Salapoliiseja, salaseuroja ja salaliittoja: Porin lyhytaaltoaseman näyttely kyseenalaistaa uskon yhteen totuuteen.

Tuuli Penttinen-Lampisuo
Salapoliiseja, salaseuroja ja salaliittoja: Porin lyhytaaltoaseman näyttely kyseenalaistaa uskon yhteen totuuteen.

T.E.H.D.A.S.: Radio tekee murhan, K.K.: tutkimuksia, osa 1, 2018, näkymä tilateoksesta.

Tuuli Penttinen-Lampisuo

Kuvataide

Radio tekee murhan: K.K:n tutkimuksia osa 1 4.8. saakka. T.E.H.D.A.S. Veistospuisto ja Radioaseman kesänäyttely, Radioasemantie 1, Pori. Veistospuisto on aina avoinna. Radioasema on avoinna 22.7. saakka päivittäin kello 12-19, sekä pe-su 27.-29.7. ja pe-la 3.-4.8. kello 12-19.

Matti Kassilan (s. 1924) ohjaamassa rikoskomediassa radiotoimittajan ja rosvojen reitit risteävät taidemuseossa. Vuonna 1951 ensi-iltansa saanut Radio tekee murron -elokuva pohjautui Usko Santavuoren (1922–2003) radioreportaasiin, jossa Ylen toimittaja teki valemurron radioliikkeeseen.

Taiteilijaryhmä T.E.H.D.A.S. majailee Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla, joka tarjoaa hykerryttävät puitteet radioseikkailujen päivitykselle.

T.E.H.D.A.S.
T.E.H.D.A.S.: Radio tekee murhan, K.K.: tutkimuksia, osa 1, 2018, kuvakaappaus tilateokseen sisältyvästä videoanimaatiosta. Valokuva: T.E.H.D.A.S.

T.E.H.D.A.S.: Radio tekee murhan, K.K.: tutkimuksia, osa 1, 2018, kuvakaappaus tilateokseen sisältyvästä videoanimaatiosta. Valokuva: T.E.H.D.A.S.

Tilaa hallitsee rikoselokuvan hengessä lavastettu salapoliisin kammio. Sen ympärillä punotaan johtolankoja ufotarinoista, Juhana Herttuan talon tulipalosta ja eräästä vanhasta kermavarkaudesta.

Radio tekee murhan -näyttely on sukua mukadokumentaarisille elokuville eli mokumenteille. Sitä tukee myös tehdaslainen tapa jättää teosten tekijät henkilöimättä. Näyttely muodostaa oman todellisuutensa.

Kuten mokumentissa, nytkään katsoja ei ole turvassa, vaan hiippailee kuin luvaton nuuskija rikosetsivän aivoituksissa. Mahdollisuus siihen, että matto voidaan vetäistä alta, vaikuttaa askeleisiin.

Kun video yhdistää Bermudan kolmion ja Porin lyhytaaltoaseman, tarjoutuu hetki vapauttavalle naurulle. Kun nurkassa makaava hahmo tekee mieli kiertää etäältä, joudun kyseenalaistamaan reaktioitani: Uskonko tarinaan? Makasiko siellä ihminen? Miksi en selvittänyt lähempää?

Kuten viimeksikin, Radioaseman mainion kesänäyttelyn vaatimattomin osa-alue on ääni. Radiovastaanottimesta soljuva selostus käy puuduttavaksi. Sisältö ja tila tarjoaisivat kuitenkin värisyttävät ainekset oikealle äänimaisemalle. Virikkeeksi sopii Santavuoren sensaatiomainen reportaasi, joka on kuunneltavissa Ylen Elävästä arkistosta.

Agita Maračkovska: Nerves, 2018, musta muovi, muoviliima, köydet ja ilmapumppu.

Agita Maračkovska: Nerves, 2018, musta muovi, muoviliima, köydet ja ilmapumppu.

Mokumentit kyseenalaistavat uskoa objektiiviseen uutisointiin. Radio tekee murhan on viihdyttävä dekkari, mutta veistospuiston uudet helmet muistuttavat elämästä ”mokuutisoinnin” keskellä.

Latvian 100-vuotista itsenäisyyttä kommentoivissa teoksissa neuvostomiehityksen jälkiä käsitellään tuoreesti. Mittakaava on komea ja materiaalinen yhdistely vaivatonta.

Agita Maračkovskan (s. 1988) veistoksessa hermot heräilevät jättiläishämähäkkinä. Andris Maračkovskisin (s. 1986) Lenin-patsas virkistäytyy vaahtokylvyssä kuin valmistautuakseen uudelleenpystytykseen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio