Taide herättää hetkeksi eloon Kauttuan vanhan veturitallin – valon ja musiikintäyteiset jäähyväiset yli satavuotiaalle rauniolle

Kari Mankonen
Taide herättää hetkeksi eloon Kauttuan vanhan veturitallin – valon ja musiikintäyteiset jäähyväiset yli satavuotiaalle rauniolle

Sanna Saarinen järjestää taidetapahtuman lauantaina Kauko Karjalaisen omistamassa Kauttuan vanhassa veturitallissa. Kuvassa näkyy vesisäilö, josta otettiin aikoinaan vettä höyryveturiin.

Sini Kuvaja

Kauttuan vanha veturitalli tekee vaikutuksen raunionakin. Yli satavuotias punatiilirakennus kohoaa taivasta kohti katottomana kuin kirkonraunio. Lenkkeilijät pysähtyvät usein sitä ihastelemaan.

Lauantaina veturitalli muuttuu ääni-, valo ja taideinstallaatioksi.

Tapahtuman järjestää euralainen taiteilija Sanna Saarinen yhdessä paikallisten tekijöiden kanssa. Ideana on juhlistaa sekä veturitallin että Suomen historiaa.

Järjestäjät haluavat kertoa tarinaa Suomesta niin valojen kuin sävelten kautta syysillan pimeydessä tässä historiallisessa kohteessa.

Rauman kaupunki ja Ahlströmin osakeyhtiö rakennuttivat veturitallin vuonna 1913.

Kauttuan vanha rautatieasema sijaitsee 300 metrin päässä veturitallista. Kiukainen–Kauttua -haararata rakennettiin Kauttuan paperitehtaan kuljetuksia varten. Kauttuan asemalta kulki myös satamarata Pyhäjärven rantaan, jossa lastattiin tukkeja radalla kuljetettavaksi.

Nykyään kiskot ovat kasvillisuuden peitossa. Veturitallin omistaja Kauko Karjalainen kertoo rakennuksen historiasta. Kansalaissodan aikana punaiset ajoivat veturin peräseinän läpi. Seinä jouduttiin muuraamaan sen jälkeen uudelleen.

Karjalaisen mukaan vetureita säilytettiin tässä tallissa vielä 1980-luvulla.

Kari Mankonen
Tältä veturitalli näyttää ulkoapäin. Sanna Saarinen kiinnostui rakennuksesta jo parikymmentä vuotta sitten.

Tältä veturitalli näyttää ulkoapäin. Sanna Saarinen kiinnostui rakennuksesta jo parikymmentä vuotta sitten.

Saarinen kertoo käyneensä jo parikymmentä vuotta sitten uteliaana kurkistelemassa veturitallia. Hieno rakennus teki häneen vaikutuksen.

Vuonna 2008 Saarinen järjesti veturitallissa taidenäyttelyn, jossa esiintyi myös saksofonikvartetti Kvarsax. Soittajat innostuivat paikasta ja pitivät siellä myöhemmin levynjulkaisukeikan.

Karjalainen remontoi omistamaansa veturitallia vuosikaudet. Juuri kun kaikki oli valmistumassa, rakennus tuhoutui. Salama iski veturitalliin heinäkuussa 2013 ja sytytti tulipalon, jossa katto ja puurakenteet tuhoutuivat täysin. Vain tiiliseinät jäivät pystyyn.

Tulipalossa katosi hetkessä Karjalaisen 15 vuoden työ. Viikkokausiin hän ei halunnut edes nähdä liekkien raunioittamaa rakennusta.

Saarinen pyysi omistajalta luvan rauniolla vierailemiseen. Oli talvi.

–Täällä oli hieno lumisade ja maaginen tunnelmavalo. Ajattelin, että kyllä täällä vielä täytyy jotain järjestää ennen kuin tämä puretaan, Saarinen kertoo.

Karjalainen on nimittäin saanut veturitallille purkuluvan. On hän sen tosin valmis myymäänkin, jos joku nuorempi innostuu rakennuksesta ja haluaa antaa sille uuden elämän.

Euralaisille rakennus on tärkeä maamerkki. Ohikulkijat käyvät usein veturitallin raunioilla.

Saarinen sai innostettua paikalliset muusikot ja valosuunnittelija Joonas Marttilan mukaansa järjestämään Veturitallin tapahtumaa. Laulaja Ari Nurmi ja kitaristi Santeri Päivinen käyvät lauantaina läpi ihmisen elinkaaren tuttujen suomalaisten kappaleiden kautta Junnu Vainion lauluista Juicen tuotantoon.

Veturitallille tulee esille Saarisen romutaideteoksia Ensi kertaa esittäytyy veistos nimeltä Anna Ropo. Se jatkaa kirkkojen ovenvierustoilla päivystäneiden vaivaisukkojen perinnettä. Tämä humoristinen veistos on kannanotto taiteilijoiden toimeentuloon. Sille voi halutessaan antaa lantin ja tukea samalla tämäntyyppisten ilmaistapahtumien järjestämistä.

Taivas kattona Suomen yllä -tapahtuma Kauttuan Veturitallilla lauantaina 16.9. kello 20, käynti Hiittenkarintieltä. Vapaa pääsy.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio