Pori Organ -arvostelu: Ilpo Laspas tarjoili tyylikkään suomalaisen kattauksen

Juha-Pekka Peltonen

Pori Organ -festivaali 18.6. Keski-Porin kirkossa. Ilpo Laspas, urut.

Jo aiemmin Pori Organ -festivaaliviikon konserteissa ahkeroinut urkuri Ilpo Laspas esiintyi vielä sunnuntaina Keski-Porin kirkossa, tällä kertaa täysin suomalaisella ohjelmistolla.

Yleisö sai ilman huolta soiton tasosta keskittyä arvioimaan Suomessa 1900-luvun eri vuosikymmeninä syntyneitä urkuteoksia. Laspas tarjosi täysipainoiset tulkinnat konsertin kaikista sävellyksistä.

Taneli KuusistonTriptyykki ja Sulo Salosen Passacaglia f-molli ovat teoksia, joilla on nähdäkseni enemmän kansallista kuin kansainvälistä painoarvoa.

Kuusiston Piae Cantiones -sävelmiin perustuva kolmiosainen sävellys valmistui vuonna 1980 Turun tuomiokirkon pääurkujen vihkiäisiin. Mielikuvituksellisempaakin urkumusiikkia on Suomessa sävelletty.

Samanlainen vaikutelma minulla on Salosen vuonna 1944 valmistuneesta teoksesta, joka ei ole ehkä pystynyt tarpeeksi irrottautumaan Johann Sebastian Bachin kuuluisasta esikuvasta.

Viime vuonna edesmenneen Lahden kansainvälisen urkuviikon perustajan Aimo Känkäsen sävellykset Scherzo (1992) ja Fantasia koraalista ”Koska valaissee kointähtönen” (1991) erottuivat omalla sympaattisella tavallaan konsertin ohjelmasta. Mielestäni säveltäjän sormien ja jalkojen tuntuma urkuihin on näissä virtuoosikappaleissa paljolti määrittämässä musiikin suuntaa.

Aulis Sallisen teoksessa Chaconne (1970) kuultavissa oleva meditatiivisen sanomisen tarve sai aikaan vaikutelman suuresta säveltäjästä.

Vuotta aiemmin kuin Sallisen Chaconne on valmistunut Einojuhani Rautavaaran Laudatio Trinitatis. Rautavaaralle kolmiosaisuus on tuottanut onnistuneen inspiroitumisen. Kolmannen osan lopussa Pyhä Henki ravistelee.

Väinö Raitio on 1920-luvulla ollut aikaansa edellä kappaleellaan Legenda.

Päätösnumerona kuullussa Oskar Merikannon Passacagliassa (1912) on onnistuttu armoitetulla säveltaituruudella välttämään kliseisyydet.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio