Tärpit Porin kevääseen: Martti Suosalon tähdittämä teatteri-ilmiö, ainutlaatuinen nukkeooppera ja 2000 näyttelyesinettä

Turha väittää, ettei Porissa tapahtuisi koskaan mitään.Keräsimme tärpit kevään kiinnostavista esityksistä ja tapahtumista.

Tärpit Porin kevääseen: Martti Suosalon tähdittämä teatteri-ilmiö, ainutlaatuinen nukkeooppera ja 2000 näyttelyesinettä

Martti Suosalo ja Mika Nuojua vierailevat Kiviä taskussa -komediailmiön kanssa Porissa huhtikuussa.

Sini KuvajaPori

Metsä näyttämöllä

Anni Kytömäen runollinen esikoisromaani Kultarinta oli vuonna 2014 ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Luontokuvauksestaan kiitelty teos palkittiin Tulenkantaja-palkinnolla.

Kultarinta kuvaa rakkautta ja metsää, toisinajattelijoita sekä ihmisen luontosuhdetta. Romaanin pohjalta muokattiin näytelmä, joka saa ensi-iltansa Porin teatterissa 17.1. Hanna Ojalan ja Maiju Sallaksen dramatisoinnissa poliittiset jännitteet nousevat esiin vahvemmin kuin romaanissa. Näytelmässä sisällissota jakaa Suomen kahtia.

Keskeisissä rooleissa esiintyvät vierailijat Reidar Palmgren ja Terhi Suorlahti.

Kuusisto solistina

Pori Sinfoniettan solistina esiintyy 15.2. huippuviulisti Pekka Kuusisto. Tämä huikean kansainvälisen uran luonut viulisti ei esittelyjä kaipaa. Hän on todistanut genrerajoilla rikkoneilla esiintymisillään, ettei viulismin tarvitse olla ryppyotsaista eikä kaavoihin kangistunutta.

Porin konsertissa kuullaan Uljas Pulkkiksen säveltämä kaksoiskonsertto Crystallizations, jossa soittaa solistina Kuusiston lisäksi harmonikkataiteilija Janne Rättyä.

Uusittu museo avautuu

Satakunnan museon uusittu perusnäyttely aukeaa yleisölle 8.3. eli päivänä, jolloin Porin kaupunki perustettiin 460 vuotta sitten.

Perusnäyttelyn uusiminen oli suururakka, jossa konservaattorit käsittelivät kaikki esille tulevat parituhatta esinettä.

Uudessa näyttelyssä esitellään aiempaa perusnäyttelyä enemmän maakunnan 60-, 70- ja 80-lukuja, esineitä tarinoineen sekä tunnettuja satakuntalaisia henkilöitä. Ruoka on yksi erityisteema.

Lue juttu museon esineiden konservoinnista

Mikael Rydenfelt
Anna Nekrassovan liikutti susihahmoa Croak-oopperan harjoituksissa.

Anna Nekrassovan liikutti susihahmoa Croak-oopperan harjoituksissa.

Uudenlainen ooppera

Pohjoismaiden ensimmäinen suuri nukketeatteriooppera saa kantaesityksensä Porissa 10.3. Esitystä saavutaan varmasti Poriin seuraamaan kauempaakin.

Tämä nukketeatteri ei sovi lapsille. Maria Kallionpään ja Markku Klamin säveltämä Croak-ooppera kertoo menestyksen kauheasta hinnasta: Lordi Croakin sopimuksesta paholaisen kanssa ja laulun lahjasta. Pääosia esittävät Joonas Eloranta, Anna-Kristiina Kaappola ja Teppo Lampela.

Luvassa on paitsi täysin uudenlainen ooppera myös kunnianhimoisesti tehtyä nukketeatteria ohjaaja Anna Ivanova-Brashinskayan johdolla. Hänet tunnetaan Suomessa nukketeatterin uranuurtajana.

Lue juttu nukketeatterioopperan harjoituksista

Teatteritapaus vierailulla

Irlantilaisnäytelmä Kiviä taskussa on Suomen pitkäikäisin teatteriesitys. Komedia on pyörinyt täysille katsomoille Helsingin kaupunginteatterin Studio Pasilassa vuodesta 2002 asti.

Näyttelijät Martti Suosalo ja Mika Nuojua käyvät esityksessä läpi monta roolia salamannopeilla vaihdoilla. Traaginen komedia kuvaa monen miehen elämää. Juoni kuvaa elokuvantekoa ja marssittaa yhteen tähdet ja paikalliset kyläläiset.

Näytelmä vierailee Kulttuuritehdas Kehräämöllä 4.4. ja 5.4.

Rakastajat
Helmi-Leena Nummela ja Miika Laakso esittävät eroavaa pariskuntaa Äidin poika -pienoismusikaalissa.

Helmi-Leena Nummela ja Miika Laakso esittävät eroavaa pariskuntaa Äidin poika -pienoismusikaalissa.

Musikaali arjesta

Eppu Nuotion ja Jukka Nykäsen pienoismusikaali Äidin poika sai kantaesityksensä syksyllä Rakastajat-teatterin Lainsuojattomat-festivaalilla. Nyt musikaali palaa Rakastajien ohjelmistoon.

Kotoisa pienoismusikaali kuvaa eroavaa pariskuntaa, jota esittävät Miika Laakso ja Helmi-Leena Nummela. Nuori mies joutuu eron keskellä pohtimaan myös omaa lapsuuttaan ja siihen liittyvää kokemusta hylätyksi tulemisesta.

Pienoismusikaalia esitetään Kulttuuritehdas Kehräämöllä 15.4. alkaen.

Lue musikaalin tekijöiden haastattelu

Lue kritiikki musikaalista

Hienot harrastajaryhmät

Porissa on rikas harrastajateatterikenttä, jota on palkitsevaa seurata. Harrastajateatterit eivät ole vielä tiedottaneet kevään näytelmistään, mutta kannattaa seurata esimerkiksi sosiaalisessa mediassa 30-vuotisjuhlavuotta viettävää Contaktia, Porin Teatterinuoria ja Ulvilassa toimivaa Ulpua.

Kovia nimiä Validissa

Basisti Tony Levinin Stick Men -yhtye esiintyy Porissa 20.3. Validi Karkia -klubilla.

Yhdysvaltalainen Levin tunnetaan muun muassa King Crimsonista ja Peter Gabrielin yhtyeestä. Nykykokoonpano Stick Men liittyy Chapman Stick -instrumenttiin, pitkää kitarankaulaa muistuttavaan soittimeen.

Toukokuussa klubilla pitää levynjulkaisukeikan jazzkokoonpano Sound & Fury, jonka perusti aikoinaan rumpali Edward Vesala. Yhtye hajosi Vesalan kuoleman jälkeen mutta heräsi uudelleen 2010. Yhdeksänmiehinen yhtye soittaa Vesalan ja Iro Haarlan musiikkia sekä omaa tuotantoaan.

Kuollut keikkakevät?

Validi Karkia -klubi tarjoaa kiinnostavaa livemusiikkia Porin kevääseen – onneksi. Muulta osin kevään keikkatarjonta on vielä suuri kysymysmerkki.

Promenadisalin kevään kalenteri on täynnä Porin teatterin Einö Grön -musikaalin Tango d'Amoren esityksiä ja Pori Sinfoniettan konsertteja. Juuri muuta musiikkitarjontaa ei mukaan mahdu.

Harri Vilkunan lopetettua Kinon pyörittämisen Porin keikkatarjonnassa on suuri aukko. On vaikea kuvitella, ettei joku täyttäisi tätä aukkoa melko pian. Jos ei, Porin keikkakeväästä näyttää tulevan bändien osalta harvinaisen kuollut.

Esimerkiksi Meteli.net -sivusto ei vielä listaa Porin kevääseen muita bändikeikkoja kuin Montussa 12.1. esiintyvät Worthless, Deathkin ja Wömit Angel sekä Aallonmurtajan helmikuiset Tankomarkkinat.

Montun omilta sivuilta löytyy pari bändinimeä lisää ja Satakunnan Kansan Menoinfosta Cafe Antonin trubaduurit. Hiljaiselta näyttää muillakin keikkalistoilla.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Kehräämöllä keväällä ainakin Pyhimys ja Samuli Putro

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio