Simpukkataiteilija kritisoi ympäristötuhoja luvattomalla taiteella – Saako niin tehdä?

Simpukkataiteilija kritisoi ympäristötuhoja luvattomalla taiteella – Saako niin tehdä?
Sini Kuvaja

Taideopiskelija ruuvasi kantaa ottavan simpukkateossarjan Poriin Kokemäenjoen rantavalleihin lupia kyselemättä. Taiteilija kommentoi Satakunnan Kansalle, että ”anteeksi saa helpommin kuin luvan”.

Simpukkateosten ajankohta vaikuttaa harkitulta. Teokset ilmestyivät samaan aikaan, kun julkisuuteen tuli tieto syytteistä Harjavallassa sattuneesta nikkelipäästöstä. Täydellinen ajoitus.

Simpukkaveistokset ovat onnistunutta kantaa ottavaa taidetta: Ne on huomattu, niistä puhutaan, ja ne tuovat oman lisänsä keskusteluun Norilsk Nickelin nikkelivuodosta ja Kokemäenjoen simpukoiden tuhosta.

Tämä teossarja oli hyvä veto ja oikea teko.

En silti toivo, että kuka tahansa alkaa pultata taiteen nimissä veistoksiaan ilman lupaa kaupunkitilaan. Kansalaistottelemattomuudellakin on omat kirjoittamattomat sääntönsä.

Simpukkataiteilija toimi samalla periaatteella kuin monet katutaiteilijat. Graffititaiteilijoiden lisäksi moni muukin on tehnyt teoksia tai esityksiä kaupunkitilaan luvatta ja nimettömänä. Tällainen guerrilla art voi ottaa rajummin kantaa tai provosoida voimakkaammin kuin virallisen luvan saanut julkinen taideteos.

Katutaiteilija Banksy tunnetaan tällaisista tempauksista. Hän on esimerkiksi vienyt nuken Guantanamo Bayn vankiasussa Disneylandiin.

Osa lainsuojattomista toimii nimellään. Taiteilija Brad Downey tekee kaupunkitilaan luvattomia veistoksia ja installaatioita. Ne elävät vain niin kauan kuin yleisö tai viranomaiset sallivat, joskus vain sekunteja. Caroline Caldwell vaihtaa Brooklynissä ulkomainosten tilalle taideteoksia.

Ei taiteilija Arturo Di Modicallakaan ollut mitään lupaa viedä suurta härkäveistostaan New Yorkin Wall Streetin lähistölle. Silti taiteilija kehtaa nyt valittaa härän eteen naistenpäivänä ilmestyneestä tyttöpatsaasta.

Kulutuskulttuuria kritisoiva taiteilija Jari Leinonen muistetaan muun muassa Ronald McDonald -patsaan sieppaamisesta ja Kiasman tottelemattomuuskoulusta. Leinonen haastettiin McDonald’s -patsaan kaappauksesta oikeuteen ja tuomittiin sakkoihin.

Missä menee taiteen ja ympäristön turmelemisen raja? Suomessa linjanvetoa on tehty etenkin graffitien tekijöiden kohdalla. Osa graffitimaalareista on istunut jopa vankilassa.

Kaikki töhryt eivät ole taidetta, eikä kapinallinen taide tarkoita tyhmää käytöstä ja sääntöjen rikkomista. Tottelemattomuus on rauhanomaista protestoimista epäoikeudenmukaisuuksia vastaan. Se pitää tehdä tyylillä ja harkiten.

Luvattomasti simpukkaveistoksiaan jokirantaan kiinnittänyttä taiteilijaa kukaan tuskin voi vakavalla naamalla syyttää ympäristön turmelemisesta. Jokiympäristön turmelijat ovat ihan toiset.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • kuvataitei

    Mukava kävellä jokimaisemia ja bongata erilaisia taideteoksia, niin simpukoita kuin kiviin piirroksin tehtyjä teoksia .

  • Yx vaan

    Lienee varsin todennäköistä, että simpukkataiteilija saa vielä kovemman rangaistuksen teoistaan kuin päästöt lirauttanut tehdas…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio