Voiko omasta mökkirannasta lähteä kurvailemaan järven jäälle? – Poliisi vastaa, milloin jäällä saa ajaa ja milloin ei - Liikenne - Satakunnan Kansa

Voiko omasta mökkirannasta lähteä kurvailemaan järven jäälle? – Poliisi vastaa, milloin jäällä saa ajaa ja milloin ei

Vesilaki ja maastoliikennelaki vaikuttavat jäällä ajamiseen.

27.1.2019 13:35

Peruslähtökohta on, että järven jäällä saa ajaa autolla, moottoripyörällä tai vaikkapa mönkijällä.

Ongelmaksi useimmiten muodostuu kuitenkin se, ettei jäälle saa ajaa toisen omistaman maan läpi ilman lupaa.

–Jos esimerkiksi lampi on yksityisten maiden keskellä, sinne on käytännössä mahdotonta päästä ajamaan ilman maanomistajan lupaa, sanoo liikenne- ja valvontasektorin komisario Ilkka Kantola.

Jäällä ei saa myöskään aiheuttaa tarpeetonta vahinkoa, haittaa tai häiriötä.

Edelliset perustuvat sekä vesilakiin että maastoliikennelakiin.

–Eli esimerkiksi luisteluradat ja kalastukseen liittyvät jutut ynnä muut sellaiset pitää kiertää. Myöskään toistuva rällääminen samalla alueella häiritsevää melua aiheuttaen ei ole sallittua. Samoin esimerkiksi kovaa meteliä tuottava ilman äänenvaimenninta ajaminen ei ole sallittua, Kantola tarkentaa.

Mökkiläisen kannattaa kysyä varmistusta kalastuskunnalta

Omasta mökkirannasta voi siis periaatteessa lähteä kurvailemaan järven jäälle.

Mutta koska mikään ei koskaan ole aivan yksinkertaista, mökkiläisenkin kannattaa ennen ajelua kysyä varmistusta kalastuskunnalta eli vesialueen omistajalta.

–Kalastuskunta on voinut hakea ely-keskukselta moottoriajoneuvojen käyttökiellon tietylle vesialueelle. Mökkiläisen kannattaa varmistaa, ettei mökki ole tällaisella alueella, Kantola sanoo.

Virallisella jäätiellä on voimassa samat liikennesäännöt kuin muuallakin

Jos jäällä on virallinen jäätie, voimassa ovat kaikki samat liikennesäännöt kuin muillakin teillä. Käytännössä ajaminen vaatii siis voimassa olevan ajokortin.

–Kaikkialla on voimassa myös muun muassa autojen turvavyöpakko, mopojen, moottoripyörien ja mönkijöiden suojakypäräpakko. Myös rattijuopumukseen voi syyllistyä jäälläkin, Kantola sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: