Sibeliuksen laulun nuotit Svenska kulturfondenille

Sibeliuksen laulun nuotit Svenska kulturfondenille

Arkkitehti ja musiikin harrastaja Torkel Nordman 1910-luvulla.

Satakunnan Kansa

Porilainen kulttuurisäätiö, Svenska Kulturfonden i Björneborg on saanut omistukseensa Sibeliuksen tunnetun mieskuorolaulun alkuperäiset nuotit. Lauluun liittyy ikään kuin lisäbonuksena myös hyvin tunnettu ja hauska tarina säveltäjämestarista ja lampaanviulusta, jonka Sibelius sai lahjaksi laulun tilanneelta porilaiselta laulunharrastajalta.

Fridolins dårskap on neliääninen mieskuorolaulu, jonka Jean Sibelius sävelsi vuonna 1917 Erik Axel Karlfeldtin (1864–1931) kirjoittamaan runoon. Karlfeldt oli tunnettu ruotsalainen, hyvin kotiseutuhenkinen runoilija, jolle Ruotsin akatemia myönsi postuumisti jopa Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

Laulun Sibeliukselta tilasi porilainen arkkitehti Torkel Nordman (1878–1949), joka oli kvartettilaulun harrastaja. Tarina lampaanviulusta liittyy läheisesti vuoteen 1917, sillä ruokapula oli valtava, myös säveltäjän ruokakomerossa. Torkel lupautui lähettämään Sibeliukselle Ainolaan savustetun lampaanlavan. Pulmana oli vain ruokalähetyksen varma perillemeno. Niinpä Torkel keksi lähettää lampaanlavan viulukotelossa ja kirjoitti lähetteeseen ’viulu’ ja perille meni.

Sibelius kiitti Torkelia ja lähetti laulunharrastajalle laulun Fridolins dårskap, jonka nuotit Svenska Kulturfånden nyt siis omistaa.

Itse asiassa Sibelius sävelsi Nordmanille toisenkin laulun, Jones havsfärd, tällä kertaa nahkiaisia vastaan. Säveltäjä itse nimitti näitä tilaustöitään ”voileipäkappaleiksii”, mutta laadusta se ei kerro mitään. Myös Jones havsfärdistä tuli, säveltäjän itsensäkin yllätykseksi, hyvin suosittu.

Tampereella syntyneen, mutta Porissa vaikuttaneen Torkelin töitä voi nähdä Porissa edelleen useita. Hänen käsialaansa ovat muun muassa Kirjurinluodon kesäravintola (1910), Mäntyluodon hotelli (1915), monet Pihlavan huvila-alueen vanhoista huviloista (1910–1920-luvuilla) ja Porin konepajan konttori ja konehalli (1916).

Muutama vuosi sitten perustettiin Svenska Kulturfonden i Björneborg -säätiön hallituksen jäsenen Björn-Olof Malmströmin aloitteesta musiikkistipendi Fridolins dårskap. Stipendiä ei voi hakea, vaan säätiön hallitus myöntää stipendin henkilölle tai yhteisölle merkittävästä toiminnasta musiikkikulttuurin parissa Porissa tai sen lähialueilla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio