Tällaista on Olavi Virta -elokuvan kuvauksissa: Lauri Tilkanen niskanäyttelee ja pohtii laulajalegendan elämää

Veera Korhonen
Tällaista on Olavi Virta -elokuvan kuvauksissa: Lauri Tilkanen niskanäyttelee ja pohtii laulajalegendan elämää

Olavi Virta (Lauri Tilkanen) laulaa ja kansa palvoo. Tilkaselle oli roolia varten tärkeää selvittää, millainen ihminen Olavi Virta oli kuorensa alla.

Sini KuvajaPori

Hiljaisuus! Kuvaus! Näyttelijä Lauri Tilkanen eläytyy Olavi Virraksi lavalla yleisön tanssiessa Annabella-tangon tahtiin. Eturivin nuoret naiset ohjataan seuraamaan tähteä herkeämättä, palvovin katsein.

Jukola-talo Porin Preiviikissä on muuttunut 1940-luvun tanssipaikaksi. Olavi Virta laulaa kuvitteellinen Dallapé-orkesteri taustallaan. Helmat heilahtelevat, tanssiparit katselevat toisiaan hellästi. Jos pitää katseensa tiukasti kameran suunnassa, voi kuvitella siirtyneensä ajassa taaksepäin.

Kamera, monitori ja muu elokuvatekniikka sekä tekninen henkilökunta on piilotettu lavalle Tilkasen taakse.

–Tanssikielto on juuri kumottu, ja porukka on riemuissaan. Teillä on todella hauskaa, sota on ohi ja kaikki hyvin, ohjaaja Timo Koivusalo neuvoo avustajia.

Yksi avustajamiehistä kyselee tarkempia ohjeita tanssityylistä.

–Olet ollut vuosia juoksuhaudassa, ja nyt on kaunis nainen siinä edessä. Ehkä se tulee ihan luonnostaan, Koivusalo vastaa.

Menossa on Olavi Virta -elokuvan kolmas kuvausviikko. Nyt kuvataan kohtausta, jossa Virta on ensimmäisellä keikalla Dallapé-orkesterin kanssa.

Kamera kuvaa täyttä salia tanssivia avustajia ja Tilkasen takaraivoa.

–En käynyt teatterikorkeassa niskanäyttelykurssia, Tilkanen vitsailee.

Kuvausryhmässä lasketaan leikkiä. Koivusalo viheltelee. Tunnelma on rento.

Toisin oli silloin, kun Tilkanen kuuli pääroolistaan ensi kertaa. Häntä jännitti.

–Mietin, miten Suomen kansa kokee tämän. Olavi on ollut niin merkittävä henkilö monelle, Tilkanen sanoo.

Tilkanen näyttää vieraalta tummatukkaisena ja ruskeissa piilolaseissa. Hän kertoo kuvaustauolla valmistautuneensa rooliin etenkin kuuntelemalla Virran musiikkia. Hän luki elämäkertoja ja otti myös laulutunteja.

Vielä ei ole tiedossa, laulaako Tilkanen filmillä myös itse. Elokuvassa kuullaan joka tapauksessa paljon aitoa Olavi Virran ääntä.

Tilkanen on harjoitellut Virran lauluja pieniä nyansseja myöten jo huulisynkkaakin varten.

Olavi Virran elämästä hän ja Koivusalo saivat tietoa muun muassa Virran Ruotsissa asuvilta tyttäriltä.

–Itselleni on ollut tärkeää löytää ihminen sieltä kuoren alta. Virrallakin oli erilaisia rooleja eri tilanteissa ja eri ihmisten kanssa. Olen tutkinut, mikä se alkuperäinen, niiden alla oleva Olavi oli, Tilkanen kertoo.

 

Veera Korhonen
Lauri Tilkanen on ottanut roolia varten laulutunteja ja harjoitellut kitaransoittoa.

Lauri Tilkanen on ottanut roolia varten laulutunteja ja harjoitellut kitaransoittoa.

Olavi Virran elämänkaari on valmiiksi kuin elokuvaksi kirjoitettu.

–Nuori innokas, huippulahjakas mies, joka lähtee todella köyhistä oloista. Huikea kansansuosio, hän saa kaiken, mitä voi unelmoida – ja menettää ihan kaiken paitsi ainutlaatuisen äänensä, Koivusalo tiivistää.

Tilkanen on varma, että osa miehen persoonasta jäi yleisölle tuntemattomaksi.

–Virran kohtalo on ollut monen hyvin herkän ihmisen kohtalo. Herkkyys ja taiteilijuus ei ole suurelle yleisölle välttämättä juuri näkynyt, Tilkanen sanoo.

Rooliaan varten hän harjoitteli myös kitaransoittoa, jotta otteet näyttäisivät filmillä ammattimaisilta. Hän on soittanut kitaraa ennenkin, joten soittelu oli lähinnä mieleen muistuttelua.

Tilkanen esiintyy nyt ensi kertaa Koivusalon elokuvassa.

–Yhteistyö on ollut mutkatonta ja helppoa. On täysi luottamus Timoon. Olemme hyvissä käsissä hänen ohjauksessaan. Me asumme nyt kuvausten ajan Villilässä, ja sama henki säilyy kuvausten ulkopuolellakin.

Koivusalo kuvaa jälleen elokuvaa itselleen rakkaasta aiheesta eli musiikista yhdistettynä vahvaan elämäntarinaan. Ajatus Olavi Virta -elokuvasta on itänyt hänen mielessään siitä asti, kun hän kuvasi vuonna 1998 Tapio Rautavaarasta ja Reino Helismaasta kertovan Kulkuri ja joutsen -elokuvan.

Koivusalo on kerännyt vuosien varrella tietoa Virrasta ensikäden lähteistä, aikoinaan muun muassa äänilevytuottaja-säveltäjä Jaakko Salolta, joka sovitti Virran 60-luvun levytykset.

–Näen tämän elokuvan kunnianosoituksena koko sille viihdyttäjien joukolle, joka sota-aikana ja jälleenrakennuksen aikana piti suomalaiset järjissään, Koivusalo sanoo.

 

Veera Korhonen
Ohjaaja Timo Koivusalo neuvoo elokuva-avustajia, joita on värvätty muun muassa paikallisista harrastajateattereista. Samassa Jukola-talossa on kuvattu tansseja myös Kulkuri ja joutsen -elokuvaan.

Ohjaaja Timo Koivusalo neuvoo elokuva-avustajia, joita on värvätty muun muassa paikallisista harrastajateattereista. Samassa Jukola-talossa on kuvattu tansseja myös Kulkuri ja joutsen -elokuvaan.

Kaksi ensimmäistä kuvausviikkoa etenivät täsmälleen aikataulussa. Koivusalo oli suunnitellut etukäteen tarkkaan joka kuvan, eikä yllätyksiä tullut.

Säädettävää riittää silti aina.

–Olen joskus laskenut, että jokaisen kuvauspäivän aikana tulee noin 2500 kysymystä: onko se tämä laulu, mihin suuntaan kuvataan, mistä ovesta se tulee, istuuko se tähän, ohjaaja kertoo.

Yksikin väärä vastaus tarkoittaa etenemistä väärään suuntaan. Sellaisen virheen korjaamiseen kuluu aikaa, kun esimerkiksi valot ja kamera täytyy säätää uudelleen.

Koivusalo sanoo, että kuvauksissa pitää olla skarppina koko ajan. Samalla hän nauttii joka hetkestä.

–Herkullisuus on siinä, mitä lähemmäs elokuvan saa mielikuvaa omassa päässään. Yleensä näyttelijät tuovat siihen vielä bonuksen, jota en ole osannut toivoakaan. He ovat vielä aavistuksen parempia, tunteikkaampia tai hauskempia.

Tanssilattian täyttää suuri juhla-asuinen avustajajoukko, joka taputtaa raikuvia aplodeja Olavi Virralle. Kuvausjaksojen välillä kaikki heräävät vauhtiin. Laitteita säädetään, avustajia siirrellään. Kuvauksissa elää rinnakkain kaksi maailmaa: filmille päätyvä hiljainen keskittyneisyys ja kuvausjaksojen välinen vauhdikas hyörinä.

Koivusalo huolehtii jokaisesta historiallisesta yksityiskohdasta:

–Ottakaa silmälasit pois. Omat alusvaatteet saa pitää, kunhan ei nostele helmoja liikaa.

Olavi Virta -elokuva

Timo Koivusalon tuottama ja ohjaama elokuva.

Kuvaukset alkoivat kesäkuussa 2017.

Pääosissa Lauri Tilkanen (Olavi Virta) ja Malla Malmivaara (Irene Virta). Rooleissa mm. Vesa Vierikko, Seela Sella, Martti Suosalo, Jonna Järnefelt ja Heikki Nousiainen.

Olavi Virta (1915–1972) levytti vuosina 1938–1966 noin 600 kappaletta. Tunnetuimpia hänen lauluistaan ovat Hopeinen kuu, Kultainen nuoruus ja Poika varjoiselta kujalta.

Elokuva kuvataan noin 70-prosenttisesti Satakunnassa: Nakkilassa Villilän studioilla sekä tanssipaikoissa ympäri maakuntaa. Lisäksi kuvauksia tehdään Tampereella, Turussa, Helsingissä, Tukholmassa ja Espanjassa.

Nakkilan Villilän studioille lavastetaan elokuvaa varten kaikkiaan 17 eri interiööriä.

Elokuvateattereissa syksyllä 2018.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio