Sini KuvajaPori

PTS Suuri Puhallinorkesteri täyttää Porissa 130 vuotta. Se valmistui lauantain Promenadin juhlakonserttiin vaatimattomissa kellaritiloissaan, jotka ovat jo aikaa sitten käyneet orkesterille ahtaaksi.

Trumpetisti Ari Niemi on soittanut orkesterissa jo 50 vuoden ajan ja kertoo sen muodonmuutoksesta yhä ammattimaisemmaksi kokoonpanoksi.

Hänen aloittaessaan orkesteri tunnettiin nimellä Porin Työväen Soittokunta, ja se harjoitteli vanhassa työväentalossa. Naisia oli soittajissa vain yksi tai kaksi, ja ohjelmisto sisälsi runsaasti marssimusiikkia. Harjoitukset eivät olleet yhtä kurinalaisia kuin nykyään, vaan soittajat ehtivät kahvitella ja turista maailmanmenosta.

Nuoruudesta orkesterin riveissä Niemelle jäivät mieleen suuret joukkotapahtumat, kuten laulujuhlat ja piirijuhlat, joissa voimistelu ja musiikki kohtasivat. Orkesteri nukkui koulumajoituksessa patjoilla lattialla, ja joku saattoi innostua laulamaan tai soittamaan keskellä yötäkin.

Soittajat järjestivät muutenkin jekkuja toisilleen ja pitivät myös toisensa ruodussa. Jos joku otti matkalla liikaa olutta ja simahti, toiset leikkasivat häneltä kravatin katki. Humalassa esiintymistä ei hyväksytty silloinkaan.

Tulevaisuuteen ei synny orkesterin nykyvaiheista näin meheviä tarinoita kerrottavaksi. Nykyisen PTS:n harjoitukset ovat tehokkaita ja kurinalaisia. Naisia on soittajista puolet. Musiikkivalikoima on monipuolistunut, ja konserteissa esiintyy tunnettuja solisteja.

Vaikka orkesteri on soittajilleen harrastus, se vaatii myös vahvaa sitoutumista.

–Itselleni on tärkeää juuri se, että harjoittelu on tavoitteellista, ja joutuu oikeasti harjoittelemaan kotonakin. Siten soittotaito pysyy yllä, sanoo seitsemättä vuotta PTS:ssä soittava klarinetisti Leena Marila.

Viisi vuotta sitten orkesterin kapellimestarina aloitti Tommi Tuominen, jonka tausta on Satakunnan sotilassoittokunnan pasunistina. Tuominen on soittanut niin Pori Sinfoniettan kuin Turun Filharmonisen orkesterin riveissä. PTS on kuitenkin ensimmäinen orkesteri, jota hän on johtanut.

–Rivisoittajana haaveeni oli pitkään kokeilla puhallinorkesterin johtamista. Olen opetellut sitä itse yrityksen ja erehdyksen kautta. Olen kiitollinen soittajille, että he ovat kestäneet, kun harjoitutan itseäni samalla kun bändiä, Tuominen sanoo.

Turmpetistit Niemi ja Timo Pukkila puolestaan kehuvat kapellimestarin ja orkesterin kehittyneen yhdessä. Tuomisen aikana konserteissa on ollut aiempaa useammin mukana tunnettuja solisteja. Uutta, kotimaista puhallinmusiikkia on alettu esittää entistä enemmän. PTS on esittänyt muun muassa porilaisen säveltäjän Jukka-Pekka Lehdon teoksia.

Orkesteri on Tuomisen mukaan kehittynyt viime vuosina kaikilla osa-alueilla mutta erityisesti rytmisesti vaativan musiikin esittämisessä.

Marila kuvailee Tuomisen johtamistapaa humoristiseksi mutta samalla tiukaksi.

–Tunnelma harjoituksissa on tosi rento. Siellä nauretaan paljon ja saatetaan naljailla soittajien kesken ja jopa Tommille. Mutta kukaan ei kyseenalaista hänen auktoriteettiaan. Orkesteri ei ole mikään demokratia, vaan siellä on yksi itsevaltias, joka päättää, miten kappaleet soitetaan. Me yritämme toteuttaa hänen toiveensa, Marila kertoo.

Lauantain juhlakonsertissa orkesteri esittää puhallinmusiikkia Suomi 100 -teemalla. Painotus on perinteisessä musiikissa, kuten Sibeliuksessa ja Merikannossa.

Niin kapellimestari kuin soittajat pitävät juhlakonsertin ohjelmistosta erityisen vaativana Lasse Eerolan Sarjaa puhallinorkesterile.

–Siinä on vaikeita solistisia osuuksia, ja se on myös koko orkesterille erittäin vaativa. Olemme harjoitelleet sitä elokuun alusta saakka ja luottavaisin mielin menemme konserttiin: kyllä siitä selvitään, Tuominen sanoo.

Pukkila kuvaa soittajan kohokohdiksi esiintymisiä täysille konserttisaleille. Arkisempia ilonhetkiä orkesterissa on jatkuvasti: oman pienen soolopätkän onnistuminen tai se, kun koko soitinsektio soi hienosti.

–Myös sen aistii keikoilla, jos musiikilla on erityistä merkitystä kuulijoille. Sellaiset keikat, kuten veteraaneille soittaminen, ovat erityisen hienoja, vaikka kuulijoita olisi vähänkin, Pukkila sanoo.

Suomi 100 – PTS 130 Yhteisiä hetkiä -konsertti Promenadisalissa lauantaina 14.10. kello 16. Solisteina Jyrki Anttila ja Tiina-Maija Koskela.

PTS

Ennen nimellä Porin Työväen Soittokunta toiminut orkesteri tunnetaan nykyään nimellä PTS Suuri Puhallinorkesteri.

Porilainen puhallinorkesteri perustettiin vuonna 1887.

Orkesterissa soittaa noin 45 puhallinsoittajaa. Soittajien keski-ikä on noin 40 vuotta.

Orkesteria on johtanut vuodesta 2013 Tommi Tuominen.

Soitinsektiot orkesterissa ovat täysiä, ainoastaan oboe puuttuu.

PTS Suuri puhallinorkesteri pitää vuosittain kolme suurta konserttia: viihdekonsertin keväällä, syksyllä klassisemmasta ohjelmistosta koostuva konsertti ja joulun alla joulukonsertin.

Lauantain juhlakonsertin jälkeen orkesteri esiintyy 5.12. Isänmaallisessa kirkkokonsertissa Porin Mies-Laulun kanssa Keski-Porin kirkossa. PTS:n joulukonsertti on 20.12.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio