Ulvilalainen Jussi Vesanen on elättänyt itsensä veitsellä tekemillään maalauksilla 40 vuotta

Kari Mankonen
Ulvilalainen Jussi Vesanen on elättänyt itsensä veitsellä tekemillään maalauksilla 40 vuotta

Vesasen Vaeltajat-maalaus on jo saanut papeilta monenlaisia kristillisiä tulkintoja, mutta siinä voi nähdä myös viitteitä nykyaikaan.

Sini KuvajaUlvila

Ulvilalainen Jussi Vesanen (s. 1952) on elättänyt itsensä taiteensa myynnillä 40 vuotta. Apurahoja hän ei ole saanut koskaan.

Vesanen maalaa paljon puoliabstrakteja luontoaiheita. Sellaisia ihmiset haluavat seinilleen ostaa. Hän maalaa myös abstrakteja töitä.

–Kriitikot ovat sanoneet, että teen kaupallista. Totta kai otan huomioon sen, mikä menee kaupaksi. Tämä on kompromissien tekoa. Tärkeintä on kuitenkin se, mitä sisältä tulee. Ei se, mikä myy, Vesanen sanoo.

1980-luvun puolivälissä Vesanen alkoi maalata palettiveitsellä. Veitsellä maalaaminen ei ole hänelle pelkästään osassa maalausta käytettävä tehokeino, vaan maalaukset syntyvät alusta loppuun tällä tekniikalla: levittämällä öljyväriä palettiveitsellä.

Väriä saattaa olla maalauksissa viidessä kerroksessa. Kerrostumissa pintarakenteeseen tulee kolmiulotteisia vaikutelmia.

Talouden suhdanteet näkyvät taiteen myynnissä heti. Tällä hetkellä Vesasen työhuoneella makaa poikkeuksellisen paljon maalauksia.

–2008 oli oikein hyvä vuosi, kauppa kävi ja töitä tehtiin. Sitten heti vuoden 2009 alusta maailma oli ihan erilainen. Muutos oli täydellinen, ja tilanne on vain jatkunut samanlaisena, Vesanen sanoo.

Moni ammattitaiteilija on joutunut viimeisen kymmenen vuoden aikana luopumaan ammatistaan, ja gallerioita on lakkautettu. Vesanen on kuitenkin saanut elantonsa tauluillaan myös taantuma-aikoina.

Hän sanoo olevansa kiitollinen kaikille, jotka hänen taulujaan vuosikymmenten aikoina ovat ostaneet. Nämä taidehankinnat hän kokee parhaaksi mahdolliseksi palautteeksi.

Aiheina häntä kiehtovat etenkin kivet, veden liike ja vastavalo.

– Viime aikoina joki on kiinnostanut ehkä kaikkein eniten, joen muuttuva tila, joka ei ole koskaan samanlainen, Vesanen kertoo.

Joen virtausta hän katselee kesäisin piilopirtissään Kullaalla, jossa hän viettää paljon aikaa. Siellä hän ei koskaan maalaa vaan kypsyttelee näkemäänsä.

Vesanen piirsi jo pikkupoikana jatkuvasti. Hän koki, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa ammatinvalinnassa kuin ryhtyä taiteilijaksi.

–Ensimmäiset kymmenen vuotta olivat kyllä niin rankat, etten suosittele vastaavaa polkua kenellekään. Vahva usko ja kutsumus on oltava, Vesanen sanoo.

Häntä ärsyttää sana inspiraatio.

–Jos vain odottaa fiilinkiä, sitä ei välttämättä tule lainkaan. On vain mentävä työhuoneelle ja kokeiltava, saako värejä haluamaansa suuntaan. Tekemällä sitten ehkä innostuukin.

Vesanen puhuu siitä, kuinka luovassa työssä on pakko hyväksyä sekin, että tulee erilaisia kausia. Välillä on hyviä luovia kausia, ja vahva tunne välittyy maalauksiin, välillä maalaaminen on enemmän rutiininomaista.

Vesanen siteeraa nuorena tapaamaansa taidemaalari Eero Nelimarkkaa.

–Hän sanoi mulle: Kuulkaas nuori mies, pitäkää yksi asia mielessänne, jos haluatte kehittyä. Älkää koskaan antako värituubien kuivua, korkit pitää olla aina auki. Toisin sanoen pitää maalata jatkuvasti, ei saa olla niin pitkää paussia, että laittaisi värituubin kiinni. Se oli aika hyvä neuvo. Olen pitkälti sitä jopa joskus toteuttanut.

Jussi Vesasen ja Olli Joen 40 vuotta taiteilijana juhlistava näyttely Art Pispalassa Tampereella 15.9.–29.9.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Vai tällainen henkilö on hienojen töiden takana! Olen pannut hänen nimensä merkille, hänen töitään on ollut usein esillä täällä Tampereella.

  • Jaana Pienimäki

    Hienoja töitä tekee. Lapsuudenkodissa iso, mahtava maalaus. Aiheena merimaisema.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio