Satakunnan Kansa

Mikä auto kannattaisi nyt ostaa? Tähän on yksi pätevä perussääntö

Autokauppa on ollut vaikeuksissa viime syksystä lähtien. Ostajat pelkäävät veromuutoksia niin paljon, että autonostoa lykätään eteenpäin.

2.5.2019 19:10

Kauppalehden ja MTV:n Markkinaraati pohti autokaupan ja koko autoalan tulevaisuuden näkymiä. Autoteollisuudessa on käynnissä suurin murros 130 vuoteen.

Polttomoottoreista ollaan siirtymässä kohti moninaisempia käyttövoimamuotoja – täyssähköön, lataushybrideihin ja kaasuun.

Erityisesti dieselmoottorit ovat nyt luupin alla. Keski-Euroopassa on joissakin kaupungeissa jo kielletty vanhojen dieselautojen ajo keskustassa.

Dieselautojen myynti on kokenut kolauksen myös Suomessa.

"Kysyntää olisi, mutta ei uskalleta tehdä ratkaisuja, kun tämä poliittinen keskustelu hämmentää kuluttajia. Kyllähän tämä näkyy siinä, että meille tuodaan käytettyjä autoja ulkomailta suuria määriä", sanoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Vaalien alla käyty keskustelu polttomoottoriautojen mahdollisista kielloista on siirtänyt ostajat odottavalle kannalle.

Samaan aikaan uusien teknologioiden kehittyminen on saanut monet miettimään, milloin olisi järkevää ostaa täyssähköauto tai lataushybridi: missä vaiheessa uusi teknologia on niin kehittynyttä, että siihen uskaltaa ja on varaa hypätä mukaan?

"Mieluummin vaikka leasingpohjainen auto, koska tulevan teknologian merkitys auton arvolle on niin epävarmaa. Tässä rullataan muutama vuosi eteenpäin ja katsotaan, miten tämä teknologia kehittyy", sanoo Taalerin Varainhoidon salkunhoitaja Niko Fagernäs.

Jos autokauppa halutaan Suomessa käyntiin täydellä höyryllä olisi politiikkaratkaisuja tehtävä pikaisesti. Verojen ja kannustimien kohtalo pitäisi ratkaista pitkäjänteisesti, ilman vuosittaisia linjamuutoksia, soutamista ja huopaamista.

Pasi Niemisen mukaan epävarmuus pitää nyt poistaa tästä yhtälöstä.

"Mitä tapahtuu autoverolle, mitä tapahtuu ajoneuvoverolle ja mitä tapahtuu insentiiveille – siis romutustuelle ja tuleeko jonkinlaista hankintatukea sähköautoille", Nieminen linjaa.

Jos uusien sähköautojen hinnat putoavat ennustetussa tahdissa, voi tilanne olla nopeasti se, että valtion hankintatukea esimerkiksi sähköautoille ei edes tarvita. Niiden hinnat putoavat, kun akkuteknologia kehittyy ja tuotantokapasiteetti kasvaa merkittävästi.

Tämä tuo sähköautot samalle viivalle polttomoottoriversioiden kanssa ja antaa niille jopa etumatkaa.

Jos nyt siis haluaa ostaa uuden auton, niin millainen sen tulisi olla – mikä olisi järkevä hankinta, Pasi Nieminen?

"Suomessa on noin miljoona vedettävää peräkärryä ja se jo rajoittaa sitä auton hankintaa. Näitä käytettävyystekijöitä on monia, jotka vaikuttavat hankintaan."

"On vain yksi perussääntö, joka on pätevä. Hankkikaa auto, jonka kulutus on mahdollisimman pieni, jos aiotte päästä edullisesti eteenpäin ja mietitte sen auton jälleenmyyntiarvoa. Mitä pienempi kulutus, sen järkevämpi hankinta se on", Nieminen sanoo.

Katso tästä koko Markkinaraati.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut