Ulvilalaissäveltäjän oopperassaan käyttämä erikoinen soitin kiinnosti Roomassa

Tomi Glad/Arkisto
Ulvilalaissäveltäjän oopperassaan käyttämä erikoinen soitin kiinnosti Roomassa

Säveltäjä Maria Kallionpään ooppera She sai ensi-iltansa Roomassa keskiviikkona.

Sini Kuvaja

Ulvilalaisen säveltäjän Maria Kallionpään (s. 1981) She-ooppera sai keskiviikkona kantaesityksensä Rooman oopperassa (Teatro dell'Opera di Roma). Oopperan erikoisuus on magnetic resonator -piano, jota Kallionpää soitti itse paikan päällä.

Tässä Andrew McPhersonin MIT:ssä kehittämässä soittimessa pianon kieliä manipuloidaan magnetismin avulla erityisellä koneistolla. Soitin tuotiin tarkoitusta varten Roomaan. Tästä videosta selviää, millainen soitin on kyseessä:

Kallionpään She-ooppera perustuu H.R. Haggardin samannimiseen romaaniin, joka kertoo mystisestä kuningattaresta.

–Alleviivasin soittimella hahmon ylimaallista luonnetta, koska instrumentin soundi on niin erikoinen. En halunnut käyttää häntä kuvaamaan mitään tavallista, tunnettua instrumenttia, Kallionpää kertoo Roomasta.

Oopperan ensi-illassa väliajalla Kallionpää sekä soittimen kehittänyt McPherson esittelivät instrumenttia yleisölle.

–Instrumentti herätti valtavasti kiinnostusta. Esittelimme väliajalla sen funktioita, ja ihmiset tulivat aivan lähelle katsomaan ja kuuntelemaan, mitä sillä voi tehdä, Kallionpää kertoo.

Hän on säveltänyt soittimelle aiemmin seitsemän minuuttia pitkän sooloteoksen.

–Se jäi kytemään mieleeni. Halusin käyttää soitinta laajemmassakin yhteydessä, koska sillä on valtava potentiaali, eikä se ole kauhean tunnettu.

Oopperan yksi teema on valtataistelu niin naisten ja miesten välillä kuin kansojen välillä. Kallionpää kertoo oopperan käsittelevän tavallaan myös kolonialismia.

–Alkuperäistarinassa välittyi viktoriaanisen Englannin ylemmyyskompleksi, ja sitä käsitellään myös oopperassa.

Kallionpään seuraava oopperakantaesitys on Porissa, kun hänen ja Markku Klamin säveltämä Croak-nukketeatteriooppera tulee ensi-iltaan keväällä 2018.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio