Tapio Ylisen kunnianhimoinen sooloalbumi syntyi perhetragedian keskellä: "Olen ihminen, joka ei tykkää jättää asioita kesken"

Musiikkiaktiivi Tapio Ylinen on sekä artisti, tuottaja että levy-yhtiöpomo. Hänen uusi albuminsa on pitkän ajan ja kipeidenkin kokemusten summa.

Rudi Pohjaniemi
Tapio Ylisen kunnianhimoinen sooloalbumi syntyi perhetragedian keskellä: "Olen ihminen, joka ei tykkää jättää asioita kesken"

Tapio Ylisen tärkeitä esikuvia ovat esimerkiksi Yes, Pink Floyd, Neil Young, Jackson Brown, Eric Clapton ja Wigwam.

Tomi Nordlund

Tapio Ylinen työskentelee musiikin parissa monella sektorilla. Aloitetaan ajankohtaisimmasta. Mies on saanut päätökseen albumin, jonka hän aloitti vuosia sitten The Eclipse -yhtyeensä kanssa.

Left Unsaid on Ylisen sooloalbumi, jossa pohjaraidat soittaneilla basisti Miikkael Anttilalla ja rumpali Tatu Rönköllä on omat tärkeät roolinsa – myös sovituksissa.

Omat osuutensa laulaja-kitaristi Ylinen äänitti suurimmaksi osaksi uudelleen.

–Olen ihminen, joka ei tykkää jättää asioita kesken. Siinä oli tiettyä jääräpäisyyttä, kun ylipäänsä kaivoin ne nauhat uudestaan esille, hän selvittää.

Left Unsaidin valmistumista viivyttivät aluksi Miikkael Anttilan keikkakiireet Jenni Vartiaisen bändissä. Levytystauko venyi vuosien mittaiseksi myös siksi, että Ylinen joutui kokemaan lamaannuttavan perhetragedian: hänen vaimonsa menehtyi syöpään kesäkuussa 2015.

–Levyllä tavallaan kurotaan kaikki langat umpeen viime vuosien ajalta ja myös sen osalta, mitä henkilökohtaisessa elämässäni on tapahtunut. Minulla on nyt uusi parisuhde, ja ihan yhtä lailla sekin on osa tätä kaikkea. Ilman sitä tukea en olisi ehkä saanut tätä valmiiksi.

Progella erottuu joukosta

Ylisen musiikki ei ole kaikkein tavanomaisinta tai ajalle tyypillisintä tavaraa. Uutuusalbumilla haikeahkot singer–songwriter-tunnelmat kohtaavat progressiivisen rockin avarat maisemat taidokkaalla kitaroinnilla kuorrutettuna.

–Tämäntyyppisiä tekijöitä ei taida hirveästi olla nykyään liikenteessä. Ehkä se on vain hyvä asia, että erottuu joukosta, Ylinen aprikoi.

Laulaja-lauluntekijämusiikki, blues ja proge ovat olleet kuopiolaislähtöisen artistin pääväyliä alusta lähtien. 10-vuotiaana kitaransoiton aloittanut muusikko luettelee vaikuttajia esimerkiksi Neil Youngista ja Jackson Brownesta Eric Claptoniin Wigwamiin ja Pink Floydiin.

Rudi Pohjaniemi
Ylinen soittaa myös arvostetussa Pink Floyd -tribuuttiyhtye PULSE:ssa.

Ylinen soittaa myös arvostetussa Pink Floyd -tribuuttiyhtye PULSE:ssa.

Muutettuaan Tampereelle opiskelemaan musiikkitiedettä hän toimi vuosia aktiivisesti Ylioppilasteatterissa ja sävelsi runsaasti teatterimusiikkia.

Kymmenen vuotta sitten Ylinen perusti oman levy-yhtiön, Eclipse Musicin, joka toimii aktiivisesti nykyäänkin. Lisäksi hän työskentelee toimittajana Radio Classicilla.

Vaihtuvat roolit

Muusikon, levy-yhtiöpomon, artistituottajan ja toimittajan työt sulautuvat Ylisen hektisessä arjessa kohtuullisen mukavasti yhteen.

–Aika luontevasti on kasautunut tällainen valikoima erilaisia projekteja, joita teen elantoni eteen. Välillä tosin huomaa, että aivot menevät solmuun, kun pitää kesken päivää vaihtaa roolia, hän naurahtaa.

Eclipse Music on keskittynyt julkaisemaan etenkin progea ja jazzia, viime aikoina peräti levy kuukaudessa -tahtiin. Toiminta on Ylisen mukaan kannattavaa, mutta työmäärän puolesta hän haluaisi julkaista levyjä vähän harvemmin.

–Mutta välillä sitä vain tulee vastustamattomia tarjouksia. Keväällä kitaristi Teemu Viinikainen soitti ja sanoi, että hänellä olisi tällainen levy tehtynä, pitäisikö julkaista. No, mikä ettei. Näihin pitää vain löytää aina se aika ja resurssit.

”Jos olet Wigwam-henkisen kevyen progen ja kitaramusiikin ystävä, niin tämä on varmasti hyvä levy sinulle.”

Tapio Ylinen

Samalla Ylinen toteaa, että jazzlevyjen äänittäminen ja miksaaminen on onneksi tuotantorakenteeltaan paljon yksinkertaisempaa kuin pop- ja rocklevyjen tekeminen.

Kitaramieheltä pitää vielä kysyä, mitkä ovat hänelle ne kovimmat kitarateokset.

–Kaksi isoa teosta nousee heti mieleen, eli Yesin Close to the Edge ja Pink Floydin Shine on You Crazy Diamond. Jälkimmäiseen tulee palattua todella usein. Se on hillitty ja minimalistinen ja antaa hienosti tilaa mielikuvitukselle, Ylinen kehuu.

Tapio Ylisen Left Unsaid -albumi kaupoissa nyt.

Left Unsaid -albumin julkaisi Tapio Ylisen oma levy-yhtiö Eclipse Music.

Left Unsaid -albumin julkaisi Tapio Ylisen oma levy-yhtiö Eclipse Music.

Ylisen kitara laulaa myös PULSE:ssa

Tampereella asuva Tapio Ylinen puuhaa aktiivisesti musiikin parissa. Hän julkaisi Eläimistä ja kuolemasta -EP-levyn syksyllä 2016 ja on nyt perustanut uuden yhtyeen nimeltä Viides Vuodenaika basisti-lauluntekijä Mikko Löytyn, rumpali Simo Laihosen ja pianisti Arto Piispasen kanssa.

Ylinen soittaa myös arvostetussa Pink Floyd -tribuuttiyhtye PULSE:ssa.

Ylisen Eclipse Music -yhtiö on julkaissut loppuvuodesta Left Unsaid -levyn lisäksi musiikkia Njet Njet 9:lta, Tammela 33100:lta, Laura Annika Quartetilta, Max Zengeriltä ja Kaisa Mäensivulta.

Verkossa: www.eclipse-music.net


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio