Porilainen Juha Aitakangas koki uransa huippuhetken maanantaina Steve Vain kanssa – Katso video

Aitakankaalla on myös hauskoja ja hyviä muistoja Pori-rockin suurista nimistä.

Kari Mankonen
Porilainen Juha Aitakangas koki uransa huippuhetken maanantaina Steve Vain kanssa – Katso video

Juha Aitakankaan uran kovin paikka ja paras hetki oli maanantaina Steve Vain kanssa soittaessa. Porin Väinölässä asuvalla Aitakankaalla riittää siinä sulattamista pitkään.

Sini KuvajaPori

Porilaiskitaristi Juha Aitakangas sai kuulla vasta noin 15 sekuntia ennen lavalle nousemista, mitä soitetaan. Edessä oli yhteinen soittohetki kitaristilegenda Steve Vain kanssa.

Aitakangas voitti tämän harvinaisen mahdollisuuden yhteissoittoon Rockway-sivuston kilpailuun lähettämällään kitarasoolovideolla.

Yhteisesiintyminen oli maanantaina Espoossa Steve Vain mestarikurssilla. Vai oli Aitakankaan nuoruuden idoli.

–Steve Vai on sellainen nimin ja niin kova soittaja, että itselle tuli aika kovat paineet ennen soittamista. Jos ei olisi tiennyt hänestä mitään etukäteen, se olisi varmaan mennyt paljon helpommin, Aitakangas kertoo.

Viisitoista sekuntia ennen esitystä Aitakankaalle ilmoitettiin, että g-mollista lähdetään. Hän improvisoi annetussa sävellajissa taustanauhan päälle kitarasooloja vuorotellen Steve Vain kanssa.

–Kun hetki tuli, jännitin yllättävän vähän. Ensimmäinen minuutti meni kutakuinkin siten, etten kuullut ääntäkään, jonka soitin. Ensimmäiset hetket vain ihmettelin, että tuossa hän on, noin lähellä. Kun siihen tottui, soitto alkoi sujua paremmin, Aitakangas kertaa.

Aluksi kitaristit reagoivat toistensa sooloihin vuoropuhelutyyppisesti. Sitten Steve Vai pyysi Aitakangasta seuraamaan perässä eli soittamaan samantyylisiä kuvioita.

–Suhteellisen hyvin pysyin matkassa. Mutta onhan hänellä ihmetemppuja, joita ei pysty seuraamaan. Soitto lähti hyvin yksinkertaisesta ja kiihtyi pikkuhiljaa. Se päättyi perussekoiluun, tiluttamiseen.

Kokemus oli Aitakankaalle yksi uran huippuhetkistä.

–Kun tuommoisesta selviää, hyvä olohan siitä tulee. Kokemus oli tosi mukava ja varmasti auttaa kaikkeen tulevaan. Kun on ollut tuollaisessa paikassa, seuraavat bluesjamit ei tunnu niin tulisilta, niin kuumottavilta.

Videolla Juha Aitakangas kertoo, miksi alkoi soittaa kitaraa – ja soittaa yhdessä Steve Vain kanssa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Aitakangas sai tavallaan tilanteeseen henkistä valmennusta Steve Vailta itseltään ennen esiintymistä. Vai nimittäin puhui maanantain kitarakurssillaan soittajan henkisestä puolesta.

–Soittaminen on aika paljon kiinni pääkopasta. Ego siellä natkuttaa, ja se ääni pitäisi saada vaimennettua ja keskityttyä tilanteeseen, Aitakangas muistelee kurssilta mieleen jäänyttä.

Steve Vai kertoi kehittävänsä omaa suhtautumistaan erilaisiin asioihin. Hän vertasi soittamista urheilusuoritukseen. Pää pitää saada tyhjäksi, jotta soittaja pystyy olemaan läsnä ja keskittynyt sen sijaan, että murehtii volyymitasoista tai oman soittamisen hyvyydestä tai huonoudesta.

–Itse olen huomannut keikoilla välillä sortuvani tuohon. Jos alan miettimään, mitä yleisö ajattelee tai miten pitäisi soittaa, homma hajoaa käsiin, Aitakangas sanoo.

Steve Vai oli Aitakankaalle yksi nuoruuden suurista esikuvista.

–Hän kirjoitti rokkikitaran mahdollisuudet uusiksi. Hän on ihan omaa luokkaansa vieläkin, aivan omanlainen, ja hänen kosketuksensa kitaraan on jopa maaginen.

Kitaran Aitakangas löysi soittimekseen noin 12-vuotiaana. Hän halusi eroon musiikkituntien laulukokeista. Opettaja sanoi, että laulamisen sijaan oppilaat voivat myös soittaa.

Juha Aitakangas marssi oitis kotiin ja kertoi tarvitsevansa kitaran. Koulupojilla oli bändi kasassa heti, kun kitarasta irtosi edes muutama ääni.

Aitakangas opiskeli kitaransoittoa Seppo Tynin oppilaana.

Viimeiset kymmenisen vuotta musiikki on ollut Aitakankaalle ammatti. Lopputili Outokummun tehtaalta kääntyi hänen kohdallaan onneksi.

–Ajattelin että tässä on paikka kokeilla, saako kitaralla leipää – ja sille tielle jäin.

Nykyään Aitakangas soittaa porilaisessa Kingpin-bändissä ja avovaimonsa, laulaja Sara Lindroosin kanssa Sara N' Staff -yhtyeessä.

Muusikkouran erityisiä kohokohtia ovat Steve Vain lisäksi olleet esiintymiset yhdessä Jarkko Even, Olli Lindholmin, Neumannin, Jussi Hakulisen ja Dannyn kanssa.

Niistä keikoista jäi hänelle hyvät muistot. Pori rockin suuret nimet eivät diivailleet, vaan tuntui kuin kaikki muusikot olisivat samalla viivalla.

–Evestä jäi positiivinen muistikuva. Kun hän tuli treeneihin, tuntui kuin olisimme olleet jo keikalla. Hän veti ihan sata lasissa, ja sama energia tarttui kaikkiin muihin, Aitakangas kertoo.

Jussi Hakulisen säestämisestä hänellä on hauska muisto.

–En ole ikinä nauranut keikan aikana niin paljon. Soitimme biisiin vahingossa väärän kappaleen melodiaa, joka oli onneksi samassa sävellajissa. Hakulinen katsoi vähän siihen malliin, että mitä te pojat nyt oikein meinaatte, Se väärä melodia sopi hämmentävän hyvin, ja siksi meitä nauratti.

Juha Aitakangas

Syntynyt vuonna 1977, kotoisin Porista.

Kitaristi yhtyeissä Kingpin ja Sara N'Staff.

Kingpin soittaa monipuolista musiikkia, etenkin rockia 1980-luvulta. Viime syksynä bändi soitti Ässien 50-vuotisjuhlakonsertissa.

Sara N' Staff on bilebändi, joka on nimetty laulaja Sara Lindroosin mukaan. Lindroos on Aitakankaan avopuoliso.

Muusikkopari esiintyy myös Chili Bean -duona.

Opettaa kitaransoittoa yksityistunneilla, Porin seudun kansalaisopistossa, Ulvilan kansalaisopistossa sekä Ulvilan lukiossa.

Asuu Porin Väinölässä.

Katso video satakunnankansa.fi


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Todella tyylikästä kitarointia oli kilpailuvideolla, ei pelkkää Steve Vai apinointia kuten monella muulla. Ehdottamasti ansaitsi paikkansa lavalla, onnittelut ! Olihan kisassa toki mukana muitakin porilaistaustaisia…

  • Nimetön

    Hienoa että on päässyt esiintymään Steve Vain lisäksi suuruuksien Dannyn ja Jussi Hakulisen kanssa. 🙂

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio